kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Asker çekmek teröristlere yarar'
Bush: Terörizmle savaşta tereddüt yok

'Asker çekmek teröristlere yarar'

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ABD kongresindeki Irak'tan Amerikan askerlerinin hemen geri çekilmesi yönündeki tartışmanın, sadece teröristlerin işine yaradığını söyledi.

Demokrat Parti Pennsylvania Milletvekili John Murtha'nın, Irak'tan Amerikan askerlerinin çekilmesi yönünde bir tasarıyı ABD Temsilciler
Meclisi'nin gündemine getirmesiyle başlayan tartışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Rumsfeld, ''Savaşlar hakkında daima tartışmalar olur. Özgür bir ülkede yaşıyoruz ve halkın bu konularda soru sorması, görüş belirtmesi doğaldır, adildir. İkinci Dünya Savaşı'nda da, Kore'de, Vietnam sırasında da böyle oldu. Ancak sözlerimizin yarattığı etkiyi iyi anlamalıyız'' dedi.

Katıldığı, Fox News, ABC News ve
CNN televizyonlarındaki programlarda Murtha'nın saygın bir milletvekili olduğunu belirten Rumsfeld, ''Sözlerimiz, Amerikan askerlerinin moralini bozabilir, Irak halkının cesaretini kırabilir ve teröristleri güçlendirebilir. Kendinizi bir askerin yerine, Irak halkının yerine ve düşmanın yerine koyun, o zaman anlayacaksınız'' diye konuştu.

Pentagon'un eski savunma danışma kurulu başkanı ve ABD'nin eski Savunma Bakan yardımcılarından Richard Perle de, CNN televizyonunda
katıldığı programda Rumsfeld'in görüşlerine destek verdi ve Irak'tan hemen asker çekilmesi yönündeki tartışmaların, El Kaide'nin ekmeğine yağ süreceğini söyledi.

ABD'nin şu anda Irak'ta 159 bin askeri bulunuyor. Rumsfeld, ABD'nin bu rakamı 15 Aralık'taki Irak seçimlerinden sonra 138 bine indirmeyi planladığını ve asker sayısında yapılacak daha fazla indirimin, Irak'taki durumla ve komutanların değerlendirmesine göre belirleneceğini kaydetti. Rumsfeld, Time dergisinde yer alan bir haberde, komutanların, Irak'ta ek asker talebinin reddedildiği yönündeki iddiayı da yalanladı ve komutanlara, talep ettikleri ölçüde asker sağlandığını vurguladı.

NBC televizyonunda bir programa katılan Milletvekili Murtha ise, Temsilciler Meclisi'nde reddedilmiş olmasına karşın, Irak'tan asker çekme çağrısını yineledi ve tasarının, en azından ABD Başkanı George W. Bush yönetimine, Irak'ta izlediği yolu değiştirme yönünde bir fırsat tanıyacağına inandığını söyledi. Murtha, ''Irak'ta hiçbir ilerleme olmuyor. Iraklılar bu işin içinden kendileri çıkmalı. Biz orada düşman olduk, Irak halkının yüzde 80'i bizim oradan çıkmamızı istiyor, yüzde 45'i Amerikalılar'a saldırmayı haklı görüyor. Artık yön değiştirme zamanı'' dedi.

Demokrat Parti Delaware Senatörü Joe Biden ise, Murtha'nın hüsranını anladığını ancak Irak'tan gelecek altı ay içinde asker çekmenin ''büyük bir hata'' olacağını söyledi. Biden, ''Murtha, Irak Savaşı'nı başarısız bir şekilde ele aldığımız sonucuna vardı. Ancak bana göre yapılan yanlışları düzeltmek için son bir şansımız var. Daha Irak'ta gelecek seçimde ne olacağını bilmeden, anayasa konusunda siyasi uzlaşma sağlanmadan çekilmek bir hata olacaktır'' diye konuştu. ABD başkan adaylığı için zemin yoklayan Demokrat Partili isimlerden biri olan Biden, ''Siyasi çözüm, anayasa üzerinde uzlaşma, işleyen bakanlıklar ve hükümet gerek. Irak'ın imarında izlenen yolun değişmesi, kanalizasyonun düzeltilmesi, elektriğin bağlanması, Irak askerinin eğitimi lazım. Bunları yaparsak, Irak'ın gelecek yıl bir terör yuvası olmasını önlemek için bir şansımız var demektir'' dedi.

''IRAK'TA İÇ SAVAŞ TÜRKİYE'NİN ÇIKARINA DEĞİL''
Biden, ABD'nin Irak'ta, Afganistan'daki gibi bir yol izlemesi, bölgesel ve uluslararası güçleri devreye sokması gerektiğini söyledi. Joe Biden, ''Irak'ta bir iç savaşın çıkması İran'ın çıkarına değil. Irak'ta iç savaş, Türkiye'nin de çıkarına değil. Fransa'nın veya Suudi Arabistan'ın da çıkarına değil. Bir uzlaşma yaratılmalı ve oradan inşa etmeye başlamalı'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD askerleri aileyi taradı
 CIA 'nadir yöntemler' kullanmış
 Şaron parti kuruyor
 40 yıl sonra bir ilk
 Christina Aguilera evlendi
 Avusturalya'da deprem
 Bir tek komünistler onu protesto etmedi
 İngiliz polis: İdam cezası geri getirilsin
 Asıl kaynak Güvenlik Danışmanı mı?
 İkinci kasetini çıkarıyor!
 Petrol, savaş ve kumpas
 Arnold Çakmaktaş Camilla Moloztaş!
 Yasakçı başkan olur mu?
 "Bush istihbaratı saptırdı"
 Esiri boğarak öldürdüler
 'Direnişçilerle görüşürüm'
 Şaron partisini bırakıyor
 Bilgisayarda oyuna geldik
 Her güne 20 yalan
 Moskova'ya uçak düştü
Çayeli'nden derbiye
Çayeli'nden derbiye
Rize'de Cihan, Necati ve Hasan Kabze'nin demlediği 3 şekerli çayını...
Erman Hoca'ya soru izni yok
Erman Hoca'ya soru izni yok
Maç sonunda Eric Gerets'e soru sormak isteyen Toroğlu'nu, "Hocanın...
Çankaya polemikleri
Çankaya polemikleri
CHP'nin "Çankaya'ya AK Partili çıkmasın" diye erken seçim çağrısı...
Petekler'e sahip çıkın
Çanta çalarken yakalanan 8 yaşındaki Petek, İstanbul Emniyet Müdürü...
Ölenler anıldı, terör lanetlendi
Kanlı saldırıda 30 kişi ölmüştü
İstanbul'da, 20...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu