kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mistik çocuklar geliyor
Mistik çocuklar geliyor

Ayurveda, feng shui ya da vastu vidya. Artık yeni nesil, ilaç içmek yerine evrendeki enerjiyle şifa buluyor, mutlu uyanmak için odalarını öğretilere göre düzenliyor.


Mistik çocuklar geliyor

Yeni nesil ilaç içmek yerine evrendeki enerjiyle şifa buluyor, düşünce gücünü kullanıyor, mutlu uyanmak için odalarını öğretilere göre düzenliyor.

İndigo, hiperaktif ya da dahi çocuklardan değil hayatlarını mistik felsefelere göre düzenleyen çocuklardan bahsediyoruz. Üstelik bu çocuklar indigolar ya da hiperaktifler gibi doğuştan bu özelliğe sahip olmuyorlar. Reikiyle şifa bulan, aikidoyla ruh dengesini yakalayan, ayurvedayla iç huzurunu kazanan, feng shui ile daha sağlıklı uyku uyuyan, düşünce gücünü kullanarak korkularıyla yüzleşebilen çocukların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Onlar ebeveynlerinin 20'li yaşlardan sonra keşfettiği mistik yolculuğa çok küçük yaşta çıkıyorlar. Belki de çok farkında olmadan yaşamlarını, kişiliklerini doğu felsefelerine göre şekillendirmeye başlıyor, sonrasında da bundan gayet mutlu görünüyorlar. Bebeğim Kreş'in sahibi Ayla Özaygen, "kreşlerindeki çocukların güne reiki ve yoga yaparak başladıklarını" söylüyor. Kreşler dışında küçükler için çeşitli kurslar da var. "Art of Living" isimli Yaşama Sanatı Derneği, 7-14 yaş arasındaki çocukların kendilerini huzurlu hissetmeleri, sorumluluk duygularını geliştirmeleri, hayattan zevk alabilmeleri, kendilerine duydukları değer ve saygıyı geliştirebilmeleri için, özel nefes teknikleri, fiziksel rahatlama egzersizleri, meditasyon ve yogayı kapsayan bir kurs programı hazırlamışlar. Hülya Dergisi'nin konuyla ilgili olarak gittiği Suadiye'deki Bebeğim Kreş'te, 3-5 yaşları arasında 6-7 çocuk, arkadaşları Bulut'a, gece rahat uyuyamadığı ve sabah uyanmakta zorluk çektiği için reiki yapıyorlar. Ayla Özaygen, kendi hayatında uygulayarak faydasını çok gördüğü reikinin çocuklara da yararı olacağına inandığı için, kreşinde de kullanmaya karar vermiş. "Tekniği çocuklara öğrettik şimdi kendileri uyguluyorlar" diyor. Çocuklar reikiyi o kadar benimsemişler ki içlerinden birinin biraz başı ağrısa hemen etrafına toplanıp ona reiki yapmaya başlıyorlar. Dokuz yaşındaki Saygın Koç birkaç yıl öncesine kadar çok ciddi sağlık sorunları yaşıyormuş. Hissettiği bir korku yüzünden geceleri uyuyamıyormuş. Saygın şu anda öğrendiklerini kendi başına uygulayabiliyor. Çocukların arasında Uzakdoğu felsefelerine göre odasını düzenlenenler ve hayata bakışları değişenler de var. Bunlardan biri de 15 yaşındaki Alberto Taşçıoğlu. Aikido da yapan Taşcıoğlu, "Evimizde dekorasyon yenilenirken benim odam feng shui'ye göre düzenlendi.

İÇ HUZUR VE DENGE
O zamanlar feng shuinin ne anlama geldiğini bilmiyordum ama daha sonra bu konuyla ilgili kitaplar okudum" diyor. "Feng shui'nin ruhsal olarak insan üzerinde olumlu etkileri olduğunu" belirten Taşcıoğlu, "aikidonun yalnızca bir dövüş sanatı olmadığını, barışı, dengeyi ve iç huzuru sağladığını" söylüyor. Yedi yaşındaki Mina Rodofman'ın odası da vastu vidya'ya göre düzenlenmiş. Odasının renkleri, yatağının ve çalışma masasının yeri değiştikten sonra odasını daha çok sevdiğini söyleyen Mina, "Şimdi odamda daha güzel ders çalışıyorum. Eskiden uykumdan çok uyanıyordum, artık daha rahat uyuyorum. Bu değişiklikler odam vastu vidyaya göre düzenlendikten sonra oldu, büyüyünce vastu vidya'yı öğrenmek istiyorum" diyor.

