kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyet'ten 'çete operasyonları' açıklaması
Emniyet'ten 'çete operasyonları' açıklaması

İstanbul'da 2003 yılından bu yana suç örgütü oluşturmak iddiasıyla 179 gruba operasyon yapıldığı, 3 bin 754 kişinin yakalandığı ve bunlardan 949'unun tutuklandığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Basın Protokol ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, iki suç örgütü arasındaki çatışmaların medya aracılığıyla tartışıldığına işaret ederek, ''Bu konuya ilişkin yapılan spekülasyonlara itibar edilmemesi için gerçeklerin kamuoyuna duyrulması gerekmektedir'' denildi.

Açıklamada, şüpheli Sedat Şahin'in
liderliğindeki suç örgütüne yönelik 13 Mart 2005 tarihinde başlayan ''Lale'' adlı operasyonda, Hüseyin Saral'ın takip ve gözlenmesi eyleminde yer alan şahısların da aralarında olduğu 67 kişinin yakalandığı belirtildi.

Operasyonda 2 adet kaleşnikof, 1 bomba atar, 3 savunma tipi el bombası, 7.65 çapında Scorpion marka makineli tabanca, Mauser marka tabanca ve susturucusu, 6 adet değişik çap ve markalarda ruhsatsız tabanca, örgüte ait 129 milyar lira, 250 Avro ve 460 dolar, bir kar maskesi ve 2 peruk ele geçirildiği belirtilen açıklamada, bu operasyonla 4 Ekim 2004 tarihinde Kadıköy'de bir galeriye silahlı baskın yapılması, ayrıca Hüseyin Saral'ın İtalya'da öldürülmesi olaylarının çözüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, operasyon kapsamında yakalanan 67 kişiden 28'inin tutuklandığı, haklarında dava açılan 53 kişinin yargılanmasına devam edildiği belirtildi.

İTALYA'DAKİ CİNAYETİN MİSİLLEMESİ

''İtalya'da öldürülen suç örgütü lideri ile aynı tarafta yer alan örgüt üyelerinin, misilleme olarak Sedat Şahin grubuna karşı bir takım silahlı eylemler gerçekleştirecekleri yolunda istihbari bilgiler alınmaya başlandığı ve Sarallar Çetesi'ne yönelik kapsamlı çalışmalar başlatıldığı'' belirtilen açıklamada, çalışmalar sonucunda liderliğini Ümit Saral'ın yaptığı hücre tipi yapılanmanın varlığının tespit edildiği anlatıldı.

Bu grubun Sedat Şahin'in adamlarına yönelik eylem hazırlığı içerisinde olduğunun anlaşıldığı belirtilen açıklamada, 22 Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirilen ''Hisar'' adlı operasyonla 13 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, operasyon kapsamında, bir kaleşnikof otomatik tüfek, Uzi marka tabanca, 11 adet çeşitli çap ve markalarda tabanca ele geçirildiği, Sedat Şahin ve bazı örgüt üyelerinin fotoğrafları ile görüntülerini içeren CD'ler bulunduğu kaydedildi.

Bu kişilerle yapılan mülakatlar sonucunda, Hüseyin Saral'ın intikamını almak için Sedat Şahin'in liderliğindeki grup üyelerine eylem hazırlığı yaptıklarının anlaşıldığı belirtilen açıklamada, 12 Ekim 2005 tarihinde Zeytinburnu'nda silahlı çatışma sonucunda yakalanan Ümit Saral ile 11 kişinin tutuklanarak cezaevine konulduğu anlatıldı.

Ümit Saral ve grubuna yönelik soruşturma devam ettiği sırada Asayiş Şube Müdürlüğü'nün yaptığı uygulamalarda Haliç Köprüsü yakınında çalıntı otomobil ile bir kişinin yakalandığı belirtilen açıklamada, otomobilde 3 kaleşnikof otomatik tüfek, 2 el bombası ve 2 tabanca ele geçirildiği ifade edildi.

MUZAFFER DAĞDEVİREN'İN CENAZESİNDE SALDIRI PLANI

Konunun araştırılması üzerine Yakup Saral'ın etrafındaki kişilerle, Sedat Şahin ve grubunun dışarıdaki üyelerine silahlı saldırı hazırlığı içerisinde olduğunun belirlendiğini anlatılan açıklamada, Muzaffer Dağdeviren'in Fatih Camii'ndeki cenazesine katılacak olan Sedat Şahin'in adamlarından Cüneyt Koçak ve etrafındaki kişilere eylem hazırlığı içinde olduklarının anlaşıldığı, Koçak'ın da uyarıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Muzaffer Dağdeviren'in 22 Eylül 2005 tarihinde öldürülmesi olayının Sarallar Grubu ile bağlantısı olmadığı, olayı gerçekleştiren tetikçilerin halen firarda bulundukları belirtildi.

Sedat Şahin'in avukatı Atalay Cebesoy'un 29 Eylül 2005 tarihinde yazıhanesinde tabancayla vurularak öldürüldüğü, aynı gün Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi Altıntaş Sokak'taki nargilecide Şahin Grubu içinde yer alan Talat Yavuz, Menderes Ateş ile Ahmet Yalçınkaya'nın silahla yaralandığı belirtilen açıklamada, 23 Kasım 2005 tarihinde Cüneyt Koçak'ın arkadaşı Venüs Kuru ile otomobil içersinde silahlı saldırıya uğradıkları, Koçak'ın öldüğü, Kuru'nun yaralandığı ifade edildi.

''Çamlıca'' adı verilen operasyonla Yakup Saral ve Tolga Kıroğlu'nun 2 adet tabanca ile yakalandıkları ve tutuklandıkları ifade edilen açıklamada, ''30 Ekim 2005 tarihinde Hüseyin Saral'ın öldürülmesi olayının tetikçilerinden Gökhan Hınç'ın yakın arkadaşı Savaş Ersin'in Bayrampaşa'daki işyerinde silahlı saldırıda öldürüldüğü'' belirtildi.

Aynı gece Sedat Şahin'in adamlarının işlettiği Beşiktaş'taki otoparka bombalı saldırı gerçekleştirildiği, can ve mal kaybı olmadığı, terk edilmiş olarak bulunan otomobilde 2 adet kaleşnikof uzun namlulu otomatik tüfek, Uzi marka otomatik tabanca, 2 adet el bombası ele geçirildiği anlatılan açıklamada, Yakup Saral'ın üzerinden anahtarı elde edilen Beykoz'daki evde yapılan aramada da 1'i Uzi marka otomatik tabanca olmak üzere 2 tabanca ele geçirildiği kaydedildi.

OPERASYONLARIN GENEL DEĞERLENDİRMESİ

''İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerince, isimleri ve etkileri kamuoyunda da malum olan suç örgütlerine karşı 1998-2005 yılı Haziran ayı arasında örgütlerin izlenmesi, istihbari bilgi toplanması, gerçekleştirdikleri eylemlerin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar yapıldığı'' belirtilen açıklamada, özellikle son 3 yıldır bu çerçevedeki çalışmaların farklı bir boyut kazandığı ve örgütlerin çok daha profesyonel bir anlayışla izlendiği kaydedildi.

Çalışmalarına 2003 yılı sonlarında başlanan ve 2005 yılı başlarına kadar bazı isimler verilerek yapılan operasyonların büyük bir başarıyla gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, bu operasyonlarda suç örgütlerinin kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sıfatına haiz tüm bağlantılarıyla ortaya çıkarılarak adli merciilere intikal ettirildiği anlatıldı.

Açıklamada, şöyle denildi: ''2003 yılından günümüze kadar (Kapkaç Baronu) lakaplı Fırat Delibaş, Naci Yılmaz, (Drej) lakaplı Ali Yasak, yakalama müzekkereli olarak aranan Söylemez Kardeşler, Gaziosmanpaşa'da etkili olan aşiret üyelerinden Bayrak Kardeşler, Sedat Peker, Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz gibi halen tutuklu olan kişilerin de aralarında bulunduğu toplam 179 gruba suç örgütü oluşturmak iddiasıyla operasyon yapılmış, 3 bin 754 kişi yakalanmış, bunlardan 949 kişi tutuklanmıştır.''

Operasyonlarda 884 adet tabanca, 25 uzun namlulu silah, 14 otomatik tabanca, 1 bomba atar, 18 el bombası ele geçirildiği belirtilen açıklamada, vatandaşların da yakınında ikamet eden, değişik otomobillerle gelip giden, değişik saatlerde farklı kişilerle ikametine uğrayan, gizliliğe özen gösterenleri emniyet birimlerine bildirmelerinin çalışmalara destek olacağı anlatıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Kim yapmışsa bedelini ödeyecek"
 "Şemdinli Susurluk'u andırıyor"
 Şemdinli oyunu
 AİHM türban yasağını haklı buldu
 Ata'nın huzurunda
 Karımı öldürmem
 Zirvede 10 Kasım
 Van'da korkutan patlama
 PKK bombacısını babası teslim etti
YILMAZ ÖZDİL
Bekle bizi Neo...
Başbakan yarından sonra Bahreyn'e...
ÖMER LÜTFİ METE
Yaşasın bir yasak daha!
Vaktiyle dinci siyaset sayesinde...
UMUR TALU
Hakkâri'de, Fransız!
Dün "yabancı sermaye-yerli...
FATİH ALTAYLI
Şemdinli'de bombayı kim patlattı!
Dün Muharrem...
ERDAL ŞAFAK
Zayıf savunmaya çok güçlü karar
Avrupa İnsan Hakları...
Yasemin Taşkın'a başarı ödülü
İtalya'da uluslararası alanda başarılı kadınlara verilen ödüle bu yıl...
Zerkavi emriyle "kanlı düğün"
Ürdün'ün başkentinde 3 yabancı otel El Kaide liderlerinden...
Tarih tekerrür edecek
Tarih tekerrür edecek
Fatih Terim'le yeniden Milli Takım'a dönen Alpay, "Geçmişte hocamızla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu