kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN... TBMM Başkanı Arınç, Baykalın sözlerine karşı Anayasaya göre yeni cumhurbaşkanı bugünkü Meclisin seçeceğini söyledi ve Şimdiden hayırlı olsun dedi.
Çankaya polemikleri
Mumcu'nun önerisi: 5+5 Başkan seçelim
Fehmi Koru da 5+5'i önerdi

Çankaya için sert polemik

Arınç'tan Baykal'a yanıt: Bu meclis cumhurbaşkanını seçer.

CHP lideri Baykal'ın "2006'da erken seçime gidilmeli... Cumhurbaşkanını yeni meclis seçmeli" sözlerine Meclis Başkanı Arınç karşı çıktı: "Görünen o ki, yeni cumhurbaşkanımız için seçim yapıldığında bu meclis görevine devam ediyor olacaktır... Şimdiden herkese hayırlı olsun..."

MUMCU: KAYIKÇI KAVGASI
ANAVATAN lideri Erkan Mumcu da "CHP'nin yaptığı kayıkçı kavgası" sözleriyle tartışmaya katıldı: "Doğrusu cumhurbaşkanını halkın seçmesidir... Bunun için varsanız sistemi değiştirelim... Yoksanız demokrasiye aykırı sözlerle kafa karıştırmayın..


Çankaya polemikleri

CHP'nin "Çankaya'ya AK Partili çıkmasın" diye erken seçim çağrısı yapması üzerine tartışma başladı.

Kurultayda genel başkanlığı bir kez daha onaylanan CHP lideri Deniz Baykal, muhalefet politikasını "Yeni cumhurbaşkanını, yeni Meclis seçmeli" görüşüyle "erken seçim" üzerine kurdu ve Ankara'da "Çankaya polemikleri" başladı. 7 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine 1,5 yıl var. Bugünkü Meclis'in görev süresi ise, 2007 kasım ayında dolacak. Çankaya polemiği, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmayı planladığı haberleri ve bu durumda, bugünkü Cumhurbaşkanı'nın "kamusal alan" olarak tarif edip türbanlılara kapattığı Çankaya'ya "türbanlı first lady" çıkacağı, bunun Anayasa ve yasalara uygun olup olmadığı tartışmalarıyla başlamıştı. Baykal da, bugünkü Meclis'te çoğunluğu AK Parti'nin elinde bulundurması nedeniyle, Çankaya'ya bir "AK Partili'nin" çıkacağını ve bunu engellemek gerektiğini savunuyor. Endişesini, önceki gün genel başkan seçildiği CHP kurultayında bir kez daha dile getiren Baykal, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığı cumhuriyetin kazanımlarının savunulması için çok önemli bir yer. Cumhurbaşkanlığı da AK Parti'nin anlayışına teslim edilsin isteniyor. Cumhurbaşkanlığı elde edildikten sonra Anayasa Mahkemesi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ve YÖK'ü şekillendirecekler. Türkiye'nin bütün önemli kurumlarını denetim altına alacaklar. Böyle bir Türkiye'yi düşünebiliyor musunuz?Türkiye'yi tehlikeye götürür. 2006'da seçim olmalı, cumhurbaşkanlığı seçimini yeni Meclis yapmalıdır."

ARINÇ'TAN YANIT
Baykal'a yanıt TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan geldi. Kulislerde cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçenler arasında yer alan Arınç, Baykal'ın açıklamalarını, Anayasa'yı okuyarak şöyle yanıtladı: "Anayasamızda seçimlerin 5 yılda bir yapılacağı yazılı. Eğer 5 yıl dolacaksa, ki dolacak gibi görünüyor, 2007'de seçim yapılacak. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanımız için 1.5 yıl sonra seçim yapıldığında parlamento görevine devam ediyor olacak. Şimdiden hayırlı olsun."

AĞAR: KAÇINILMAZ
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, yeni cumhurbaşkanının seçimine ilişkin polemiğine girmiyor, ancak "Erken seçim kaçınılmaz" diyor. Ağar'a göre "hükümetin 2007'yi görme şansı yok." Ağar, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Erken seçimi ülkenin şartları getirecektir. Seçimi, cumhurbaşkanlığı meselesi değil ekonomik durum ve ezilen kitleler getirecek. Emekli, işçi, memurun uygulanan politikalarla daha da ezileceği belli. Dışa bağımlı olmayan bir ekonomi politikasıyla AB sürecini daha iyi taşıyacak, haysiyetli bir dış politika yürütebilen, ülkenin güvenlik meselesini ortadan kaldıracak bir yapıya milletin ihtiyacı var. Seneye seçim olacak. Bu ülkede cumhurbaşkanlığından önce hükümet meselesi var. Güneydoğu'da olaylar oluyor. Oraya gidemeyen bir hükümet Türkiye'yi yönetemez." Muhalefet cephesindeki tartışmalar, 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, dönemin cumhurbaşkanı Demirel'in Köşk'te kalmasını da sağlamak için konuşulan 5+5 formülünü yeniden gündeme getirdi.

Osman AYDOĞAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'de seçim yönetimi
 Hakkari'ye sürpriz ziyaret
 Ağar: Suçluysam üç yıl ne bekliyorsunuz?
 Mersin'de kanlı gösteri
 Tehlikeli Oyun
 Gül: ABD'nin tepkisi normal Danimarka Roj TV'yi kapatmalı
YAVUZ DONAT
Diplomatik özür
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve...
'Kadınların şov programı tutmaz'
Okan Bayülgen'in, önceki gece ekrana gelen "TV Makinesi" adlı...
Dolar maaşlı işe hücum!
İzmir Gaziemir'deki Amerikan şirketine 300 kişi alınacağını duyan 8...
Petekler'e sahip çıkın
Petekler'e sahip çıkın
Çanta çalarken yakalanan 8 yaşındaki Petek, İstanbul Emniyet Müdürü...
Ölenler anıldı, terör lanetlendi
Ölenler anıldı, terör lanetlendi
Kanlı saldırıda 30 kişi ölmüştü
İstanbul'da, 20...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu