kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güzel şarkı ararken besteciliğini keşfetti
Güzel şarkı ararken besteciliğini keşfetti

Müziğe 7 yıl ara verdikten sonra ikinci albümüyle iddialı bir dönüş yapan Meyra, arayı kapatmakta kararlı: Bu ayrılığı unutturacak donanıma sahibim. İyi şarkılar yapıp, söyleyerek boşluğu dolduracağım.

lk albümü 'Nurtopu'nu henüz 18 yaşındayken piyasaya çıkaran genç şarkıcı Meyra, 7 yıllık aradan sonra müziğe iddialı bir dönüş yaptı. İkinci albümü 'Başka Bir Kadın'ı iki yılda hazırlayan sanatçı, 'Nurtopu'nun ardından evlenip, Amerika'ya yerleşmişti. İki yıl önce Türkiye'ye dönen Meyra, 'New World School of the Arts' isimli konservatuvarda, şan eğitimi alıp, sesini geliştirmeyi de ihmal etmedi.

İKİ YILDA BİTİRDİ
'Başka Bir Kadın' adlı yeni çalışması için kendi deyimiyle hayli sancılı bir süreç geçiren Meyra, iki yıllık koşturmacanın sonunda, beste yapıp, söz yazmayı da öğrendi. Albüm için beste arayışı içine girdiği dönemde bir hayli zorlandığını anlatan genç şarkıcı, gizli yeteneğini keşfettikten sonra 'Bir Başka Kadın' için 4 şarkı hazırladı. Bunlardan biri de albümün çıkış parçası olan 'Efendim'di...

ARAYI KAPATACAK
Şarkı verdiği albümlere uğur getirdiğine inandığı Sezen Aksu'dan 'Her Şey Eskir' adlı şarkıyı alan Meyra, ayrıca Zeynep Talu, Ümit Sayın ve Aysel Gürel'in birer bestesini de yorumladı. Geçtiğimiz hafta, yeni albümü için bir tanıtım toplantısı düzenleyen Meyra, yeniden doğuşunu anlattı...
* Neden müziğe bu kadar uzun süre ara verdiniz? 7 yıl az bir zaman değil tabii ki ama, pek isteyerek verdiğim bir ara değildi. Bu süre içinde Amerika'da yaşıyordum. Orada müzikten tamamen kopmadım. 'New World School of the Arts' adında bir konservatuara gittim, şan eğitimi aldım, İngilizce demolar yaptım. Yapacağım albümler için iyi bir altyapı oluşturdum. Müzik bilgimi ve yeteneğimi geliştirecek her türlü eğitimden faydalanmaya çalıştım. Bu arada ben de büyüdüm. Artık 7 yıllık ayrılığı, unutturacak donanıma sahibim. İyi şarkılar yaparak, söyleyerek aradaki boşluğu kapatacağımı düşünüyorum.

'SATIŞLAR DÜŞMÜŞ'
* 7 yılda Türkiye'deki müzik sektöründe çok şey değişti. Ayak uydurmakta zorlanıyor musunuz?
Benim Amerika'ya gittiğim yıllarda iyi albümlerin satışları 1 milyonu aşıyordu, pop ağırlıklı bir sektör vardı. Şimdi hem albüm satışları düştü hem de yeni müzik akımları ortaya çıktı. Bu dünyada da böyle. Yeni müzik akımları bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Ne var ki bu pop müziğin öldüğü anlamına gelmez. Amacım, pop tarzı albümümde iyi şarkılara yer vermekti. Her şarkının keyifle dinlenebilir kalitede olması için çok çalıştık. Bugün söylediğim şarkıların 5 yıl sonra da aynı keyfi vereceğine inanıyorum.

'EN İYİSİNİ ARADIM'
* 'Başka Bir Kadın' için 2 yıl çalıştınız. Neden bu kadar uzun sürdü?
Bunun nedeni; benim mükemmeliyetçiliğim ve detaycılığım! Albümdeki her şarkı için üç, bazıları için dört aranje yaptık. Birbirinden farklı aranje edilmiş şarkıları, çeşitli zamanlarda çeşitli ruh hallerinde tekrar tekrar dinledim ve en iyisini aradım durdum.

'GURUR DUYDULAR'
* Beste bulmak zor mu oldu?
Beste bulmak kolay olmadı ama kendimdeki bir yeteneği keşfetmemi sağladı. Beste ararken, Zeynep Talu'ya, Aysel Gürel'e gittim. Onlar benim yanımda benim için beste yaparken kafamda ışıklar yanmaya, dilimden melodiler, şarkı sözleri dökülmeye başladı. Beste yapmanın tekniğini de öğrendikten sonra oturup ciddi ciddi çalışınca bir de baktım ki; ben beste yapabiliyorum...
* Onların yanında beste yapmayı öğrendiğiniz için beste istediğiniz kişiler kızmadı mı size? Hayır, kimse kızmadı, tam tersi herkes mutlu oldu. Özellikle müzim şirketim, eşim, ailem herkes beste yapabildiğim için benimle gurur duyuyor. Bu da beni mutlu ediyor. Albümümü bir yılda hazırlamaya uğraşsaydım belki de hayatım boyunca bestecilik yönümün farkında olmayacaktım.
* Albümünüzde 16 şarkı var. Bu kadar parça fazla değil mi? Ticari açıdan bakacak olursa 16 şarkı fazla. 10 şarkılık albüm de aynı fiyata, 16 şarkılık albüm de... Dört şarkı daha ekleseydim, bir değil iki albüm hazırlamış olacaktım. Ne var ki; hiçbir şarkıma kıyamadım. Çünkü bu 16 şarkı üzerinde çok çalıştık, emek harcadık. Hiçbirinin arasında tercihte bulunup bazılarını albüm dışı bırakamazdım.

MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Terlemişim, ne oldu kriz mi geçiriyorum
 'Arif Mardin'den çok destek aldım'
 Antalya'nın Fethi
 'Şöhretin İbrahim Tatlıses evresindeyim'
 Tarih öncesinden bugüne en şık evrensel obje
SEDA KAYA GÜLER
Kadının asli görevi!
Aralarında atv haber spikeri Handan...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ekşili pancar
Isıtılmış yağda...
Selvinaz yaşıyor yüzü öldü
Selvinaz yaşıyor yüzü öldü
Selvinaz'ın yüzü bundan tam onbir yıl önce öldü. Bir zamanlar...
İzmir'deki yarışları İstanbullular kazandı
İzmir'deki yarışları İstanbullular kazandı
İstanbul'un biniciliğe sevdalı isimleri geçen hafta düzenlenen...
Moda Polisi
Moda Polisi
Hep trendy
Bayram tatili için ailesi ile birlikte Dubai'ye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.