kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ecevit: Türkiye'de derin devlet var
Ecevit: Türkiye'de derin devlet var

Eski Başbakan Ecevit: "Türkiye'de bir derin devlet olayı var. Yıllardan beri oluşan ama bugünkü hükümet döneminde artık ertelenemez hale gelen bir olay".

DSP'nin Onursal Başkanı ve eski Başbakan Bülent Ecevit, Şemdinli'deki olayları değerlendirirken, ''Güneydoğu'daki olaylar maalesef çok ciddi boyutlara vardı. Bu olayları devletin de izleyemediği görülüyor'' dedi.

Ecevit'in önderliğini yaptığı Ulusal Uzmanlar Grubu'nun dün başlayan toplantısında Şemdinli'deki olaylar, Kıbrıs ve AB ile ilgili son gelişmeler ele alındı. Ulusal Uzmanlar Grubu'nun toplantısına ilişkin, Ecevit'in Oran Sitesi'ndeki kütüphane evinde gazetecilere
açıklamalarda bulunuldu.

Toplantıda konuşan Ecevit, DSP
heyetinin Şemdinli'deki olayları incelediğini ve bir rapor hazırladığını belirterek, ''Güneydoğu'daki olaylar maalesef çok ciddi boyutlara vardı. Bu olayları devletin de izleyemediği görülüyor'' dedi.

DSP HEYETİNİN ŞEMDİNLİ RAPORU

Daha sonra DSP PM üyesi Mustafa Vural, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit başkanlığındaki DSP heyetinin, Şemdinli olayları hakkında hazırladığı raporun özetini okudu. Raporda, Şemdinli'de olaylarla ilgili yapılan görüşmelere, tanık ifadelerine ve iddialarına yer verildi.

Bomba patlamasından sonra başlayan protesto eylemlerine ve bununla bağlantılı olaylara değinilen raporda, ''Kitabevindeki bombalı eylemin JİTEM adlı devlet örgütlenmesi tarafından planlanan ve gerçekleştirilen bir provokasyon olduğu sanısı ve kanısının eylemlerin başlıca nedeni olduğu'' vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi:''Bir bölge milletvekilinin jandarma aracına yönelik eylemler sırasında orada olması, sürece nezaret etmesi, olayı değerlendirme, yorumlama biçimi, açıklamaları ve tüm bunların sıcak görüntüler olarak anında medyadan kamuoyuna yansıtılması, derin devlet-JİTEM operasyonu sanısının oluşmasında önemli etken olmuştur.

Öte yandan, olayların sürdüğü sıcak anlarda bir güvenlik görevlisinin, bir partinin genel başkanını arayarak yardım istemesi ve bu siyasi kişinin geçmişte güvenlik kurumları içindeki hukuk dışı yapılanmalar ve eylemlerle ilgili olarak adının neredeyse özdeşleştirilerek anılması da bombalama eyleminin devletin işi olduğu iddiacılarına önemli bir dayanak oluşturabilmektedir.

Tüm bu gelişmeler, görüşler ve değerlendirmeler, eylemin JİTEM adlı yapılanma tarafından yapıldığı iddiasını güçlendirmekte ve bu iddia doğrultusunda kamuoyunda yaygın bir kanı oluşmasına yol açmaktadır. Bu olgu, protesto eylemlerinin giderek yaygınlaşmasında eylemcilere haklılık ve cesaret zemini oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır. Öte yandan güvenlik güçleri üzerinde ise olumsuz etkiler yaratmaktadır.''

''IRAK İLE BAĞLANTILI''

Raporun genel değerlendirme bölümünde ise ''Şemdinli'de başlayan ve yaygınlaşan olayların, Türkiye üzerinde oynanmaya çalışılan bölücülük oyununun bir parçası olduğu'' vurgulandı. ''Kanaatimizce Irak'ta yaşanılan gelişmelerle Türkiye'de yeniden tırmandırılan terör arasında doğru orantılı bir ilişki söz konusudur'' görüşü dile getirilen raporda, ''ABD'nin Irak'ı işgalini izleyen süreçte terör örgütünün hareketlendiği, silahlı güçlerini, silah ve mühimmatlarını, lojistik unsurlarını, Türkiye sınırlarını aşarak ülkeye soktuğu ve konuşlandığı'' ifade edildi.

''Örgütün, önünde en büyük engel olarak gördüğü TSK ve diğer güvenlik güçlerini, iç ve dış desteklerle etkisiz kılmak için her yolu denediği'' belirtilen raporda, ''Türkiye'nin, sınır güvenliği zafiyetini derhal gidermek ve başta Irak sınırı olmak üzere sınırlarından her türlü kanunsuz geçişleri önlemek zorunda olduğu'' vurgulandı. Raporda, ''Güvenlik güçlerinin her türlü faaliyetinin hukuk içinde yürütülmesi sağlanmalıdır. Varsa devlet içindeki hukuk dışı tüm yapılanmalar, tasfiye edilmelidir'' denildi.

Ulusal İzleme Grubu üyesi Saadettin Tantan da Türkiye'de giderek büyüyen bir güvenlik sorunu bulunduğunu belirterek, hükümeti eleştirdi. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki olayların, tesadüf olmadığını vurgulayan Tantan, ''orada devletin gücünün, PKK'nın gücüne teslim edildiğini'' savundu. Tantan, ''Şemdinli'deki olaylar lokaldir,Mersin-Trabzon hattındaki olaylar, planlıdır'' dedi.

ECEVİT'İN DEĞERLENDİRMESİ

Ecevit de bir soru üzerine, 57. hükümet döneminde koalisyon ortaklarının aldığı etkili tedbirlerle bölücü terörün Türkiye'den kaldırıldığını söyledi. ''Bu, Türkiye için zor bir olay değildir'' diyen Ecevit, ''şimdi ise tam tersine bölücü örgüte kapıların tümüyle açıldığını'' savundu. Ortada bir boşluk ve düzensizlik yaşandığını kaydeden Ecevit, ''Bugünkü hükümet maalesef bunun üstesinden gelebilecek durumda değildir'' dedi.

Ecevit, şöyle konuştu: ''Ben özellikle son aylarda derin devlet kavramını bir kere daha gündeme getirmeye çalıştım ama maalesef kamuoyuna yansıtılmasını sağlayamadım. Türkiye'de bir derin devlet olayı var. Yıllardan beri oluşan ama bugünkü hükümet döneminde artık ertelenemez hale gelen bir olay. Bunun üzerinde mutlaka durmak gerekir. Ama bugünkü hükümet döneminde bu ne kadar olur, olabilir, bunu bilemiyorum.''

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü'nün tutuklanması ve üniversitenin tutuklu bulunan Genel Sekreter Yardımcısı'nın intiharınada değinen Ecevit, ''Yargı erkinde kaygı verici gelişmeler var'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Cumhurbaşkanını bu Meclis seçecek"
 CHP Kurultayı'nda ikinci gün
 Erdoğan: "Niyetleri bozuk"
 Şemdinli bu hafta Meclis gündeminde
 CHP'de 'tek adam'
 Lügatlı savunma
 'AB süreci resmen başladı'
 Erbakan siyaset konuşmuyor
MAHMUT ÖVÜR
CHP'liler kurultaydan ne beklediler ne buldular...
CHP...
MUHARREM SARIKAYA
CHP, Cumhuriyet ve demokrasi
CHP, tarihinin en sakin ve...
YAVUZ DONAT
Yüksekova Raporu
Salih Yıldız'ı Hakkari-Yüksekova'da...
Milyonlarca cesur yüreğin temsilcisi oldu
Kazım Kanat kanser hastası olduğunu, annesini doktora götürdüğünde...
Avşar'dan rekor bağış 100 bin YTL
Bir Dilek Tut derneği tarafından gerçekleştirilen yardım balosunda en...
Bush'un Roj TV mektubu
Bush'un Roj TV mektubu
Amerikan yönetimi, Danimarka Dışişleri'ne bir mektup gönderip Roj...
Çalıştığı şirketten kovuldu
Çalıştığı şirketten kovuldu
Depremden sonra gömülen 300 bin dolara el koymakla suçlanan emekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu