kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Azerbaycan ve kadife devrimler

Azeriler bugün sandığa gidiyor. Yaygın kanıya göre, İlham Aliyev yönetimi asıl sınavı "haftaya" verecek. Muhalefet seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla sokağa dökülünce. Peki ama "Kadife devrimler"in bu klasik senaryosunun Azerbaycan'da da sahnelenmesini beklemek ne denli gerçekçi?.

Sırbistan, Gürcistan, Ukrayna, Kırgızistan... Senaryo o kadar çok ve tıpkıbasım tekrarlandı ki, herkes ezberledi:
Muhalefetin kampanya döneminde toplantılarının engellendiği iddiası. Seçim günü iktidar yandaşlarının mükerrer oy kullandığı, kendi seçmenlerinin ise sandığa yanaştırılmadığı suçlaması. Sayımdan sonra "Hile yapıldı, zaferimiz çalındı" feryatları. Sonra haydi sokağa. Nereye? Devrim yapmaya.
Bugün sandığa gidecek Azerbaycan'da da sonuçların belli olmasıyla birlikte devrimci kalkışmanın düğmesine basılacağı iddiaları dolaşıyor. Muhalefet sözcüleri de bu "başkaldırı"nın altyapısını oluşturmak için çırpınıp duruyor:
"Meclis'teki 125 sandalyenin en az 75'ini kazanırız. Onun altında kalan her sonuç, seçime yoğun hile karıştırıldığı anlamına gelecek." (Amblemine turuncu rengi seçen Azatlık ittifakının açıklaması.)
"Seçimler özgür ortamda olursa muhalefet 125 üyenin en az yarısını kazanır. Ama olmayacak. Güvenilir kaynaklardan öğrendik; muhalefete yüzde 12 pay verilmiş." (Ulusal Birlik Partisi lideri Lala Şevket.)
Yani muhalefet daha sandığa gidilmeden "mağdur" rolünü benimsedi. Azatlık liderlerinden İsa Kamber de zaten bunu doğruluyor: "Başka seçeneğimiz yok. Azerbaycan'da hiçbir seçim hilesiz yapılmadığına göre, bu kez de kural bozulmayacak. Biz de yoğun hileyi protesto için salıdan itibaren halkı eyleme çağıracağız."

Devrimci çok ama devrim yok
Duyun da önemsemeyin. Çünkü Bakü'de devrim havası da yok, koşulları da. Birçok nedenden ötürü:
1- Kadife devrimler fiyaskoyla sonuçlandı: Ukrayna'da devrimciler iktidar kavgasına tutuştu, halk eskiyi mumla arıyor. Gürcistan'da yolsuzluk eskiye rahmet okutacak boyutlarda. Kırgızistan'da yeni iktidar üyeleri yağma yarışına girişti.
2- Bakü'de devrim olasılığı, Gürcistan'ın devrimci Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi bile ürkütüyor. Çünkü o ayrılıkçı Güney Osetya hareketiyle hesaplaşmaya hazırlandığı dönemde Azerbaycan'ın karışmasının Yukarı Karabağ'da yeni bir savaşa yol açacağını, bunun da tüm Güney Kafkaslar'ı ateş çemberine dönüştüreceğini görüyor.
3- Hile iddialarını aza indirmek için 1.291 uluslararası gözlemci görevlendirildi. Ayrıca muhalefetin ve ABD'nin talebiyle seçmenlerin parmağına çıkmayan mürekkep sürülecek. Ve nihayet yine ABD gözetiminde sandık başı kamuoyu araştırmaları yapılacak.
4- Dünya İran'ın nükleer tehdidiyle ve ne yapacağı kestirilemeyen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat'la uğraşırken, bir de ona komşu Azerbaycan'da istikrarsızlığı göze alınamayacak tehlike görüyor.
5- Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına 4 milyar dolar yatıran gruplar ve Azerbaycan'da büyük yatırımları olan batılılar, İlham Aliyev yönetimini güvence kabul ediyorlar. Türkiye de öyle.
6- Kafkaslar'da nüfuz mücadelesi veren ABD ile Rusya, bir konuda uzlaştılar: Azerbaycan'da devrime değil, evrime ihtiyaç var.
İşte bugünkü seçimler tüm bu beklentilere cevap verecek: Aliyev güvencesi yara almayacak, istikrar korunacak, ayrıca evrim, yani demokratikleşme yolunda önemli aşama kaydedilmiş olacak.
Bu sonuç kuşkusuz, Bakü'de 1995'teki darbe girişimi iddialarına adının karıştırılmasından sonra Azerbaycan'a karşı ihtiyatlı politika izleyen Türkiye'yi de rahatlatacak. Ve gelecek ay Aliyev'i sadece kardeş değil, aynı zamanda demokratik bir ülkenin lideri olarak Ceyhan'da boru hattından ilk dolum töreninde ağırlayacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Büyük oyunun yeni hamleleri   / 05-11-2005
 Reform sürecinde söylem ve eylem   / 04-11-2005
 Kamusal alanın yılmaz bekçisi   / 03-11-2005
 Güllük gülistanlık   / 02-11-2005
 Kaçınılmaz reform   / 01-11-2005
 Bir "tabu"nun daha kapağı açılıyor   / 31-10-2005
 Ankara'nın işi gerilim üretmek   / 30-10-2005
 Sadece önseziyle devrim yapılır mı?   / 29-10-2005
 Malatya'daki Ebu Gureyb   / 28-10-2005
 Dicle-Fırat ve AB'nin talepleri   / 27-10-2005
UMUR TALU
Saygılarımla
Hani, "burdan başka" aslında...
FATİH ALTAYLI
Şekerdeki kâr eroinde yok
Uzun zamandır yazmayı...
ERDAL ŞAFAK
Azerbaycan ve kadife devrimler
Azeriler bugün sandığa...
'Burada devrim olmaz'
Azerbaycan bugün sandık başına gidiyor. Ülkede devrim olabileceği ve...
Siyah öfke yayılıyor
Fransa'da 9 gündür süren protesto kontrol altına alınamıyor. Olaylar...
Türk sporu için
Türk sporu için
F.Bahçe Başkanı Yıldırım, yabancı kısıtlamasını eleştirip, "Türkiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu