kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Erdoğan ve Büyükanıt'tan PKK atağı

Tereddüt yok ki Başbakan Tayyip Erdoğan cesur bir iş yaptı. Geç de olsa, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'ye giderek "Buradayım; Türkiye'de devlet var, hükümet var ve hukuk var" mesajı verdi. Birilerinin yapması lazımdı.
Anladığım kadarıyla son dakika alınan karar, Başbakan için kolay olmadı. Can güvenliği yanında en büyük risk, PKK yanlılarının provokatif eylemler yapması, Başbakan'ın gezisini bahane ederek örgüt propagandasına girişmesiydi. Bu, hükümet için de Erdoğan için de siyaseten zor görüntüler yaratabilirdi.
Oysa dün Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de Başbakan'ın konuşması sırasında "pankart açanlar", kamuoyunu ürkütecek ya da derinden yaralayacak kadar kalabalık değildi. Her üç yerde de "pankartlılar", organize bir biçimde "Vali istifa" diye slogan attı. Ama azınlıkta oldukları belliydi. Belli bir temsil gücü olsa da, Başbakan'ı alkışlayan sessiz çoğunluğun yanında cılız sayılabilecek bir azınlık . Bu, iyi haber.
Bu ani gezi aynı zamanda devletin en tepe noktalarında "Bu işi nasıl çözeriz?" sorusunun bir kez daha yoğun bir biçimde tartışılmaya başlandığı ana denk geldi. Şemdinli Ankara'yı sarstı. Uzun süredir kendi haline bırakılan ama aslında hiçbir zaman yok olmayan terör ve Güneydoğu konusu, bir kez daha Türkiye'nin önceliği.
Hükümet işe ekonomik ve siyasi açıdan, ordu da askeri yönden eğiliyor. Arada henüz mutlak bir "ortaklık ruhu" olmasa da, herkesin kabul ettiği gerçek, bu süreçlerin birbirini "tamamlayıcı" olduğu. Terör, ne safi askeri yöntemler, ne de yalnız siyasi gönül almalarla çözülebilecek cinsten.
"Askeri yöntemler" demişken, bugün Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tabloda, PKK'yla mücadelenin en önemli unsurlarından birinin "uluslararası işbirliği" olduğu malum. Bu yüzden Erdoğan'ın Şemdinli'den başlattığı "kalpler ve gönüller" atağı kadar önemli bir diğer adım da önümüzdeki ay Washington'da atılacak.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın önümüzdeki ay ABD başkentine yapacağı resmi ziyaretten söz ediyorum . 1 Mart tezkeresi ve Süleymaniye olaylarını geride bırakarak yarım asırlık TürkAmerikan "stratejik işbirliği"ni "temiz bir sayfa" açarak yeniden tanımlamak isteyen Washington, bunun için Türk Silahlı Kuvvetleri'yle geçmişte olduğu gibi "güven" üzerine kurulu bir ilişki kurması gerektiğinin farkında. Üst düzey bir Amerikalı yetkilinin ifadesiyle "Bu coğrafyadaki hedeflerimizi Türkiye'yi karşımıza alarak gerçekleştiremeyiz." Bu yüzden de geleceğin Genelkurmay Başkanı'nın Irak, İran, elKaide ve bölgenin nabzı konusunda vereceği mesajları
merakla bekliyor olacak ABD tarafı.
Yalnız askeri kanat değil, yönetimden bir çok isim de Orgeneral Büyükanıt'ın Washington'daki bir düşünce kuruluşunda yapacağı konuşmayı dinlemek için sırada.
Ancak Türkiye açısından işbirliğinin tek parolası var: PKK. Ankara, PKK'nın siyasi ve askeri varlığını sürdürdüğü bir Irak'a katkıda bulunmaya teşne değil. Danimarka ve benzeri ülkelerde Roj TV ve PKK'nın siyasi faaliyetlerine yönelik ortak girişimler, güzel. Ancak terörün siyasi ve askeri olarak tırmandığı günlerde işin püf noktası, Kuzey Irak.
Askeri erkandan bir çok kişinin Kuzey Irak'a yeni bir sınır ötesi operasyon istediğini biliyoruz. Eskisi gibi kilometreler olmasa bile en azından sınırların daha rasyonel kontrolü. Ankara'da kaygı uyandıran ve ABD tarafını doğrudan ilgilendiren iki faktör, Mesut Barzani'nin giderek yükselen (ve Türkiye'ye yönelik hesaplar taşıyan) milliyetçi söylemi ve Kandil Dağı'ndan sınır bölgemize kayarak coğrafyanın verdiği avantajla o bölgede "sürekli " bir milis haline dönüşen PKK varlığı.
Kuşkusuz bunlar önümüzdeki ay Washington'daki resmi temaslarda fazlasıyla gündeme gelecek. Bizim asıl merak ettiğimiz, 2006'dan itibaren Irak'taki askeri varlığını azaltmak zorunda olan ABD'nin, bu kez Kara Kuvvetleri Komutanı'na nasıl bir cevap vereceği...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir yazı yazdım pişman oldum..   / 16-11-2005
 Şemdinli neden Susurluk değil   / 13-11-2005
 Kadın bakana atış serbest   / 01-11-2005
 Başbakan feminist mi?   / 29-10-2005
 Meclis'te neler olabilir?   / 25-10-2005
 Meclis'te bugün gövde gösterisi yapacak   / 19-10-2005
 Demokrasiye karşı bürokrasi   / 18-10-2005
 "İntiharı için koşullar oluşmuştu"   / 13-10-2005
 Washington-Ankara hattı nasıl düzeldi?   / 11-10-2005
 Alınacak dersler   / 06-10-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Erdoğan ve Büyükanıt'tan PKK atağı
Tereddüt yok ki...
MUHARREM SARIKAYA
Güneydoğu'yu çözmek...
Mayıs ayından bu yana hep aynı...
YAVUZ DONAT
Hoş geldin Merkel
Almanya'da "işlem" tamam... Bayan...
Enteller bize böcek gibi baktı
Ünlü sanatçı Orhan Gencebay kendisini eleştiren entellektüel kesime...
Sağtürk'ün kardeşi cinayet zanlısı
Bir haftadır kayıp olan işadamının öldürüldüğü belirlendi. İşadamının...
Şemdinli ziyaretine destek
Şemdinli ziyaretine destek
Başbakan Erdoğan'ın Hakkâri gezisine DYP ve Anavatan'dan destek...
Baykal'ın yönetim sıkıntısı
Baykal'ın yönetim sıkıntısı
Kurultay'dan tam destek alarak çıkan Baykal, Sav ve Erdem'in az oy...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu