kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Huzurun yolu Hindistan'dan geçmiyor
Huzurun yolu Hindistan'dan geçmiyor

Doğru yapılan yogayla yaratıcı yönünüze güvenmeyi, kendinizle barış içinde yaşamayı, isteklerinizi davranışlarınızla bir tutabilmeyi ve organize yaşamayı öğrenebilirsiniz.

Pek çok aklı karışmış okurumdan mail alıyorum. Hala yoga yapmak için Doğu felsefesine yönelmeleri gerektiği gibi bir yanılgıya giriyorlar. Gazetelerde ve dergilerde ardarda çıkan, yogayı tanıtan yazıların çoğu gizemli, mistik, bir tanımlama getiriyor yoga ve meditasyona. Hindistan'dan gurular gelip gidiyor, dergilerdeki akrobotik yoga pozlarına bir kez bakan "Ben bunlar yapmaya kalksam sağlıklı olmak yerine bir yerimi kırarım" deyip, bir köşeye atıyor. İnsanlar böyle düşünmekte haklı...

SAHTE YOGACILAR
Biraz gerçekçi olalım. 10 yıldır Amerika'da yoga öğretmenliği yapıyorum. Hem de öyle kurumların öyle mükemmeliyetçi, tahammülsüz çalışanlarına öğretiyorum ki! Hintli fakirin huzurunu onların huzursuzlukları ile karşılaştırsam, meditasyon dansından falan bahsetsem gözümün yaşına bakmadan bir daha ders verdiğim odaya bile uğramazlar. Onlar huzuru binlerce kilometre uzakta değil; günlük hayatlarında, evlerinde, ofislerinde, arabada, alışverişte, en yakınları ile ilişkilerinde yani gerçek hayatlarında, yaşadıkları ortamda bulmak istiyorlar. İçinize yerleşmiş olan inanç sisteminize, düşünce şeklinize, alışkanlık haline gelen tepkilerinize tarafsız gözle bakabilmek çok ama çok zaman ve tecrübe ister. Senelerce yoga yapan bir kişi bile kontrolü elden bırakmaya hazır değilse, yoganın sonuçta sadece vücudu daha sıkılaştıran fiziksel yönünden faydalanıp mükemmel görünme takıntısını daha da besler. "Marka" taytlarını giyip de yoga dersinin yolunu tutanlar, egzersiz yapmaktan öteye gidemezler. Ama olsun, onlar da fazlasını istemiyorlar zaten. Bütün amaçları yoga ile kilo verebilir miyim, o akrobotik duruşlardan birini ben ne zaman yapabilirim gibi kendi egolarını pohpohlayacak, gelişimleri sağlayabilmek. Yoga'nın popülerliği sayesinde olur olmaz herkes yoga hocası olmaya kalkıyor. Kendi öğrettiklerini kendi hayatlarına bile uygulayamayan o kadar yoga öğretmeni tanıyorum ki... En komiği de doğallıktan bahsedip bir yılda üç tane estetik yaptıranlar... Farkındalılığı, kendilerini başkalarından daha üstün olduklarını kanıtlamak için kullanan, kendileri gibi olmayanları aşağılayanlar... Bunları yazmamın sebebi, eğer yoga yapmak istiyorsanız öncelikle ders alacağınız eğitmenle kuracağınız ilişkiye dikkatiniz çekmek. Kullandığı mistik dilden çok kendi tecrübeleri, transformasyonu ile sizi motive edebilmeli. Samimiyetine güvenmeniz, kendinizi yanında rahat hissetmeniz, özel olduğunuz hissini size verebilmesi gerekir. Yoga duruşları ve nefesinizin akışı ile hareketlerinizde kazanacağınız akıcılık, denge, esneklik ve uyum, özellikle yaşantınızda kontrolü elden kaybettiğiniz bir dönemde sizin için bir referans noktası olur. Ondan sonrası da size kalmış, hazırsanız ve açıksanız hayatınızın diğer yönlerine burada öğrendiğiniz uyumu uygulamaya başlarsınız. Size ilk adım olur. Amacınız yoga olmaz, kendinize verdiğiniz değeri arttırmak olur.

KENDİNİZLE BARIŞIN
Üzülüp, kızıp, endişelendiğinizde düşünceniz yerli yersiz senaryoları ile alıp yürümeye devam ederken şöyle bir "dur" deyip, kendinize gelmeyi öğrenirsiniz. Bu bilince sahip oldunuz mu hergün her anınızdan nasıl daha çok zevk alabileceğinizi düşünürsünüz. Haksızlık yapmadan hak aramayı, yaratıcı yönünüze güvenmeyi, kendinizle daha bir barış içinde yaşamayı, isteklerinizi davranışlarınızla daha bir tutabilmeyi, gerçek limitinizin üstündeki beklentilerinizi bırakabilmeyi öğrenirsiniz. Yani daha organize, daha kendi kontrolünüzde bir hayat yaşamaya başlarsınız.

HUZUR YANINIZDA
Yıllar boyu kendimi başkalarına ispat etmeye çalıştım ve istediğim hiçbir yere gelemedim. Yogayla vücudumla farklı bir ilişki içine girince kendimden ne kadar kopuk yaşadığımı, beklentilerimin anlamsızlığını ve yüzeyselliğini farkettim. Sonra hayatttan ne istediğim netleştikçe kendime güvenim arttı ve en yakın arkadaşıma derdimi anlatamazken, motivasyonel konuşmacı oldum. Doğru bildiğim yolda kimsenin kritiğine, yorumlarına yenilmeden ilerlemesini öğrendim, en yakınlarımın saygısını kazanmaya başladım (işte en zoru bu!). Yoga burada bana sadece gözümü açmamı sağlayan bir araç oldu. Bu kadar basit! Bütün kişisel gelişim öğretileri "Kendini bul, içindeki huzuru keşfet" derken bunu kasdediyor aslında. Yani kendinizi bulmak, huzurlu olmak, dünyadan, amaçlarınızdan elinizi eteğinizi çekip her şeye gülümseyip, dağ başında yaşamak demek değil! İmkanı olanın gezip görmesine, tecrübe etmesine hiç lafım yok ama, bunu anlamak için Hindistan'a gitmeye, Budist olmaya gerek var mı?

Elvan Demirkan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Futbolun kurtuluşu eğitimli taraftarda
 İkiz ördekler
 Asansördeki kan damlası ele verdi
 En iyi 1001 film
 Hiç büyümeyen çocuklar orkestrası
 İrlanda patates kıtlığı ve bir Osmanlı efsanesi
 Tarihin akışını değiştiren 'Hayır'
 İnsan özgürlüğü projesi olarak Cumhuriyet
 Mistik çocuklar geliyor
 Iraklı Samir anlatıyor 'Saddam'ı nasıl yakaladık'
 Pendik'te cinayet
 Acıyı yaşamak ile ıstırap çekmek arasındaki fark
 Kimyanın kraliçesi
 Türkiye'deki tek Ermeni rahibe
 Kurtuluş Savaşı bilgisayara taşındı
 Uluburun tekrar batacak
 Eskişehir'de festival zamanı
 Rusya'da müzisyen İstanbul'da fotoğrafçı
 Gönül Yarası'na Iraklı rakip
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
"Büyüyünce Polat olacağım" dedi
Önce dışarda zaman...
MEHMET ALTAN
Göller, arifeler bayramlar
Yağmur çiseliyordu. Masalar...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sanal efsane
Murat Kekilli ve Yalın da önce internet...
Muhteşem bir otomobil
Muhteşem bir otomobil
BMW yeni 7 serisini ilk çıkardığı zaman hayli "eleştirilmişti". Çünkü...
Korkunç reklamlı Seat Leon
Korkunç reklamlı Seat Leon
Son zamanlarda gördüğüm en zekice reklamdı. Eminim...
Karadağlı Michael Madsen'dan bile kötü!
Dallas'ta çekilen Living&Dying adlı filmin setinde yalnızca Pazar...
60'lı yılların kadını geliyor
Geçmişi anımsatan koleksiyonlara bayılıyorum. Özellikle...
Vejateryenlerle hayvan haklarını koruyanlar karşı karşıya
Bol sebzeli, dağdan toplanan otları sofrasından eksik etmeyen Egeliler,...
Avrupalı süt danası sever
Batı'da dana adı altında satılan etler bizimkilerden çok farklı... En fazla bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.