kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şemdinli'de kadın olmak zor zanaat
Şemdinli'nin Ergül Abla'sı

Ergül Kaya (37) patlayan bombalarla Türkiye'nin gündemine oturan Şemdinli'nin ilk kadın girişimcisi. Fönlü sarı saçları, aşırıya kaçmayan makyajıyla dikkat çeken Kaya, iki yıldır lokantasında askerden öğretmene pek çok kişiyi ağırlıyor


Şemdinli'de kadın olmak zor zanaat

Ergül Kaya (37) patlayan bombalarla Türkiye'nin gündemine oturan Şemdinli'nin ilk kadın girişimcisi. Fönlü sarı saçları, aşırıya kaçmayan makyajıyla dikkat çeken Kaya, iki yıldır lokantasında askerden öğretmene pek çok kişiyi ağırlıyor.

Türkiye'de kadın olmak zor denir. Ama Şemdinli'de daha zor olduğu kesin! Ergül Kaya 37 yaşında Şemdinlili bir kadın. Giyimi, makyajı ve fönlü sarı saçlarıyla Batılı bir kadın görüntüsü var. Doğma büyüme Şemdinlili, üstelik ilçenin ilk ve tek kadın girişimcisi... Kadınların büyük ölçüde "ikinci planda" olduğu ilçede Kaya, yaklaşık iki yıl önce önce 'Çim' adında bir lokanta açmaya karar vermiş. Asıl başağrısı da bundan sonra başlamış.

MÜŞTERİLER 'ABLA' DİYOR
Cumhuriyet Caddesi, Şemdinliler tarafından 'Mecburiyet caddesi' olarak anılıyor. Kaya'nın lokantası da bu cadde üzerinde. Dekorasyona kadın eli değdiği hemen anlaşılıyor. Masa örtüleri ve tertemiz kıyafetleriyle garsonlar hizmet veriyor. Kaya, kasada oturuyor, müşterilerini gülümseyerek karşılıyor; spor kıyafeti, fönlü sarı saçları ve abartıya kaçmayan makyajıyla... Müşteriler ona 'abla' diye hitap ediyor. Ergül Kaya İstanbul ya da İzmir değil, doğma büyüme Şemdinlili. İlginç bir yaşam öyküsü var. Eskişehirli dedesi Bekir Sıtkı, 1945'li yıllarda Şemdinli'ye kaymakam olarak atanır ve yeni evlendiği eşi Misri Hanım'la burada yaşamaya başlar. Aynı yıllarda Ergül Kaya'nın babası Kutas Kaya, Irak'ın Barzan bölgesinden çeşitli nedenlerden dolayı annesi Gül Hanım'la Şemdinli'ye sığınır. Kutas Kaya, Kaymakam Bekir Sıtkı'nın dikkatini çeker ve daha sonra kayınpederi olan Bekir Sıtkı'nın himayesinde Türkçe öğrenir, TC vatandaşlığına geçer. Kaymakam Bekir Sıtkı'nın telkiniyle Şemdinli'de askere giden ilk kişi, Ergül Kaya'nın babası Kutas Kaya... Asker ocağında Türkçe'sini geliştirip yazmayı öğrenir. Kaymakam Bekir Sıtkı ile mektuplaşır. Terhis günü geldiğinde soluğu Şemdinli'de alır. Derecik bölgesinde askerlerin çamaşırlarını yıkayarak geçimini sağlayan annesi Gül Hanım'ın altınları için boğularak öldürüldüğünü duyunca yıkılır. Fail bulunamaz. Kaymakam Sıtkı çok sevdiği Kutas Kaya'nın acısını biraz olsun hafifletmek için onu PTT'ye memur olarak yerleştirir. 1950'li yılların başında da kendi kızı Makbule'yi Kaya ile evlendirir.

'ÖLÜM LİSTESİNDEYİM'
Kaya çiftinin en küçüğü Ergül Kaya şimdilerde geçmişte bıraktığı üniversite eğitimini tamamlamak istiyor; Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Turizm ve Otelcilik Okulu'ndan mezun olmak için çalışıyor... İki yıl önce ailesinin desteğiyle Şemdinli'nin ilk lokantasını açan Kaya "Çok zorluk çektim" diyor; "Şemdinli'de bir kadının işyeri açması çok zor. İlçe halkı beni ilk zamanlar benimseyemedi. Lokantanın içinde beni gören köylüler, kapıdan geri dönerdi. Bir kadının da işyeri açabileceğini artık kabullendiler. Müşterilerim genelde asker, polis ve öğretmenler. Dükkanınıza gelen kişilerle de ilgilenince 'Askerlerle konuşuyor' diye dedikodu çıkıyor. Zaman içinde bunu da aştık." Ergül Hanım, son yaşanan olaylardan sonra yine endişelenmeye başlamış. O da Şemdinli halkının yarısı gibi adının "infaz listesi"nde olduğunu düşünüyor. "Bir ölüm listesinden söz ediliyor. O listede benim de adım varmış. Bu ne yaman çelişki? Ne İsa'ya yaradık ne Musa'ya. Ama inatla bu işimi sürdüreceğim." Kaya'ya Umut Kitapevi olayını soruyoruz. Kafası karışık... Olayları pek fazla konuşmak istemiyor. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye hazırlık için dershaneye gittiği Ankara'daki bir anısını gözleri dolarak anlatıyor: "Hızlandırılmış kursa gittim. Dershanedeki arkadaşlarım Şemdinlili ve Kürt kökenli olduğumu öğrenince ilk soruları 'Hani senin kuyruğun yok mu? Kürtlerin kuyruğu vardır' oldu. Ağlamıştım. Sonra Kürtlerin kuyruğu olmadığını öğrendiler. Çok iyi arkadaşlıklarımız oldu." Kaya, kadın örgülerine de sitem ediyor; "Şemdinli'ye gelin. Kadınlığın ne demek olduğunu burada görün. Girişimci kadınların nasıl sıkıntılar yaşadıklarını araştırın" diyor. Ergül Kaya en büyük hayalini ise şöyle özetliyor; "Babam Irak'tan Şemdinli'ye gelmişti ve ben bunu yıllar sonra öğrendim. Irak'ın Barzan bölgesine gidip babamın akrabalarını bulmak istiyorum."

Ergun AKSOY- Kadir ERCAN/ ANKARA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk gençliği cinselliği medyadan öğreniyor
 Dümbüllü'nün kavuğu Şensoy'da değil bankada
 Bombaların öyküsü
 Karşı'nın yıldızı Çarşı'nın korkusu
 Kazablanka'nın beyazı, Marakeş'in mavisiyle FAS
 İstanbul'un şöhreti buzula bile ulaştı
 Prensin göz kapaklarından türeyen bitki ÇAY
 'Şöhret beni bozacaksa kalsın'
 Sanat piyasası darmaduman
 Aslan postundaki kedi
 Futbol bahane takımlar şahane
 Kandilli kız lisesi küllerinden doğdu
 Tampondaki iplik parçaları katil otomobili ele verdi
 İnsanın sahibi kedi
 Gerçek "saf"lık hikayeleri
 Roman ve Film İngiltere'de buluştu
 Hem sergilik hem satılık
 Diyabetliler ayaklarına çok özen göstermeli
 Futbolun kurtuluşu eğitimli taraftarda
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ben hırslıyım diyen varsa bu yazıyı okusun
Her zaman...
MEHMET ALTAN
On üç aylıkken öldünüz mü?
Türkiye Şeker Bayramı'nın...
ÖNCEL ÖZİÇER
Gücü kullan, çok yaşa
Önceki akşam Türkiyeİsviçre maçını...
KAZIM KANAT
Sahi siz hiç gemileri yaktınız mı!
Önce Konya...
REFİK DURBAŞ
Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde
Kültür-sanat olaylarının...
Cherooke sağlam bir seçenek
Cherooke sağlam bir seçenek
Chrysler
Amerikan otomobil tarihinin "En etkileyici"...
100 uçak 100 nokta
100 uçak 100 nokta
Uçak sayısıyla birlikte dış hat uçuş noktalarını da artıran Türk Hava...
Kendine on dakika ver
Okuyucularımdan aldığım maillerin çoğunluğu yogaya nasıl...
Ekmek kokusuyla uyanmak
Evde ekmek yapılan günler yeniden başladı. İster makineli ister makinesiz,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.