kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Afrika'nın sorunlarıyla ilgileniyoruz

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye olarak Afrika'daki birçok siyasi sorunun çözümüyle de çok yakından ilgilendiklerini söyledi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Alpha Oumar Konare ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir araya gelen Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Gül, Konare'nin kendisini ziyaretinin, Afrika Birliği Komisyonu'nun 1963 yılında kurulmasından sonra bu düzeyde yapılan ilk ziyaret olması açısından önem taşıdığını söyledi. BM
Genel Kurulu nedeniyle birkaç ay önce New York'u ziyareti sırasında Konare ile yaptığı görüşmede kendisini Türkiye'ye davet ettiğini belirten Gül, Konare'nin eski Mali Cumhurbaşkanı olduğunu anımsatarak, kendisinin 1992-2002 yılları arasında ülkesinde çok partili demokrasinin işlemesine çok büyük katkıları olduğunu ifade etti.

Konare'nin, Afrika'nın önemli siyasi liderlerinden biri ve değerlibir entelektüel olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'nin Afrika'ya giderek çok daha fazla önem verdiğini vurguladı.

Gül, 2005 yılının Türkiye'de ''Afrika Yılı'' ilan edildiğine dikkati çekerek, bu çerçevede birçok karşılıklı ziyaret yapıldığını vebu ziyaretlerin giderek daha da artacağını ümit ettiğini kaydetti.

Bakan Gül, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'nin (TİKA) Addis Ababa'da bölge ofisinin açılmasının, Türkiye'nin Afrika'ya verdiği önemin bir göstergesi ve Türkiye olarak kıtanın insani sorunlarına duyarlı olduklarının ve katkı yapacaklarının işareti olduğunu vurguladı.
Gül, Afrika ile ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.

Afrika Birliği'nin BM'de önemli bir ağırlığa sahip olduğuna işareteden Gül, Türkiye olarak Afrika'daki birçok siyasi sorunun çözümüyle de çok yakından ilgilendiklerini, orada barışı korumak için bazı ülkelerde Türk polisi ve askerlerinin görev yaptığını anımsattı.

Türkiye'nin 2005 yılında Afrika Birliği'ne gözlemci üye statüsüyleüye olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı ve Atatürk'ün başlattığı bağımsızlık meşalesinin birçok ülkeye örnek olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Afrika'daki intibasının çok önemli olduğunu ve bunun giderek daha da derinleşeceğine inandığını söyleyen Gül, Konare'nin ziyaretinin, ilişkilerin daha da ileri götürülmesi açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KONARE: TÜRKİYE İSTİKRARLI YAPISI İLE ÖRNEK OLUYOR

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Konare de, Türkiye'nin Afrika'daki birçok soruna çözüm bulmak için üstlendiği rol ve demokratik, istikrarlı yapısının, bu sorunların çözümü yolunda çok önemli işlevler göreceğini söyledi.

Konare, Gül'ün kendisini Türkiye'ye davetinin, hem Afrikalı, hem de Türk yetkililerin, ilişkilerin daha ileri düzeye çıkarılması yönünde önemli istek ve iradeye sahip olduklarının göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin son 1 yıldır Afrika'ya daha yakınlaştığını ve kıta sorunlarına çözüm bulma yolunda çok önemli işler yürüttüğünü ve bundanminnettar olduklarını kaydeden Konare, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kıtadaki bazı ülkeleri ziyaretini hatırlattı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de benzer ziyaretlerde bulunmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye'nin Afrika ülkelerinde hem ekonomik, hem güvenlik alanlarında dikkate değer faaliyetler yürüttüğünü belirten Konare, Türkiye'nin Afrika ülkelerinde barışın korunması ve istikrar yönünde çok önemli işlevler yerine getirdiğini söyledi.

Konare, 2005 yılının Türkiye'de ''Afrika Yılı'' ilan edildiğini hatırlatarak, bu yılın yeni inisiyatiflere, yeni adımlara temel oluşturmasını ümit ettiğini belirtti ve şöyle konuştu:

''Türkiye'nin temel kuruluş felsefesi ve ilkelerine bakacak olursak, Türkiye, Cumhuriyet'in kurucusunun ilkelerini hala uyguluyor.Bunlar hala ülke için çok önemli. Türkiye'nin modern ve istikrarlı birülke olduğunu düşünecek olursak, Afrika için çok daha önemli fırsatlarkarşımıza çıkıyor. Şu ana kadar Türkiye'nin Afrika'ya yaptığı desteklere teşekkür için buradayım. Şimdiye kadar yapılan tüm bu faaliyetler için hepinize tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum.''

SORULAR

Gül, KKTC'ye yönelik izolasyonların görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konuyu şimdiye kadar ele almadıklarını, ancak görüşmelerinin devam edeceğini ve orada ele alacaklarını tahmin ettiğini kaydetti.

Bakan Gül, ''Ama biliyorsunuz, Afrika'daki bazı ülkeler var ki, enüst seviyede KKTC'ye ziyaretler yapmışlardır'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül, bugün düzenlenen Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısında ifade özgürlüğü konusunda yeni bir yasal düzenlemenin ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine de, yeni bir yasal düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtti. Gül, RİG toplantılarına çok önem verdiklerini ve toplantıların devam edeceğini sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: "TC vatandaşlığı üst kimlik değil"
 PKK ile savaş ABD politikası
 Tolon: Siyasete girmeyeceğim
 Biz olayın takipçisiyiz siz de el verin çözelim
 Sarı-kırmızı-yeşil uyarısı
 'Toros' kod adlı Denktaş anlatıyor
 PKK'nın bomba timi yakalandı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Erdoğan ve Büyükanıt'tan PKK atağı
Tereddüt yok ki...
MUHARREM SARIKAYA
Güneydoğu'yu çözmek...
Mayıs ayından bu yana hep aynı...
YAVUZ DONAT
Hoş geldin Merkel
Almanya'da "işlem" tamam... Bayan...
Enteller bize böcek gibi baktı
Ünlü sanatçı Orhan Gencebay kendisini eleştiren entellektüel kesime...
Sağtürk'ün kardeşi cinayet zanlısı
Bir haftadır kayıp olan işadamının öldürüldüğü belirlendi. İşadamının...
Şemdinli ziyaretine destek
Şemdinli ziyaretine destek
Başbakan Erdoğan'ın Hakkâri gezisine DYP ve Anavatan'dan destek...
Baykal'ın yönetim sıkıntısı
Baykal'ın yönetim sıkıntısı
Kurultay'dan tam destek alarak çıkan Baykal, Sav ve Erdem'in az oy...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu