kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koku almayanın anıları silinir
Sinüzitlerde koku bozukluğu
Koku almamızı engelleyenler
Depresyonla gelen koku kaybı
Belirgin bir sebep bulunamıyor

Koku almayanın anıları silinir

Her türlü koku, özel bir kodlamayla koku belleğinde arşivleniyor. İlk defa duyumsadığınız ve hafızanızda bilgileri bulunmayan bir koku da diğer kokulara benzetilerek yorumlanır Kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları da akla getiriyor. Koku, bir insanda güzel hisler uyandırırken bir başkasında hoşa gitmeyen duygular oluşturabilir

İnternational Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doçent Doktor Erhun Şerbetçi, kokuyla ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtladı.

Koku ile hafıza birbirine bağlantılı mıdır?
Koku alma duyusu ile hafıza birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Çevremizdeki kokuları yabancılık çekmeden tanımamızın nedeni bir koku hafızasına sahip olmamızdır. Her türlü koku, özel bir kodlamayla koku belleğinde arşivlenir. Bir kokuyla karşılaştığımız anda, bu arşive başvurularak koku tahlil edilir. İlk defa duyumsadığımız, hafızamızda bilgileri bulunmayan bir koku da diğer kokulara benzetilerek yorumlanır. Böyle bir belleğimiz olmasaydı, bir kokuyu tanımlamak imkansız hale gelecekti. Koku ile hafızanın ilişkisi bu kadarla da sınırlı kalmaz. Çünkü kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları da aklımıza getirirler. Yolda yürürken rastladığımız tanıdık bir parfüm kokusu, bize o parfümü kullanan arkadaşımızı hatırlatır. Bir yemek kokusu, seneler öncesine ait eski bir olayı zihnimizde canlandırabilir. Aynı koku bir insanda güzel hisler uyandırırken, bir başkasında hoşa gitmeyen duygular oluşturabilir.

ANILARI CANLANDIRIR
Beynimizdeki koku bilgi bankası nerede?
Kokulara ilişkin bilgilerin beyindeki 'hipokampus' ve 'amigdala' bölgelerinde toplandığı düşünülmektedir. Bu konuda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu; koku belleğini görsel ve işitsel hafızadan ayıran önemli bir nokta vardır. Bir kokuyu algılamanızla birlikte birçok anınızın da canlanması işte bu nedenledir. Bu koku bir çiçekten, bir baharattan hatta bir insandan kaynaklanıyor olabilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, her insanın kokusu, parmak izi gibi, tamamıyla kendine özgüdür. Sadece tek yumurta ikizleri bu duruma bir istisnadır.) Özel eğitimli köpekler suçluyu ararken, onun ten kokusunun izini sürerler; kişiye özel koku nedeniyle de suçluyu diğerlerinden ayırt edebilirler.

Koku almayanın hafızası silinir mi?
Bazı araştırmaların, koku alamayan insanların anılarının da silindiğini ortaya koymuştur. Her zaman farkında olunmasa bile, kokular insan hayatında önemli rol oynar. Bu duyunun yaşamsal önemi yoktur, ancak yaşam kalitesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Tat ve koku alma duyuları birbirleriyle etkileşim içinde olduklarından, koku alma yetisini kaybeden biri, artık yemek yemekten zevk almaz. Koku almamaya neden olan durumlar erken tedavi edildiğinde, bu duyu geri dönebiliyor.

SİGARA İÇİMİNE DİKKAT!
Koku duyusu ile ilgili sorunlara çok ender mi rastlanır?
Hayır, aksine koku duyusu ile ilgili sorunlar sık görülür. Ancak çoğu hasta tam bir koku kaybı ile karşılaştığında bu duyusunun değerini anlar ve doktora başvurmaz.

Sigara içimi koku duyusunu etkiliyor mu?
Koku duyusunu olumsuz etkileyen sebepler arasında sigara içimi başta geliyor. Kokunun azalması günlük içilen sigara miktarı ile orantılı. Bu durum sigara bırakıldığında düzeliyor.

KİLİT-ANAHTAR İLİŞKİSİ
Burun tıkanıklığı koku alma duyusunu nasıl etkiliyor?
Burun tıkanıklığı içinde koku moleküllerinin bulunduğu hava geçişini engellediği için koku alma yeteneği de bozuluyor. Havanın sadece burundan geçmesi de yeterli değil, burun boşluğu tavanındaki ince mesafelerde bulunan koku bölgesinden de geçmesi gerekiyor. Bu da neden burnu çok tıkalı olmayanların koku kaybı olabileceğini açıklıyor. Yani sadece koku bölgesinin kapalı olduğu durumlarda da koku kaybı olabiliyor. Koku alma bir kilit anahtar ilişkisine benzetilebilir. Burundaki koku bölgesi alıcıları kilittir ve sadece kendisine uyan şekilde bir koku molekülü tarafından açılabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kezzapla Kaybolan Güzellik
 Ten Kokusunda Aşka Davet Var
 Cinsel Sorunlu Çiftler Artıyor
 Her Derde Deva Kızılcık Meyvesi
 Parfümü Partnerinizle Seçin
 Koku Almayanın Anıları Silinir
 Liposuction Yerini 'liposelection'a Bıraktı
 Aşkı Sürdürmenin Yolu Koku
 Check-up Hayat Kurtarıyor
 Check-up Olun Sürpriz Yaşamayın
 Uykusuzluk Ve Stres Yağlanmayı Artırır
 Çocuklara Aşamalı Check-up
 İş Dünyasında Check-up Takma İsimle Yapılıyor
 Kriz Riskine 5 Saniyelik Çözüm!
Farklı bir insandı
Farklı bir insandı
Bir döneme adını altın harflerle yazdıran 'Gazinocular Kralı'...
Mayo giymek değil podyuma çıkmak zor!
Mayo giymek değil podyuma çıkmak zor!
Mankenlik defterini 7 yıl önce kapatan 40 yaşındaki Merve İldeniz,...
Sabancı bu kez Rodin'i getirecek
Sabancı bu kez Rodin'i getirecek
Pablo Picasso'nun 135 eserinin Sakıp Sabancı Müzesi'nde...
Süper bir adres
Süper bir adres
Ortaköy'deki Mix bu kış sezonuna hem adını hem de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.