kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
GÖZLER ONUN ÜZERİNDEYDİ Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin eşi Mihriban Aliyev 125 milletvekilinden biri olmak için yarıştı. 41 yaşındaki First Lady, oyunu kullanmak için geldiği Askerler Evinde kapıda çiçekle karşılandı (1), parmağına mürekkep sürüldü (2) ve sandık başına gitti (3).
Seçime Aliyev damgası

Haydar Aliyev'in ölmünden sonra Azerbaycan'ın başına geçen İlham Aliyev ve iktidar partisi için dün meşruiyet sınavıydı. İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'yle, muhalefetteki Azadlık Bloku yarıştı. İlk resmi sonuçlara göre iktidar partisi oyların yüzde 58'ini aldı. En çok ilgiyi, Cumhurbaşkanı Aliyev'in milletvekili adayı olan güzel eşi Mehriban gördü.

Azeriler'in sandıkta demokrasi sınavı

4 milyon 666 bin seçmenin sandık başına gittiği Azerbaycan'da ilk sonuçlar geceyarısı açıklandı. İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi oyların yarıdan fazlasını aldı.

Azerbaycan tarihinin en önemli demokrasi sınavlarından birini sandık başına giderek verdi. Parlamento seçimleri, ülkenin eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölümünden sonra mirasını alarak Azerbaycan'ın başına geçen İlham Aliyev ve iktidar partisinin meşruluğu için bir testti. İlk sonuçlar geceyarısı açıklandı. İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi oyların yarıdan fazlasını aldı. İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi ile muhalefetteki Azadlık Bloku'nun yarıştığı seçimlerde ülkede kayıtlı yaklaşık 4 milyon 666 bin seçmen Türkiye saatiyle 06.00'dan itibaren
kurulan 5 bin 137 sandıkta oy kullanmaya başladı. Milletvekili adayı 1541 kişinin, meclisteki 125 sandalye için mücadele verdiği seçimde geceyarısı oyların yüzde 28'inin sayıldığıaçıklandı. Yeni Azerbaycan Partisi bu oyların yüzde 58'ini aldı. Anavatan partisi yüzde 2, Vatandaş Partisi yüzde 2, Musavat Partisi yüzde 4, Bağımsızlar yüzde 30'da kaldı.

EYLEM YAPACAKLAR
Seçimlerde çok sayıda ihlal olduğunu öne süren Azatlık Bloku 8 Kasım'da protesto eylemlerine başlayacağını açıkladı. Azerbaycan'a son bir haftadır hakim olan bahar havası seçim günü yerini soğuğa ve yağışa bıraktı. Biz de uluslararası gözlemciler, gazeteciler, akademisyenler ve diplomatların akın ettiği Bakü'deydik. Muhalif Azatlık Bloğu'ndan İsa Kamber ve Ali Kerimli sabah erken saatlerde oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise saat 11.00'de 6 no'lu seçim sandığının başındaydı. Aliyev, demokrasinin simgesi "şeffaf" sandıklarda oyunu kullanırken uluslararası gözlemciler de hazır bulundu. Öğle saatlerinde birkaç seçim sandığını ziyaret ettik. Seçim sırasında yorum yapmak istemediklerini söyleyen gözlemcilere göre, her şey iyice araştırıldıktan sonra bugün belli olacak. Seçimlere hile karıştırılmasını önlemek için alınan tedbirler arasında US-AID'in de bulunduğu üç kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı exit-poll (seçmenlere çıkışta kime oy verdiklerinin sorulduğu anketler) da vardı. AGİT'inseçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirme toplantısını bugün yapması ve seçimlerde ciddi ihlallerle karşılaşılmasına rağmen genel olarak demokrasi yönünde önemli bir adım olduğunu vurgulaması bekleniyor.

ABD'NİN STRATEJİSİ
Siyasilerin oy kullanmalarına tanıklık ettikten ve halkın nabzını tuttuktan sonra seçimlere gelmiş bazı Türk milletvekilleri ve gözlemcilerle sohbete koyulduk. Üst düzey bir yetkiliye, bölgede son iki yıl içinde ardı ardına yaşanan devrimler ve ABD'nin rolünü sorduğumda yanıtı şu oldu: "ABD bölgede böl ve yönet stratejisini sürdürüyor. Muhalefete destek vererek ya da destekler gibi görünerek Aliyev'i köşeye sıkıştırıyor. Böylece Rusya'dan çok ABD'ye göz kırpmasını sağlamayı hedefliyor." Peki Azerbaycan'ı bugünden itibaren ne gibi değişimler bekliyor? Bakü'de bulunduğumuz süre boyunca bu sorunun yanıtını çeşitli seviyelerde aradık. Aldığımız ortak yanıt ise Azerbaycan'da darbe veya devrim olasılığının çok düşük olduğuydu. Ancak, ülkedeki bazı yapılan uzun vadede değişmesi kaçınılmaz. Batılı uzmanlar, "Her ne kadar bu seçimler Azerbaycan için bir demokrasi sınavı olsa da Aliyev iktidarının esas sınavı şimdi başlıyor" diyor.

EVREN MESCİ BAKÜ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aliyev: İktidar değişmez
 Bakü sokakları sakindi
 Turuncu kravat taktı
 'İnceleme başlattık'
 Listelere ''Askeri Katkı''
MAHMUT ÖVÜR
'Partililer Kurultayı umutsuz bekliyor'
Gazetenizde...
YAVUZ DONAT
XY Dosyası
ESSEN - Kuzey Ren Vestfalya, Almanya'nın...
Erkekse 'Dikmen' kız olursa 'Buzbağ'
Avrupa'da çocuklara "şarap" ya da "şaraplık üzüm" isimleri verme çok...
Van-ABD arası zafer koşusu
Van'da toprak bir evde yaşayan, atletizm Gençler Avrupa Şampiyonu...
Yerli versiyon 'Baba'
Yerli versiyon 'Baba'
Saral ve Şahin aileleri arasında 2004'de başlayan hesaplaşma İstanbul...
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez'in, yerel seçimlerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu