kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İtalyan lider Berlusconi’nin A–340’ı inen ikinci uçak oldu. Rusya lideri Putin’in İlyuşin- 96 modeli uçağı ise iniş pozisyonundaydı. Alana ilk önce Erdoğan’ın A-319 tipi ANA uçağı indi.
Kimin uçağı güzel?
Ana'nın eski sahibi Berlusconı

Kimin uçağı güzel?

Mavi Akım töreninin ardından Erdoğan, Putin ve Berlusconi, birbirlerine uçaklarını gezdirdiler. Fikir, Silvio Berlusconi'nin, "Tayyip uçağından memnun musun" sözleri üzerine ortaya çıktı.

Samsun'un Çarşamba ilçesi önceki gün tarihinde görmediği liderleri ağırladı. Birkaç saatliğine de olsa Çarşamba'ya gelen liderler kadar uçakları da ilgi gördü. Durusu köyündeki Mavi Akım açılışının ardından liderler, ilçeden ayrılmak üzere havaalanının yolunu tuttu. Başbakan Erdoğan, havaalanında karşıladığı konukları Rusya Lideri Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi yine havaalanından uğurladı.

UÇAK ZİRVESİ
Aprona gelindiğinde Berlusconi, Başbakan Erdoğan'a, "Tayyip uçağından memnun musun" diye sorunca, uçak muhabbeti başladı. Zira, Başbakan Erdoğan'ın kullandığı A-319 tipi ANA uçağı İtalya'dan satın alınmıştı ve bu uçak bir süre önce Berlusconi tarafından kullanılıyordu. Sohbet ilerleyince Putin, iki başbakanı uçağına davet etti. Putin'in kullandığı Rus yapımı İlyuşin- 96 tipi uçak Erdoğan ve Berlusconi'nin ilgisini çekti. Zaman darlığı nedeniyle sıkıştırılan programın son bölümü böylece uçak zirvesine dönüştü. Erdoğan- Putin-Berlusconi, Rusya devlet başkanlarının kullandığı uçakta 15 dakikalık mini bir zirve daha yapmış oldu. Putin, uçağını gezdirdiği iki başbakana, uçağın teknik özelliklerini de anlattı. Putin'in havaalanından ayrılmasının ardından bu kez Berlusconi'nin uçağına geçildi. Erdoğan, Berlusconi'nin A-340 tipi uçağını inceleme fırsatı buldu. Birbirlerini ön isimleriyle hitap eden iki başbakan, vedalaşmadan önce son sözlerini de bu uçakta söyledi.

70 MİLYON DOLAR
Rusya devlet başkanlarının kullandığı model olan İlyuşin-96 tipi uçağınUÇAK KAPISINDA MUHABBET... Erdoğan ve Berlusconi ilk önce Putinin daveti üzerine İlyuşin- 96yı gezdiler. Rus uçağından sonra üç lider İtalyan uçağına geçtiler... 70 milyon dolara mal olduğu belirtildi. Rusya'da imal edilen uçağın iç dekorasyonu İsviçre'de yapıldı. Rusya'da komünizmin çöküşünden sonra geliştirilen ancak maddi olanaksızlıklar nedeniyle seri üretimine geçilemeyen uçakta, çalışma ofisi, banyo ve dinlenme odası bulunuyor. 4 motorlu uçağın İL-76 modeli; bazı Afrika ülkeleri, Ortadoğu, Hindistan ve Çin'de yaygın olarak kullanılıyor. Devlet Başkanı için özel olarak dizayn edilen uçakta, füze savunma sistemi ve bulutlardaki elektrik yükünü azaltan sistem bulunuyor. Yolcu uçağı olarak kullanılan modellerinde 235-300 koltuk kapasitesi bulunan İL-96, Putin için özel dizayndan sonra 70 yolcu taşıyabiliyor. Kıtalararası uçabilen uçağın kanat açıklığı 57.66, uzunluğu 55.35, yerden yüksekliği 17.57 metre, 4 adet Soloviev PS- 90A motoru taşıyan uçak, saatte 890 kilometre hız yapabiliyor. Dış gezilerinde Airbus'ın büyük modellerinden A-340'ı tercih eden Berlusconi, daha önce gezilerine Başbakan Erdoğan'ın kullandığı A-319 ile çıkıyordu. A-340 model uçakta da çalışma odası, yatak, dinlenme odası, duş gibi her türlü konfor bulunuyor. En son teknoloji ile üretilen, artırılan hızına rağmen son derece sessiz çalışan ve ultra uzun menzilli olan uçakta, 4 adet Rolls-Royce Trent 500 motoru kullanılıyor. 74 metrelik boyu ile dünyanın en uzun uçağı olan A-340 13.900 km menzilli...

Bülent AYDEMİR/ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AK Parti'li Fırat'tan şok suçlamalar
 CHP'de Baykal'ın en rahat kurultayı
 Kendimi İsviçreli hissettim
 Deprem gömüsü 4 yıl sonra çıktı
 Trabzon kazasındaki sır perdesi aralanıyor
 Van Emniyeti de Rektör'ü fişlemiş
 'İdealist kadrolara ihtiyacımız var'
 AK Parti'ye ihtar için başvuru
 Meclis'te milli maç tartışması
 Tatlıses'in konserine güvenlik engeli
 Öğretmenim.. Görevim: Geçim
 2006 yılı ÖSS takvimi belirlendi
YILMAZ ÖZDİL
İsviçre dolmuşu...
Hani dolmuşa bindiği zaman, o kadar...
ALİ KIRCA
A..... yoksa!
Bugün aslında sıradan bir geziyi,...
FATİH ALTAYLI
Bu adamların görevi neydi Levent Bey!
Futboluyla...
ERDAL ŞAFAK
Sinirler bozulunca
Sakinliği ve soğukkanlılığıyla...
MEHMET ALTAN
Çelme...
Milli Takım Yardımcı Antrenörü Mehmet Özdilek,...
Irak'ta kanlı cuma hedef Şii camiler
Irak'ın Hanekin kentinde de Şii camileri hedef seçen intihar...
Türkiye ile işbirliği önemli
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyeliğine en çok karşı...
Başımız belada
Başımız belada
Blatter'in çirkin açıklamaları her kesimden haklı tepkiyi gördü ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu