kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB Türkiye'de 'kuduz'u bitirecek
AB Türkiye'de 'kuduz'u bitirecek

Avrupa'da evcil hayvan kuduzu görülen tek ülke olan Türkiye, bu hastalığın yok edilmesi için de Avrupa Birliği'nden (AB) destek alacak..

Türkiye'nin kuduz hastalığından arındırılması için, 2006 yılı başından itibaren, AB ile 3 yıllık ortak bir proje uygulanacak. AB'ye sunulan ve bugünlerde onay işlemlerinin tamamlanması beklenen 11 milyon 884.5 bin avroluk projenin 2 milyon 780.7 bin Avrosu Türkiye tarafından, 9 milyon 103 bin 750 Avrosu ise AB tarafından karşılanacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden verilen bilgiye göre, Türkiye'de kuduz, genellikle sokak köpeklerinden kaynaklanıyor. Tarama çalışmalarında, kuduzun genetik kökenin sokak köpeklerinden kaynaklandığı,
sokak köpeklerinden yabani hayvanlara, yabani hayvanlardan da orman kenarlarında kurulan çiftliklerdeki hayvanlara bulaştığı belirlendi. Bu döngüden yola çıkılarak, sokak köpeklerinden başlamak üzere kuduz hastalığının önlenmesi konusunda bir proje hazırlandı.

Proje kapsamında, öncelikle, sivil toplum örgütleri (STÖ) ile işbirliği yapılarak, Ankara, İstanbul ve İzmir'de kedi-köpek barınakları kurulacak. Kurulacak bu barınaklar STÖ'lere devredilecek. Gelecek yıldan başlamak üzere, her yıl 500 bin kedi-köpek, 500 bin çiftlik hayvanı 3 yıl süreyle aşılanacak. Ayrıca, ormanlık alanlara 650 bin doz aşılı yiyecek bırakılarak yabani hayvanların da ağız yoluyla aşılanması sağlanacak. Çiftlik hayvanlarının ve yabani hayvanların aşılanmasında Ege Bölgesi'ne öncelik verilecek. Yetkililer, sokak köpeği kaynaklı kuduzun büyük şehirlerde yaygın olarak görülmekle birlikte, Ege Bölgesi'nde, çiftliklerin ormana yakın olması nedeniyle, İzmir, Foça, Manisa ve Muğla'ya kadar olan alanda vahşi yaşam kaynaklı kuduz sayısında önemli artış kaydedildiğini belirttiler. Turizmi de olumsuz etkilemesi nedeniyle, vahşi yaşam kuduzunu önlemekte Ege Bölgesi'ne öncelik verilecek. Hazırlanan aşılı yiyecekler, belirli aralıklarla, yerleşim yerleri ile ormanlar arasındaki 20 kilometrelik (km) bantlar içine bırakılacak. Proje kapsamında ayrıca, teşhis ve analiz olanakları geliştirilecek. Bakanlığa bağlı Ankara Etlik ve Bornova laboratuvarları ekipman yönünden güçlendirilecek.

AŞILANAN KEDİ VE KÖPEKLERE RENKLİ BOYUNLUK TAKILACAK

Sokak kedi ve köpekleri dahil tüm kedi ve köpeklerin 3 yıl üst üste aşılanmasını öngören proje uyarınca, aşılanan bu hayvanlara her yıl farklı bir bant (tasma-boyunluk) takılacak. Böylece, hayvanların boyunlarındaki tasmanın rengine bakılarak o yılki aşının uygulanıp uygulanmadığı anlaşılacak. Kurulacak hayvan barınakları ile de sokak kedi-köpeği sorunun çözümü öngörülüyor. AB'de sokak kedi-köpeği olmadığı, butür hayvanların tümünün kayıtlı olduğu belirtiliyor. Aşıların ve aşılı yiyeceklerin alınması için uluslararası ihaleye çıkılacak.
Hayvan hastalıkları açısından vahim bir durum sergileyen Türkiye'de, bu yılın ilk yarısında, 116 kuduz, 51 şarbon, 300'e yakın şap, 74 sığır tüberkülozu 84 koyun vebası, 84 sığır brusellozu mihrakı belirlendi. Türkiye'nin AB'ye entegre olabilmesi, malların serbest dolaşımı için, başta şap ve kuduz olmak üzere hayvan hastalıklarının bitirilmesi gerekiyor.

Bakanlık kayıtlarına göre, son 5 yılda, sığır brüsellozu tespit edilen mihrak sayısı 472'den 202'ye, koyun-keçi vebası (PPR) tespit edilen mihrak sayısı 529'dan 173'e, şap tespit edilen mihrak sayısı 3 binlerden 500'lere, kuduz görülen mihrak sayısı 1400'lerden 300'ün altına, şarbon görülen mihrak sayısı da 722'den 187'ye indi. Hayvan hastalıkları ile ilgili tespitlerde geçmiş yıllara göre önemli azalma olmasına karşın, Türkiye'de hayvan sayıları ve kayıtları kesin olmaması, ayrıca hayvan kesimlerinin ortalama yüzde 50'sinin kayıtdışı veya kaçak olması nedeniyle, hayvan hastalıkları hakkındaki tespitlerin de çok gerçekçi olmadığı belirtiliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Erzurum ve Balıkesir'de trafik kazası: 14 ölü
 Dönüş çilesi başladı
 Bitlis ve Antalya 'hafif' sallandı
 Hayatı suçtan ibaret!
 Şov dünyasının hâkimi
 Savcı, ailesiyle trafikte can verdi
 Bu defa çetin cevize çattılar
 İngilizler tablosunu kartpostala bastı
 Olgun bebek bakımsızlık kurbanı mı?
 Hastanede 'Bir şeyi yok' dendi evde can verdi
 Bayram yine kana bulandı: 48 ölü
 Bir kişiye 2.5 milyon YTL
REHA MUHTAR
Bayram tebriki
Anne hapşırınca, çocuk nezle olur..
MEHMET BARLAS
Tarih bizimle başlayıp bizimle bitmez ki..
Bugünkü...
İLKER SARIER
"Mış gibi" yapmak!
Ortalığı kasıp kavuran Malatya...
MAHMUT ÖVÜR
Çocuklarımızı sevmiyoruz!
Malatya'da yaşanan 'yuva...
SAVAŞ AY
Mahsun'a "Eh işte" Özcan'a "Aşırıya kaçıyor"
Politika,...
HINCAL ULUÇ
Memleketimin muhteşem insanları..
Gizem'in Nice'den...
GÜLSE BİRSEL
Meclis'teki hayaletin içyüzü!
Bayramın en tatlı...
Türk sporu için
Türk sporu için
F.Bahçe Başkanı Yıldırım, yabancı kısıtlamasını eleştirip, "Türkiye...
Werner Lorant'ın sevdiği tarih...
Werner Lorant'ın sevdiği tarih...
Ligde son 9 maçını kazanan Fenerbahçe, bugün Sivas ile deplasmanda...
'Zazaca ve Kürtçe konuşurum'
2006'nın seçim yılı olduğunu söyleyen Ağar, seçime hazırlanırken en...
İşimiz gücümüz yok bunları mı izleyelim!
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün gazetecilerin ısrarlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu