kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk Kadın Hakem Amerikan sahasında
ABD'de bir Türk kadın hakem

Fatma Akkurt'un kariyeri Türkiye'nin yeşil sahalarından çıkıp Amerika'ya uzandı. Akkurt hem bayan hem de erkekler liginde maç yönetiyor. Üstelik çok da iddialı.


Türk Kadın Hakem Amerikan sahasında

Futbol hakemi Fatma Akkurt'un kariyeri Türkiye'nin yeşil sahalarından ABD'nin yeşil sahalarına uzandı. Akkurt hem bayan hem erkek takımlarının maçlarını yönetiyor. Üstelik çok da iddialı.

Futbol daha çok erkek oyunu olarak kabul edilse de kadınlar hem hakemlikte hem de futbolda erkekler kadar yer buluyor. Futbol hakemliğine Türkiye'de başlayan ve Amerikan futbol ligine transfer olan kadın hakemimiz Fatma Akkurt kısa zamanda kendisini erkekler dünyasında ispat ederek, yeşil sahaların tozunu attırıyor. Her hakem gibi o da arkadaşları için maç yorumları yapıyor ve artık takım tutamıyor. Fatma Akkurt, ithal hakem olarak üç yıldır Amerika'da. Yönettiği maçlarda futbolcuların ve taraftarların önce şaşırdığını söyleyen Akkurt, "Eğer ilk 10 dakika iyi karar veriyorsam ve maçtaki pozisyonları kaçırmıyorsam ne kadar şaşırsalar da, onlar için erkek hakemden farkım kalmıyor" diyor. Akkurt, çoğu zamanda futbolculardan övgü aldığını ve "Maçın orta hakemi sizseniz ne mutlu bize" gibi motive edici sözler duyduğunu da sözlerine ekliyor. Fatma Akkurt aslında spor hayatının başlarında futbolu hiç düşünmüyordu. Atletizmciydi ve disk atma dalında milli sporcuydu. Hem sakatlık geçirmesi hem de üniversite yıllarında atletizm hocasına kızması, futbola adım atmasına neden oldu. İlk kez üniversite turnuvalarında arkadaşlarının desteğiyle yardımcı hakem olarak yeşil sahaya çıkan Akkurt için artık futbol vazgeçilmez olmaya başlamıştı. "Git hakemlik kursuna yazıl, ekeklerden daha iyi hakemlik yaparsın" sözünü duyduğunda ise Akkurt'un çizgisi daha net belirmeye başladı. FIFA kokartlı hakem olacak, hem Türkiye'de hem de uluslararası karşılaşmalarda hakemlik yapacak, hatta bir gün Amerika'ya gidip kariyerine orada devam edecekti. Hatta Capella Üniversitesi'nde spor psikolojisi doktorası yapmak için gittiği New York'ta klasman olarak en üst seviyede görev yapan Türk kadın hakem olarak bir ilke imza atacaktı. Akkurt, kadınları futbol hakemliği yapmaya çağırıyor ve Amerika'da Türkiye'den üç kat daha fazla kadın hakem olduğunu belirtiyor.

AİLECEK GELİYORLAR
Amerika'da hem erkekler hem de kadınlar liginde maç yönettiğini söyleyen Akkurt için maç maçtan ibaret, kimin oynadığı hiç önemli değil. Amerika'nın yeni yeni futbolu öğrendiğini de ifade eden Akkurt, "Amerikalılar Türkler'in maçlarını ve liglerini çok iyi takip ediyor" diyor. Akkurt bu yıl Amerika'da görev yapan 4 bin hakem arasından New York klasman adayı olarak da açıklanmış. Amerika'da futbolun Türkiye'dekinden çok farklı olduğunu belirten Akkurt şunları anlatıyor; "Maçlarda Türkiye'de olduğu gibi sıkı güvenlik önlemleri alınmıyor. Amerikalılar ailecek gelip maçı izleyip gidiyor. Hatta Amerika'da futbola ilgi o kadar yoğun ki lig hiç bitmiyor." Şimdiye kadar Türkiye'de ve Amerika'da sayısız maç yöneten hakem Akkurt, yönettiği karşılaşmaların sayısını kendisi de hatırlamıyor. Akkurt'un FIFA hakemi olarak yönettiği önemli karşılaşmalar arasında Macaristan-Çek Cumhuriyeti Avrupa bayanlar play-off maçı, Karayip Ligi-New York Erkekler ve Paraguay Ligi New York Erkekler Yarı Final maçları var.

Nazlı GÜVEN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk düşündü Japonlar yaptı
 Keşke fillerle develerle yaşasam
 Altan Erbulak'ın 'Hırsız' torunu
 Ceyda'yı hala o çocuk yüzüyle hatırlıyorum
 Bodrum'da barını kapattı Zeki'nin başına geçiyor
 Bakanlık 'Yasak' dedi
 Bütün resimlerin ortak dili vardır
 Hacivat öldürülmedi
 Bir ayakkabı böyle doğdu
 Stil
 Vitrin
 Hastane evinize geliyor
 Dünyaya jean giydiriyor
 Tuval yerine kumaş kullanıyor
 Annem benimiçin sabahlara kadar DUA etmiş
 Bayramlar çocukluğumda kaldı
 Artık gözlerini kaçırmıyorlar
 Yeşilçam'ın genç yüzleri
 Milletvekili olayım, gücüm yettiğince bağırayım
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Türkiye ürettiyse kalitelidir
Başlıktaki cümleyi...
FİLİZ AKIN
Annemin çocuğu ve kediler
İlk önce koltuğunun altında...
ALİ POYRAZOĞLU
Vur vur inlesin (2)
Size açık seçik soruyorum: Şu anda...
SUNAY AKIN
Prag'da olup İstanbul'da olmayan
Elbette korkar...
Soframızdan otlar eksik olmaz
Bu haftaki konuğum Gökçen Adar. Adar uzun bir mühendislik kariyerinin ardından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.