kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Leyla Şahin: Kullanıldım

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) büyük dairesi tarafından temyiz başvurusu reddedilen Leyla Şahin, ''AİHM, önceden kafalarında oluşturduğu karar için beni figüranolarak kullanmıştır. Hukuku birtakım siyasi hesaplara kurban etmiştir'' dedi.

Fatih'teki Reşadiye Oteli'nde, avukatı Fatma Benli ve Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) Başkanı Havva Kaplan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Şahin, insan haklarının evrensel olduğunu söyledi.
Şahin, ''İnsan hakları hiçbir ülkenin veya kurumun tekelinde değildir, bu kurumun
adı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olsa dahi. Önemli olan yasal metinlerde yer alması değil, uygulanmasıdır. Türkiye'de uygulanan başörtüsü yasağını Türkiye şartlarına özgü olarakuygun gören mahkeme, bu evrensellik kuralını hiçe saymıştır'' diye konuştu.

AİHM'in kendisinin durumunu incelemediğini ileri süren Şahin, şu görüşleri savundu:

''O kadarki benimle ilgili gerçeklerle bağdaşmayan gerekçeler bulunmuştur. Başörtülü kayıt yaptırdığım ve 5 yıl boyunca başörtülü olarak sorunsuz bir şekilde okuduğum görmezlikten gelinerek, var olmayan yasağı bildiğim iddia edilmiştir. Mahkeme açıkça başörtülü okumak veya okumamak dayatması içindedir. Mahkeme, somut hiçbir temeliolmayan korkularını, endişelerini adalet duygularının önüne geçirerek siyasi bir karar vermiştir. AİHM, önceden kafalarında oluşturduğu karar için beni figüran olarak kullanmıştır. Hukuku birtakım siyasi hesaplara kurban etmiştir. Açıkça çifte standart uygulamıştır.''
Şahin, BM İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, ''Türkiye'de başörtü yasağıyla ilgili binlerce kız öğrencinin eğitim hakkının tamamen ortadan kaldırıldığının belgeleriyle ortaya konulduğunu'' savunarak, buna rağmen AİHM'in, verdiği kararla temel bir insan hakkı olan eğitim hakkının özüne dokunduğunu ileri sürdü.

'AİHM ÖNCE İÇİNİ DOLDURMALI'

Mahkemenin kendileri hakkında verdiği kararı ''gericilik'' olarak nitelendiren Şahin, ''Mahkeme önce adının içini doldurmalıdır'' dedi.Şahin, mahkemenin, verdiği kararla başörtüsü yasağına son noktayı koymadığını ifade ederek, tam tersine, bu yasakla ilgili daha çok konuşulup tartışılacak bir süreci başlattığını ileri sürdü.

''Hiçbir şey bitmiş değildir'' diyen Leyla Şahin, ''İnancımı hiçbir zaman yitirmedim. Tarihe bakıldığında mahkemenin de yanlış karar verdiği görülmektedir. Ben bir gün gasp edilen hakkımın iade edileceğine eminim. Tarih beni haklı çıkaracaktır, tıpkı Gallileo gibi'' diye konuştu.
Daha sonra soruları yanıtlayan Şahin, başvuruda bir hata yapmadıklarını söyledi.

Şahin, ''başörtüsünün siyasi bir polemik veya çatışma aracı olarakkullanılmasının en büyük acısını kendilerinin çektiğini'' belirterek, ''Lütfen bu tür polemiklerin içine sokmaktan vazgeçin. Türkiye'nin buna ihtiyacı var'' dedi.

'CUMHURİYET ÇOCUĞUYUM'

''Bu sorunun çözümü için toplumsal mutabakat olduğunu, ancak toplum üstü bir mutabakatsızlığın bulunduğunu'' ileri süren Şahin, ''Bunun nedeni de o insanların bizleri tanımaması. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin ilköğretiminde okudum. Ben bir cumhuriyet çocuğuyum. Bu cumhuriyet içinde yetişmiş, büyümüş bir insanım. Neden benden korkuluyor? Bunların tek nedeni, toplum üstü mutabakatsızlıktan kaynaklanıyor'' diye konuştu.
''Türkiye Cumhuriyeti rejimini yıkıp, İran rejimi mi getireceksiniz?'' şeklindeki bir soruya Leyla Şahin, ''Hayır, kesinlikle. Çok ilginç bir soru'' yanıtını verdi.Şahin, bundan sonra ne yapacağının sorulması üzerine de, 2003 yılında Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduğunu hatırlattı.

Mayıs veya Haziran 2006'da çalışmaya başlayacağını belirten Şahin,''Hedefim, orada uzmanlık yapmak. Onun için orada yaşamayı uygun buluyorum'' dedi.

AKDER Başkanı Havva Kaplan da AİHM'in, bu sorunu Türkiye'nin kendiiçinde çözmesi gerektiğine işaret ettiğini belirterek, ''Ortaya çıkan tabloya göre AİHM'in kararı, hükümete ve parlamentoya bu konuda gerekli iç hukuk düzenlemelerini yapma görevi yüklemiştir'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer: Konu kapandı
 CHP'den 'belediyelerde içki yasağı' sorusu
 Mumcu: "AİHM kararı bağlayıcıdır"
 KKK'dan logo açıklaması
 Demirel spor yazarı oldu
 Tayland'dan Kıbrıs desteği
 AB'ye Kıbrıs tehdidi
 Kretschmer: AB türbana karşı ortak bir tavır belirleyemedi
 Sahteci İranlı çift, kriz yarattı
MUHARREM SARIKAYA
Çiçek: AB'ye 'baş üstüne' mi diyeceğiz...
Atatürk'ü...
YAVUZ DONAT
Burası Türkiye...
Oğlu Mustafa'yı "lojman...
'Ya Şundadır Ya Bunda' rüzgârı
atv'nin sevilen yarışma programı reytingini her geçen gün...
Büyükşehir'de yeni ekip görev başında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde genel sekreterliğe Mesut Pektaş...
Şemdinli oyunu
Şemdinli oyunu
İki kişinin öldüğü 20 kişinin yaralandığı olaylarda bombacıların...
AİHM türban yasağını haklı buldu
AİHM türban yasağını haklı buldu
"Türban, siyasi İslam'ın sembolü. Toplumu inananlar-inanmayanlar diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu