kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

Kurumlar Vergisi'nde 4 milyar dolarlık kayıp

Vergi Konseyi ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, "sade ve anlaşılır" Kurumlar Vergisi yazım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Şirketleri ilgilendiren çeşitli kanunlardaki tüm hükümlerin yeni düzenlemeye taşınması hedefleniyor. Kurumlar Vergisi'nde 83 olan madde sayısı 38-40'a düşürülüyor.
Henüz tartışma aşamasındaki üç yıllık vergi planı ise "ikili yapı" öngörüyor. Genel oran "yüzde 15." 500 bin YTL'yi aşan kurum kazançlarından 2006'da yüzde 27, 2007'de yüzde 23, 2008 yılında yüzde 19 vergi alınacak. 500 bin YTL altında olan kazançlarda ise oran yüzde 15 olacak. 2009 yılında ikili oran kalkacak. Vergi Konseyi üyelerinden "düşük oranlı tek tarife" isteyenler hayli fazla.
Nitekim Konsey'in, 10 Kasım toplantısı verimli geçmedi. Gündemin ilk maddesi "Kayıtdışı Ekonomi" idi ama görüşülmedi. "2006'dan sonra seçim için geri sayım başlayacak. Bu nedenle sancılı kararlar ötelenmek isteniyor" diyenler oldu. İkinci gündem maddesi "Kurumlar Vergisi Kanunu" idi. Taslak metin, Konsey üyelerinin bir çoğuna önceden gönderilmediği gibi toplantı sırasında da çoğaltılıp dağıtılmadı. Bu yaklaşım tarzı "tepki çekti."

Maliye'nin hesabı
Bu arada, 2006 Bütçesi ile ilgili bir yeniliği hatırlatmakta yarar var. Bütçeye, "Vergi Harcaması" bölümü de eklendi. Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nde, istisna ve muafiyetler nedeni ile tahsil edilmeyen gelirler tek tek hesaplandı. En fazla vazgeçilen gelirin Kurumlar Vergisi'nden kaynaklandığı görüldü. Maliye, önümüzdeki yıl 4 milyar dolar (5.4 milyar YTL) Kurumlar Vergisi tahsilatı yapmayacak. İstisna ve muafiyet olarak sağlanan bu imkanın 2007 yılı faturası 5.9 milyar YTL, 2008 faturası da 6.4 milyar YTL. Bir başka ifadeyle Gelir İdaresi, 2006-2008 döneminde 17.7 milyar YTL vergiyi, şirketlere sağlanan avantajlar nedeniyle toplamayacak.

Elbise daralıyor mu?
Bize gelen bilgilere göre, Kurumlar Vergisi'nde, kritik bazı avantajların ortadan kaldırılması söz konusu değil. Örnek vermek gerekirse, kamu kuruluşlarının kantin ve konukevi gelirleri eskisi gibi vergiye tabi olmayacak. Neden? Çünkü bu işletmelerin kar amacı gütmediği düşünülüyor. Bu devirde, devletin kantincilik yapmasına gerek var mı? O, ayrı konu tabi. Vergi Konseyi adına hazırlık yapan uzmanlar bir ara "Sanat ve sporla ilgili indirimleri sürdürelim mi?" sorusunu da ortaya attı. Ama bundan da vazgeçildi. Böylece, anonim şirket yapısındaki kulüplerin vergi ayrıcalığı sürecek. Haliyle, arge harcamalarının, eğitim işletmelerinin, kooperatiflerin, yatırım fonlarının istisnası korunacak.

Vergi cennetlerine girilir mi?
Kurumlar Vergisi'ndeki bir hedef de "vergi cenneti" olarak bilinen ülkelerle ilgili. Cayman Adaları gibi merkezlerde kurulu şirketler üzerinden gerçekleştirilen vergi planlamasına karşı yüksek oranlı stopaj gündemde. Ama uygulamanın nasıl olacağı netleşmiş değil. Bir başka nokta, "transfer fiyatlandırması." Çok uluslu şirketlerin kar ayarlaması yapması yani verginin yüksek olduğu ülkedeki şirketinin maliyetini şişirmesi önlenecek. Ayrıca şirket sermayesinde azalmaya yol açan örtülü kazanç aktarımına ilişkin bilanço oyunlarına yönelik ilave önlemler alınacak. Borçların, öz sermayeye oranı kanunda açıkça belirtilecek. Kapsama girmeyecek borçlanmalar sayılacak.
Şirketlerde, doğrudan veya dolaylı yüzde 75 pay sahibi olanlar "ana ortak" sıfatıyla konsolide Kurumlar Vergisi beyannamesi verebilecek. Bu uygulama en az 5 yıl süreyle devam edecek. Bir anlamda holding vergilemesi ile vergi yükü düşürülecek.Yurtdışı iştirak kazançları şeffaflaştırılacak. Eskiden yüzde 25 olan iştirak payı, yüzde 10'a çekilecek. İştirak süresi 2 yıldan 1 yıla indirilecek. En kayda değer öneriye gelince... "Uluslararası yatırım kuruluşlarının, Türkiye'deki operasyonlarında kolaylık gösterilecek. Bir şirketin yüzde 10'undan fazla hissesinin satın alınması durumda vergi avantaj getirilecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Süreyya Bey sendromu   / 06-11-2005
 Babacan: 'Masadan kalkarım'   / 30-10-2005
 Telekom'da fiyatın kapsama alanı tartışılıyor   / 24-10-2005
 İhaleler zihin bulandırıyor   / 19-09-2005
 Başbakan'ın trafo zirvesi   / 12-09-2005
 YDK'dan borç erteleme uyarısı   / 29-08-2005
 Nereye gittiyse oradan geliyor   / 01-08-2005
 Zamansız seçim senaryoları   / 18-07-2005
 Faizsiz bankacılıktaki sürprizler   / 04-07-2005
 Kibarca "nereden buldun"   / 24-06-2005
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Kurumlar Vergisi'nde 4 milyar dolarlık kayıp
Vergi...
ALİ SAYDAM
TR marka hainlerine dikkat!
Sinema tarihinin en önemli...
Hayatı ameliyat masasında kaldı
29 yaşındaki Özlem Tamer karın ağrısı ve bulantıyla gittiği hastanede...
'Korktuğu başına geldi'
Kapkaççılar tarafından metrelerce sürüklenerek hayatını kaybeden...
Prof. Kalaycı'nın eşi: Katil karşıma çıksın
Prof. Kalaycı'nın eşi: Katil karşıma çıksın
Silahlı saldırı sonucu vefat eden Prof. Kalaycı'nın eşi isyan ediyor:...
Hastası toprağa verildi
Hastası toprağa verildi
Prof. Kalaycı'nın hastalarından Ahmet Cevher'in cenazesi toprağa...
IMKB
E: 34.096 D:% -1,77
DOLAR
S: 1,364 D:% -0,110
EURO
S: 1,598 D:% -0,467
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu