kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağbozumunda şarabın tadı başkadır
Bağbozumunda şarabın tadı başkadır
Ayrıntılı bilgi için:

Bağbozumu gezilerinin tam zamanı

Şarap firmalarının Ankara Akyurt, Trakya, Kapadokya ve Bozcaada'daki tesislerine turlar düzenleniyor. Peki ne kadar ödeyeceksiniz? İşte bağbozumu 'gezi' rehberi...


Bağbozumunda şarabın tadı başkadır

Şarap firmaları her yıl bağbozumu zamanında bağlarının kapılarını ziyaretçilere açıyor. Ankara Akyurt,Trakya ve Kapadokya'dan sonra Bozcaada da bu keyifli rotaya katıldı.

Eski Yunan'dan bu yana pek çok ülkede coşkulu şekilde kutlanan bağbozumu mevsimi bizde serinkanlı yaşanıyor

Bağlarda heyecan son haddinde. Hazırlıklar çoktan tamamlandı. Şimdi tüm dikkatler üzümlerin kesim için ideal olgunluğa ne zaman ulaşacağında. Siz bu yazıyı okurken, Trakya'da beyaz şaraplık üzümlerin toplanmasına başlanmış olacak. Siyah üzümlerin bağbozumu ise daha geç, eylül ayının ilk haftası içinde başlayacak. Türkiye'nin şaraplık üzüm bağlarının tümünde kesim faaliyeti, bağların denizden yüksekliği, üzümün karakteristiği ve bağların gelişmesine paralel olarak birkaç gün, hatta birkaç hafta daha erken ya da geç gerçekleşecek. Bağlardaki hazırlıklara paralel olarak şarap tesislerinde de tüm ön çalışmalar tamamlandı. Tanklar, beton küvler yeni rekolte üzümlerin şırasını şaraba dönüştürmek için hazır. Bütün dünyada bağbozumu coşku, şölen havası içinde gerçekleşir. Bu, yıl boyu stresle geçen üzümü kazasız belasız toplayıp sıkılmak üzere şarapevlerine göndermenin rahatlamasıdır aynı zamanda. Zira zamansız yağmurlar, aşırı kurak geçen yaz ayları, hatta bağbozumu öncesi yaşanabilecek şiddetli bir dolu bütün bir yılın emeklerini boşa çıkarır. Oysa üzümler bir kez tanklarda dinlenmeye başladığında, ak koyun, kara koyun belli olmuş, bir yılın tüm yorgunlukları unutulmuştur. Pek çok ülkede ta eski Yunanlılardan beri süregelen coşkulu bağbozumu eğlenceleri bizde daha serinkanlı yaşanıyor. Bizdeki uygulama, köylünün coşkusundan çok, kentlilerin bağbozumu dönemlerinde belli başlı şarap bölgelerine geziler yapması şeklinde. Her geçen yıl da bağbozumu gezileri daha gelişiyor, bu kervana katılan şarap firmalarının sayısı artıyor. Ülkemizin iki önemli şarap bölgesi Trakya ve Kapadokya, bağbozumu gezileri için daha elverişli. Son zamanlarda buna Bozcaada da katıldı. Üzümleri bölgelerinde işlemek yerine büyük kentlere yakın tesislerinde şaraba dönüştüren firmalar da hararetli üretim günlerinde tesislerine kadar gelen ziyaretçileri kabul edip onlara yapılan işlemleri gösteriyor. Kimi firmalar da kendisi turlar düzenliyor. Ancak bu turlar bir bölge içindeki farklı şarap tesislerini gezme olanağını sunmuyor. Ziyaretçiler sadece organizatör firmanın bağ ve şarap tesislerine götürülüyor. Bağbozumu boyunca farklı iki tur düzenleyen tek firma Kavaklıdere. Bu turlardan birincisi günübirlik ve Kavaklıdere'nin Ankara Akyurt'taki tesislerine yönelik. 20 Ağustos'tan 2 Ekim'e dek her hafta sonu cumartesi ve pazar günleri yapılacak olan turlarda konuklar Ankara Büyükhanlı Otel önünde saat 13.15'te buluşuyor. Buradaki hoş geldiniz ikramının ardından otobüslerle Akyurt tesislerine hareket ediliyor. Tesisler gezildikten sonra saat 18.30'da Akyurt'tan dönüş yolculuğu başlıyor. Bu gezi sırasında şarap üretim tesisleri görülüp Kavaklıdere ürünleri tadılıyor, sosyal tesislerde şarap eşliğinde yemek yeniyor. Ulusoy'un bir kuruluşu olan Ultra Turizm işbirliğiyle düzenlenen bur günübirlik turlara katılım bedeli

75 YTL. KAPADOKYA TURLARI
Kavaklıdere'nin Kapadokya'ya düzenlediği şarap turları ise İstanbul ve Ankara olmak üzere iki ayrı merkezden yapılıyor. Tüm turlar Akyurt günübirlik turları gibi 20 Ağustos'ta başlıyor ve 2 Ekim'de sona eriyor. İstanbul turları cumadan pazara bütün bir hafta sonunu kapsıyor. Cuma akşamı Avrupa ve Anadolu yakalarından yolculuk başlıyor, sabah Kapadokya'da olunuyor. Kahvaltının ardından Kocabağ Şaraplarının üretim tesisleri, Göreme açık hava müzesi, Paşabağları, Kavaklıdere Nevşehir üretim tesisleri geziliyor. Pazar günü ise İstanbul'a dönüş yolculuğu başlıyor. Bu turun katılım bedeli kişi başı 250 YTL. Tura 14 yaşından küçük çocuklar alınmıyor. Ankara çıkışlı turlar ise cumartesi sabah saat 04.30'da Büyükhanlı Otel önünden başlıyor. Saat 8.30 sıralarında Kapadokya'ya ulaşılıyor. Buradaki program da İstanbul katılımcıları için öngörülenle aynı. Dönüş pazar günü. Bu turun kişi başı fiyatı da 225 YTL. Doluca'nın İstanbul'dan Mürefte'deki bağ ve tesislerine yönelik bağbozumu gezileri ise bu yıl altıncı kez yapılıyor. Bu günübirlik geziler de 21 Ağustos Pazar günü başlıyor ve 2 Ekim Pazar gününe dek her hafta sonu cumartesi ve pazar günleri tekrarlanıyor. Doluca'nın bu gezileri 30 kişilik özel tasarlanmış lüks ve konforlu bir otobüste, Swissotel İstanbul'un sağlayacağı catering hizmetiyle gerçekleşiyor. Saat 8.30'da Swissotel önünden başlayan bu geziler sırasında şarapseverler şarabın üzümden kadehe olan yolculuğunu bizzat yaşayarak öğreniyorlar. Mürefte'deki tesislerde Doluca ve Sarafin ürün gamına ait farklı şaraplar tadılıyor, bunların özellikleri ve yemek-şarap eşleştirmeleri konularında bilgi veriliyor. Tadım seminerinin ardından, gün batımında Doluca bağları ziyaret ediliyor ve dönüş yolculuğu başlıyor. Doluca günübirlik bağbozumu gezilerine katılım bedeli 140 YTL. Bozcaada'nın köklü şarap firması Talay ise eylül ayı boyunca her hafta sonu bağbozumu ve şarap tadım günleri düzenliyor. Perşembe günü otele yerleşme ve etkinlikler hakkında bilgilendirilmenin ardından, cuma günü hafif bir kahvaltı sonrası adanın beyaz şarapları tadılıyor. Daha sonra bağbozumu için bağlara gidiliyor ve birlikte üzüm kesiliyor. Öğle yemeği küçük sepetlerde hazırlanan "bağ işçileri menüsü" ile bağlar içinde birlikte yeniyor, adından bağbozumuna devam ediliyor. Otele dönüldükten sonra, akşam kırmızı şaraplar tadımı yapılıyor. Cumartesi günü de aynı program uygulanıyor, ancak tadılan şaraplar değişiyor. Pazar günü ise şarap tesisleri gezildikten sonra konuklar öğleden sonraki gemilerle uğurlanıyor. Etkinlikler, yemekler ve konaklamayı kapsayan programın kişi başı katılım bedeli 250 YTL.

ŞARAP ALMAK MÜMKÜN
Bu özel programlar dışında, değişik şarap firmaları bölgelerini ziyaret eden şarapseverlere tesislerini dolaştırıyor, bağlarına kısa geziler düzenliyor. Bunlardan Kapadokya'daki Turasan firmasının tesisleri değişik bir özellik taşıyor. Erciyes Dağı'nın eteklerindeki Yavaş Ovası'nda yetişen Emir, Narince, Kalecik Karası üzümleri ile Güneydoğu Anadolu'dan getirilen Öküzgözü, Boğazkere, Tokat yöresinden gelen Narince üzümlerinden oluşan ürün çeşitleri kayadan oyulmuş özel bir mekanda tadılıyor. Burada ziyaretçiler şaraplar hakkında bilgi edinebildikleri gibi, diledikleri ürünü da satın alabiliyorlar. Turasan'ın kayadan oyma kavları yerin 9 metre altında, yaz kış 12-13 derece sıcaklığı koruyan bir ortamda. Gerek bu tesisler, gerekse Turasan'ın 1991 yılında kurulan modern bağları yetkililerin rehberliğinde gezilebiliyor. İzmir'in, ünü çoktan bölge sınırlarının dışına taşmış şarap firması Sevilen'in de Menderes ilçesi Gölcükler köyüne bağlı bölgede 750 dönüm bağ alanı var. Bu bağların içindeki İsabey Bağevi 2002 yılından beri misafirlerini ağırlıyor. Burada Sevilen ürünlerini tatmak, satın almak mümkün. Ayrıca konuklar öğle ve akşam, zengin bir menüden seçtikleri yemekleri rüstik bir bağ ortamında yiyebiliyorlar. Bağbozumu süresince buraya gelen ziyaretçiler, saat 17.00'ye kadar komşu Sauvignon Blanc bağlarını da rehber eşliğinde gezebiliyorlar. Avşa Adası'nın ünlü Bortaçina firması da adaya gelen şarapseverleri ağırlamak için renkli bir şarap tadımevi açtı. Ada Karası üzümlerinden yapılan şaraplar burada fıçılarından, zengin bir menüden seçilen yemekler eşliğinde tadılabiliyor.

İZMİR'İN CANKARA'SI
Ege'nin bir başka genç şarap firması Cankara Şarapçılık da İzmir'in Menderes ilçesinde faaliyet gösteriyor. Cankara'nın buradaki şarap yapımevi tesisleri bağbozumu döneminde ziyaretçilere açık. Yerinden şarap alma imkanı da var. Her geçen yıl bağbozumunda kapılarını ziyaretçilere açan şarap firmalarının sayısı artıyor. Bu yıl bağbozumu, ziyaretçiler açısından hareketli geçecek gibi. Mevcut firmalara ilave olarak başta Mey firmasına bağlı Karya Şarapları olmak üzere birçok firma daha önümüzdeki bağbozumu yılında ayrıntılı programlar düzenleyeceklerini müjdeliyorlar. Sonuçta, yakın bir gelecekte bizde de Sideways filminde hayranlıkla gördüğümüz bağbozumu ortamları yaşanacağa benziyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Lezzetli tavuklar geliyor
 Gerçek pizzanın püf noktaları var
 Yeme konusunda iyiyim ama balıkları ayıramam
 Kebap deyince akan sular duruyor
 İftarda açık büfe olmaz
 Lezzet avcısı kalori avcısına karşı
 Cabernet Sauvignon
 Üzüm kabuğunun moda içkisi Grappa
 Bayan Margarita'nın efsane içkisi
 Şarapta misket üzüm farkı
 İster kirazlı ister şeftalili likör zamanı
 Şato alın, şarap üretin
 Ördeğin sosuna meyve aromalı şarap yakışır
 Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
 Şampiyonlara şampanya yakışır
 Türk şaraplarında kalite yükseliyor
 Chaplin'den sinema dersi
 İthal içki stokları alarm verdi
 Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Yeşilçam'ın genç yüzleri
Yeşilçam'ın genç yüzleri
Marie Claire Dergisi kasım sayısında Yeşilçam'ın genç yüzlerini bir...
Milletvekili olayım, gücüm yettiğince bağırayım
Milletvekili olayım, gücüm yettiğince bağırayım
İbrahim Tatlıses köşe yazarı olunca neredeyse kıyamet koptu... Savaş...
Hayvanlar da saygıyı hak eder
Politikacı kimliğiyle tanıdığımız Tınaz Titiz, aynı zamanda Türkiye...
Yetişkinler de hiperaktif olur
Çocukluğunda 'Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu' tanısı...
Aldatılan kadının dünyasına bakış
Gilles'in karısı, Emmanuelle Devos denen inanılmaz oyuncunun nankör fiziğini...
Mucit Wallace ile sessiz köpek tavşan peşinde
Canlandırma sineması dur-durak bilmiyor ve hergün öncekileri aşan şaşırtıcı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.