kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Kimsenin mesajını götürmedim
Gül: Kimsenin mesajını götürmedim

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, dün Suriye'ye yaptığı günübirlik ziyarette Türkiye'nin bölgedeki gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaştığını belirterek, ''Suriye'ye başka bir ülkenin mesajını götürmediğini'' söyledi.

Gül, 4 gün sürecek ziyaret için Almanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. AB içinde AB kimliği ve AB'nin nihai sınırlarına ilişkin tartışmaların sürdüğünü belirten Gül, Berlin'de düzenlenecek ''Avrupa'nın Kimliği'' konulu toplantıda Türkiye'nin kimliği
ve gelecekteki AB üyeliğine ilişkin açılış konuşması yapacağını kaydetti.Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in yanı sıra başbakanlık görevini devralacak Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel ve yeni kabinede dışişleri bakanlığını üstlenmesi öngörülen Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğini kaydeden Gül, Türk dernekleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle de bir araya geleceğini söyledi. Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemli olduğuna, Almanya'nın Türkiye'nin AB sürecine destek verdiğine işaret eden Gül, ''Bu desteğin devam edeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.
Gül, dün Suriye'ye yaptığı günübirlik ziyarete ilişkin bir soru
üzerine, şunları kaydetti:

''Ziyaretime ilişkin açıklamalarda bulundum. Başka bir ülkenin mesajını götürmedim. Bölgemizde olup bitenler en çok bizi ilgilendiriyor. Burada bir iklim değişikliği söz konusu olursa, ondan biz de etkileniyoruz. Bunun için bölgemizdeki problemlerin kronik halegelmesini önlemek, içinden çıkılmaz hale gelmesini önlemek bizim de görevimizdir, bizim de
sorumluluğumuzdadır. Sorunlar kronik hale gelince çözülemiyor ve zararını hep beraber görüyoruz. Bölgede bu tip bazı gelişmeler vardı, bunlara vaktinde müdahale etmek ve vaktinde katkı sağlamak çok önemlidir.

Türkiye'nin yaptığı şey budur.'' Hariri suikastına ilişkin BM yönetiminde soruşturmanın devam ettiğini, Genel Konsey'in oybirliğiyle karar aldığını, ilgili komisyonun görev süresinin 15 Aralık'a kadar uzatıldığını hatırlatan Gül, komisyonun bazı sorgulamalar yapmak istediğini, bunun yeriyle ilgili bazı sorunlar olduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye'nin görüşlerini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a ''açık ve dostane şekilde'' ilettiğini söyledi. Bakan Gül, ''Ümit ediyorum ki bazı katkılar sağladık'' diye konuştu.

Söz konusu soruşturmaların Türkiye'de yapılmasına ilişkin bir öneri getirmediklerini, ancak Türkiye'ye görev düşerse Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapacağını ifade eden Gül, ''Ama BM bölgelerinin, BM karargahlarının bu işler için daha uygun olduğu kanaatindeyiz'' dedi. Gül, Suriye ziyaretinde ayrıca Irak'la ilgili güvenlik konularınınve bölgedeki reform çalışmalarının da ele alındığını kaydetti. Bakan Gül, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AİHM'nin türban kararına ilişkin açıklamasının hatırlatması ve mahkemenin karar almadan önce din bilginlerine danışmasının gerekip gerekmediğini sorması üzerine, şunları kaydetti: ''Bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne sormanız gerekir. Sayın Başbakanın söylediği gayet açıktır. Mademki din ve inançlarla ilgili konular söz konusu, o zaman din bilginlerinden de görüş almak gerekir şeklinde düşüncelerini paylaşmış arkadaşlarla. Bunu farklı mecralara çekmenin anlamı yok. Buradaki tuzağı da gayet iyi görüyoruz biz. O açıdan bu konularla ilgili dikkatli davranmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki günü geldiğinde Türkiye kendi sorunlarını kendisi çözecek olgunluğa ulaşacaktır.'' Gül, Mısır'da yapılacak Arap Ligi tarafından düzenlenen Irak Konferansı'na ilişkin bir soru üzerine, toplantıya kendisinin de davetli olduğunu, ancak Almanya programı nedeniyle katılamadığını belirterek, Arap Ligi'nin Irak konusuna ilişkin daha aktif davranmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti. Gül, Irak'a komşu ülkeler toplantılarının da sürdüğünü belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çiçek: Olaylar aydınlatılacak
 Başsavcı Ok AİHM'i izliyor
 Gül'den Şam'a uyarı ziyareti
 Muhalefet de yok kavga da
 AK Parti'li Koçak'tan ilginç çıkış
 Vekillerde 'böcek' tedirginliği
 Roj TV'ye yakın takip
YAVUZ DONAT
Takiye mi, tutarsızlık mı?
Başbakan çok geziyor...
İkinci raunt başladı
Hülya Avşar ile Yasemin Bozkurt arasında 2003'te başlayan hakaret...
Boğaziçili gençler dayanışma örneği
Boğaziçili öğrenciler maddi durumu iyi olmayan okul personelinin...
Şimdi de ulema krizi
Şimdi de ulema krizi
Başbakan'ın Danimarka'da türban için "ulema" formulünü ortaya atması,...
Daha kırkı çıkmadan miras kavgası çıktı...
Daha kırkı çıkmadan miras kavgası çıktı...
Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan'ın büyük oğlu Selçuk, üvey annesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu