kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Casus skandalı büyüyor

ABD'de Başkan George W. Bush yönetimini sarsan bir gizli ajanın kimliğinin basına sızdırılması skandalına şimdi de Beyaz Saray Genel Sekreteri Andrew Card'ın adı karıştı.

Watergate skandalını ortaya çıkaran The Washington Post gazetesinin ünlü muhabiri Bob Woodward, casus skandalına ilişkin bilgisinden dolayı özel savcılıkça ifadesi alındıktan sonra yaptığı son açıklamada, söz konusu gizli ajan konusunu, basına sızmadan önce üç yönetim yetkilisiyle görüştüğünü söyledi.Woodward, bu yetkililerden ikisinin, Card ve Başkan Yardımcısı Dick
Cheney'in başdanışmanı Lewis Libby olduğunu belirtirken, üçüncü yetkilinin ismini kendisinden izin alamadığı için açıklayamayacağını kaydetti.

Skandalı soruşturan özel savcı Patrick Fitzgerald, Libby hakkında zaten yalan ifade verme ve adaleti engelleme suçlarından dava açmıştı.Card'ın adı ise skandalda ilk defa geçiyor. Bu durum, Beyaz Saray'ı daha da sıkıntıya sokabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.Bush'un başdanışmanı Karl Rove hakkında da soruşturma sürüyor.Casus skandalının başlangıcı, ABD'nin Irak savaşına hazırlandığı 2002 yılına dayanıyor. O sırada emekli Büyükelçi Joseph Wilson, SaddamHüseyin rejiminin Nijer'den nükleer madde satın aldığı iddiasını araştırmak üzere bu Afrika ülkesine gönderilmişti.

Ancak iddianın asılsız olduğunu belirleyen Wilson, 2003 yılında bu durumu kamuoyuna açıkladığında, konuyu savaşın gerekçelerinden biri olarak kullanan Beyaz Saray zor durumda kalmıştı.Bu gelişmenin ardından Wilson'ın gizli CIA ajanı olan esi Valerie Plame'in kimliği, iddialara göre ''Wilson'dan intikam amacıyla'' basına sızdırılmış ve konuya ilişkin ilk haber Temmuz 2003'te yayımlanmıştı.

Gizli bir casusun kimliğinin kamuoyuna sızdırılması suç teşkil ettiği için, Kasım 2003'te konuyu soruşturmakla görevlendirilen özel savcı Fitzgerald, çalışmalarına iki yıldan fazla süredir devam ediyor.Soruşturmada, şimdiye kadar Libby'den başka resmen suçlanan olmadı.

SON KURBAN WOODWARD

Bu arada, Watergate skandalını ortaya çıkarmasından sonra basın kahramanı haline gelen ve 1970'lerden beri yazdığı kitaplarla satış rekorları kıran gazeteci Bob Woodward, artık medyada Plame-gate olarak bahsedilen yeni skandaldaki rolünden dolayı kamuoyu önünde küçük düştü.

Woodward, özel savcılığa ifadesinden sonraki ilk açıklamasında, Plame'in gizli kimliğini, basına sızmasından bir ay öncesinden beri, üç yönetim kaynağıyla yaptığı konuşmalar sayesinde bildiğini itiraf etmişti. Plame'in kimliğiyle ilgili herhangi bir haber yazmayan Woodward, konuya ilişkin bilgisi olduğunu da, ikibuçuk sene boyunca gazetenin genel yayın yönetmeninden bile sakladı.Woodward, bunun yanı sıra, Plame-gate konusundaki genel yorum yazılarında, soruşturmayı eleştiren ağır ifadeler kullandı.

Ancak özel savcılığın ünlü gazetecinin skandalailişkin bilgisi olduğunu diğer kaynaklardan belirlemesinin ardından durumu kabul eden Woodward, gazetesi The Washington Post'tan resmen özür dileyerek, ''bu konuyu genel yayın yönetmeni Leonard Downie'ye çok daha önceden açmalıydım'' dedi.Downie de, Woodward'ın ''yanlış yaptığını'' söyledi.

Daha önce de, skandalın dolaylı kahramanlarından The New York Times'in eski muhabiri Judith Miller, konuya ilişkin rolünden dolayı zor durumda kalmıştı. Miller, önce soruşturma çerçevesinde kaynağını açıklamayınca aylarca hapis yatmış, bu arada medya kahramanı ilan edilmişti.

Ancak daha sonra ifade vermeyi kabul ederekcezaevinden çıkan Miller'in, Cheney'nin başdanışmanı Libby başta olmaküzere bazı yönetim yetkililerince, Irak savaşına gerekçe oluşturan yanlış haberler yazması için kullanıldığı iddiaları, ünlü muhabiri çokzor durumda bırakmıştı. Miller, gazetesinden geçen hafta ayrıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 "Saddam saldırıya uğradı" iddiası
 'Füze kalkanına' ortak arayışı
 İşkence dehlizleri
 Sarkozy oylarını katladı
 Senato, Irak'tan hızla çekilme istiyor
 Dünyanın en etkili erkeği o seçildi
 Muhabirin etik kavgası
 Mezarı açılıp Peron'a babalık testi yapılacak
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Erkek dergisi GQ'dan Jennifer Aniston'a jest
 Garson yerine bilgisayar
 Kök hücre tedavisiyle MS'li hastayı yürüttüler
SOLİ ÖZEL
ABD'nin sıkıntısı
11 Eylül tarihinden beri üzerine ölü...
Gözlerimde yaş kalbimde sızı
Gözlerimde yaş kalbimde sızı
Bize 3 gol yetiyordu 4 tane attık. Ama daha 25. saniyede Alpay'ın...
Ahlaksızlar
Ahlaksızlar
Terim, "İki maçımızın hakemi de ahlaksızdı. Güzel bir şekilde...
Gül'den Şam'a uyarı ziyareti
Gül'den Şam'a uyarı ziyareti
ABD'nin mesajlarını götüren Gül, Suriye'den Irak ve Lübnan'ın...
Şimdi de ulema krizi
Başbakan'ın Danimarka'da türban için "ulema" formulünü ortaya atması,...
Daha kırkı çıkmadan miras kavgası çıktı...
Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan'ın büyük oğlu Selçuk, üvey annesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu