kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vehbi Koç'un hayali gerçekleşti
Vehbi Koç'un hayali gerçekleşti
İtalyan Hastanesi'nin Tarihi

İtalyan Hastanesi sonunda açıldı

İşletmesi Vehbi Koç Vakfı tarafından 1998 yılında alınan İtalyan Hastanesi, üç yıl süren davanın ardından dört ay önce açıldı. 38 yatak kapasiteli hastane ağırlıklı olarak kanser hastalarına hizmet verecek.


Vehbi Koç'un hayali gerçekleşti

İtalyan Hastanesi nihayet açıldı. 38 yatak kapasiteli hastane ağırlıklı olarak kanser hastalarına, teşhis, tedavi ve tedaviden sonra ihtiyaç duyulan bakım hizmetlerini verecek.

Türk iş dünyasının duayenlerinden kabul edilen merhum Vehbi Koç'un hayali en sonunda gerçekleşti. İşletmesi Vehbi Koç Vakfı (VKV) tarafından 1998 yılında alınan İtalyan Hastanesi, 1999'da resmi törenle açıldı. Ancak iki yıl sonra tarihi eserde tahribat yapıldığı gerekçesiyle ruhsatı elinden alındı. Yaklaşık üç yıl süren davanın ardından dört ay önce Özel Vehbi Koç Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi- Giovanni Alberto Agnelli hizmete girdi. 38 yatak kapasiteli hastanede Medikal Onkoloji Kliniği, Radyasyon Onkolojisi Kliniği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, Ağrı Kontrol Kliniği, Psikolojik Tedavi ve Destek Kliniği, Yatan Hasta Kliniği, Yoğun Bakım Kliniği, Acil Servis, Radyoloji, Laboratuvar, Poliklinik üniteleri bulunuyor. Ağırlıklı olarak kanser hastalarına hizmet veren hastanede ayrıca uzun dönem bakım gerektiren hastalara, felç ya da araba kazası geçirmiş ve tek başına hayatına sürdüremeyen hastalara tekrar kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamak amacıyla hizmet veren Uğraşı Terapisi Ünitesi, Hidroterapi Havuzu Ünitesi, Konuşma Bozuklukları Rehabilitasyon Ünitesi, Çocuk Rehabilitasyon Ünitesi bulunuyor. Hatta hastanede bu tür hastalar için araba kullanma simülatörü de hizmet veriyor. Vehbi Koç'un en büyük hayallerinden biri kanser hastaları için özel bir tesis açmaktı. Koç, bu hayalinin temellerini 1967 yılında Amerikan Hastanesi'ne kobalt cihazı hediye etmesiyle attı. 1997'de ise cihazın yeni bir versiyonunu satın aldı. O dönemde hem Vehbi Bey hem de Amerikan Hastanesi'nde çalışan doktorlar ağırlıklı olarak kanser hastalarına hizmet veren özel bir tesis kurulması gerektiği konusunda hemfikir oldular. Bu fikirden yola çıkarak 1998 yılında İtalyan Hükümeti ile Vehbi Koç Vakfı arasında yapılan anlaşma sonucu İtalyan Hastanesi'nin işletmesi devralındı. Hastane büyük çaplı bir renovasyondan geçirildi. VKV Amerikan Hastanesi tarafından işletilen, toplam 38 yatak kapasiteli hastane, Onkoloji ve Rehabilitasyon İhtisas Hastanesi olarak ilk, Kasım 1999'da açıldı. İtalyan Fiat firmasının yaklaşık 3 milyon dolar bağışı ve VKV'nin 13 milyon dolarlık harcamalarıyla tamamlanan hastaneye, Fiat firmasının 33 yaşında kanserden ölen veliahtı Giovanni Alberto Agnelli'nin adı verildi.

MÜHÜRLENDİ
Ancak Cihangir Güzelleştirme Derneği, SİT alanı içindeki İtalyan Hastanesi'nin yenilenirken binalarda uygun olmayan değişiklikler yapıldığı, bahçesindeki ağaçların kesildiği ve üç ayrı binanın inşa edildiği gerekçesiyle ruhsatın iptal edilmesi için Beyoğlu Belediyesi'ne başvurdu. İnşaata Beyoğlu Belediyesi müdahale etmeyince dernek bu kez SİT alanlarını korumakla görevli 1 No'lu Anıtlar Kurulu'na gitti. Yapılan inceleme sonucu 'izinsiz kaçak yapılaşma' iddiasıyla yasal soruşturma açılmasına karar verildi. Ancak inşaat bitince yine 1 No'lu Anıtlar Kurulu, bir önceki kararının aksine yapılanmayı bu kez onayladı ve hastane ruhsat aldı. Dernek bunun üzerine 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme 1 No'lu Anıtlar Kurulu kararını durdurdu. Buna dayanarak hastanenin ruhsatının iptali davası da karara bağlandı. İptal kararı Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık İl Müdürlüğü'ne bildirildi. Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri de hastaneyi 7 Aralık 2001'de mühürledi. Ancak VKV, İtalyan Hastanesi'ni açmakta kararlıydı. Yaklaşık üç yıl süren davayı kazanan VKV, dört ay önce, Haziran 2005' hastaneyi hizmete açtı. VKV İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi Genel Müdürü George D. Rountree, "Tophane sırtlarında Defterdar Yokuşu üzerinde 7 bin 250 metrekarelik bir alanda kurulan 38 yatak kapasiteli İtalyan Hastanesi, ağırlıklı olarak kanser hastalarına, kanser taraması, teşhisi, tedavisi ve tedaviden sonra ihtiyaç duyulan bakım hizmetlerini vermeyi amaçlıyoruz. İkinci olarak uzun dönem bakım ve rehabilitasyon ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmak. Yani herhangi bir sebepten dolayı gündelik hayatlarında yapmaları gereken şeylerin tamamını yapamayan yetişkinler ve çocuklar için bu hastane bir rehabilitasyon ünitesi. Ayrıca felç ya da ağır bir trafik kazası geçirmiş hastalar için de hem yatan hasta katlarımızda hem de rehabilitasyon merkezimizde uzun dönem hasta bakımı verebiliyoruz. Onları normal hayatlarını tekrar yaşayabilecek hale getirmeye çalışıyoruz" diyor. Hastanenin ruhsatını aldıktan sonra SSK ve Emekli Sandığı ile görüşmelere başladıklarını söyleyen Rountree, bu görüşmeler sonuçlanır sonuçlanmaz da Emekli Sandığı ve SSK hastalarına ekstra ücret talep etmeden bakmaya başlayacaklarını belirtiyor. Şu anda 80 personellerinin olduğunu kaydeden Rountree, şöyle devam ediyor: "Ayrıca Amerikan Hastanesi'nin tüm doktorları da İtalyan Hastanesi'ni hastalarını yatırmak ve tedavi etmek için kullanabilecek."

FELÇLİ HASTALARA SİMÜLATÖR
Hastanede Medikal Onkoloji Kliniği, Radyasyon Onkolojisi Kliniği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, Ağrı Kontrol Kliniği, Psikolojik Tedavi ve Destek Kliniği, Yatan Hasta Kliniği, Yoğun Bakım Kliniği, Acil Servis, Radyoloji, Laboratuvar, Poliklinik üniteleri olduğunu söyleyen Rountree, "Bu ünitelerde konusunda uzman doktorlar çalışıyor. Ayrıca 24 saat hizmet veren hemşirelerimiz var. Uzun dönem bakım gerektiren hastalara yönelik ise Uğraşı Terapisi Ünitesi, Hidroterapi Havuzu Ünitesi, Konuşma Bozuklukları Rehabilitasyon Ünitesi, Çocuk Rehabilitasyon Ünitesi bulunuyor. Uğraşı terapisinin amacı insanların daha önce yapmakta oldukları şeyleri yapmaya devam etmelerini sağlamak. Örneğin, uğraşı terapi ünitesinde küçük bir mutfağımız var. Felç geçirmiş bir hastaya uzmanlar tarafından burada tekrar mutfak aletlerini kullanması, nasıl yemek yapacağı, musluk çevirmesi öğretiliyor. Hatta araba kullanma simülatörümüz var. Kişi fiziksel olarak bile etkilenmişse simülatör sayesinde yeniden otomobil kullanır hale gelebiliyor" diyor. İtalyan Hastanesi'nde şu anda 16 hasta olduğunu belirten Rountree, şöyle devam ediyor: "Hasta sayısı artıkça şu anda bir olan kemoterapi ve radyasyon onkolojisi çalışma saatlerini artıracağız. Yani kemoterepi görmesi gereken bir hasta çalışma hayatına devam edebilecek. Akşam işten çıktıktan sonra saat 21.00'de hastaneye gelip kemoterapisini alıp gerekirse geceyi hastanede geçirebilecek.

Pınar ŞENGÜL / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tarihin akışını değiştiren 'Hayır'
 İnsan özgürlüğü projesi olarak Cumhuriyet
 Mistik çocuklar geliyor
 Iraklı Samir anlatıyor 'Saddam'ı nasıl yakaladık'
 Pendik'te cinayet
 Acıyı yaşamak ile ıstırap çekmek arasındaki fark
 Kimyanın kraliçesi
 Türkiye'deki tek Ermeni rahibe
 Kurtuluş Savaşı bilgisayara taşındı
 Uluburun tekrar batacak
 Eskişehir'de festival zamanı
 Rusya'da müzisyen İstanbul'da fotoğrafçı
 Gönül Yarası'na Iraklı rakip
 Afet kültürümüz yok
 Acta est fabula (*) (oyun bitti)
 Demokrasinin unutulmaz anları
 Alman profesörü kim öldürdü?
 Mutluluk istediğinizi elde etmek değildir
 Afgan kadınların umudu parlamento
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Siz balığı bekletin biz geliyoruz
Balık derken cam bir...
MEHMET ALTAN
Şiir için son çağrı...
Pastırma yazı ne zamandır? Ekimin...
ÖNCEL ÖZİÇER
Eller yukarı donlar aşağı
Hani bir zamanlar İstanbul'da,...
KAZIM KANAT
Alain Delon'a ne dedim de güldürdüm?
Müthiş bir sondu!...
REFİK DURBAŞ
Camaltında devr-i alem
Şahmaran, Ortadoğu ve Anadolu...
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Genel Müdürlüğünü kaptan pilot Tuncay Doğaner'in yaptığı Atlasjet,...
Renault'nun yeni kavramı
Renault'nun yeni kavramı
Renault, herhalde son 20 yılın en "Yenilikçi", hatta "Avangard"...
Yüz nakline gerek kalmadı
Milyonlarca kişi yüzündeki izler nedeniyle psikolojik sorunlar...
Komşu peynirine sahip çıktı
Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora...
Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.