AYURVEDİK DİSİPLİN
10 yaşındaki Derin Ulcay da bebekliğinden beri mistik inanışlara göre yetişen bir çocuk. Yoga ve kung-fu yapıyor, ayurveda'ya göre besleniyor. Annesi Yara Ulcay bir iç mimar ve ilgi alanı Uzakdoğu felsefeleri. Yoga eğitmenliği yapıyor ve ayurveda, feng-shui ve vastu vidya ile de oldukça ilgili. Oğlu Derin'i de bu öğretilerle yetiştiren Ulcay, "Derin bebekliğinden beri ayurveda bilgilerine göre yetişiyor. Bunun için de vejetaryen beslenmenin daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Derin'e bebekliğinden beri hiçbir antibiyotik vermedik, onun yerine alternatif bir tedavi uyguladık hep" diyor. Oğlu Derin ise en az annesi kadar konula ilgili. "Çocukluğumdan beri annem ayurveda masajı yapar. Hep doğal ilaçlar içtim ve yediklerime dikkat ettim. Ayurveda aynı zamanda vücut dengesi kazanmak için de faydalı ve beni hastalıklardan koruyor, konsantrasyon eksikliğini gideriyor. Kung-fu ve yoga ise, denge, zihin ve beden kontrolü için gerekli" diye anlatıyor. Yelisa Rasenfos ilkokul üçüncü sınıfa gidiyor. Annesi Yelda Rasenfos ise, hem yoga eğitmeni hem reiki master'ı. Yelisa ise annesinin izinden giderek, yoga, aikido ve reiki'yle ilgileniyor. Yelda Hanım, kızı beş yaşındayken küçük bir rahatsızlığından dolayı reikiyle tanışmış. Bir arkadaşı "Eğer istersen Yelisa'nın enerji kanallarını açalım, böylelikle kendi kendine baş ağrısını geçirebilir, okulda sorunu olduğunda konsantrasyonunu toparlayabilir" deyince tereddüt etmeden Yelisa'nın enerji kanallarının açılmasına izin vermiş ve ardından kendisi de reiki öğrenmeye başlamış. "Her zaman onun yanında değilim, ama onun her dakika yanında olabilecek, istediği her an kullanabileceği bir enerji, bir güç olması hoşuma gitti" diyor. Yelisa ise, "Evrenden gelen enerjiyi kendimi iyileştirmek için kullanıyorum. Düştüğümde kanayan yere elimi koyuyorum, kan duruyor. Bazen de sınav kağıdına reiki sembolleri çiziyorum, sınav daha iyi geçiyor" diyor.

YOGA İLE RAHATLAMA
Yoga, yüzyıllardır insanlığa şifa dağıtmaya devam ediyor. Yoganın yararlarını hem ruhsal hem fiziksel olarak yaşayan 11 yaşındaki Dafne Danon, yaşıtlarının da kendisi gibi yoga sayesinde daha mutlu ve sağlıklı olacaklarını söylüyor. "Geçen yıl sırtımda bir sorun çıktı. Bunun dışında çok çabuk sinirleniyordum. Dişlerim fazla öndeydi ve boyum kısaydı, arkadaşlarım benimle dalga geçince üzülüyordum, ben de yoga yapmaya başladım. Hemen sırtımdaki sorun düzeldi, sırt kaslarım gelişti ve artık daha az sinirliyim." diyor. İçinde saygı, disiplin, konsantrasyon ve denge gibi kavramlar barındıran Aikido, çocukların hayata bakışını tamamen etkiliyor. On yaşında olan ve üç yıldır Aikido yapan Ege Can Uz, bu spor sayesinde hayatındaki değişiklikleri şöyle anlatıyor. "Eskiden bayağı güçsüz ve dayanıksızdım. Kendimi savunabilmem için, teyzem sayesinde Aikidoya başlamıştım. Ama aikido zihnimi de güçlendirdi. Daha yardım sever olmaya başladım." Mistik çocuklar, hayatın zorluklarıyla güçlü, daha kontrollü olacakları kesin. Çünkü, bunu çok genç yaşta deneyimlemeye başladılar. Bilgi için internet adresleri: www.bebegimkres.com, www.clubaiki.com, www.artofliving.org, www.gunestanakdogan.com, www.yogamini.com


Reiki: Enerji ile şifa vermeye dayalı teknik. Bedende meydana gelen enerji blokajlarını çözmek için yetersiz kaldığında, ruhsal ve fiziksel iyileşme sağlar.

Yoga: Bizi meydana getiren fiziksel, ruhsal (enerji) ve akılsal dengemizi bir bütün olarak algılayarak disipline etmemize yarayan çalışma.

Ayurveda: Kendinizi tanıyarak ve kendinize bakarak hayatınıza ahenk katma sanatı.

Feng-shui: Doğadaki enerjileri kullanarak hayatınızda zenginlik, uyum ve yapıcı değişiklik yaratmak.

Vastu vidya: Evdeki sağlıklı yaşamın kapılarını açar, yaşadığımız mekandaki enerjiyi doğru kullanma yöntemine ilişkin felsefedir.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tarihin akışını değiştiren 'Hayır'
 İnsan özgürlüğü projesi olarak Cumhuriyet
 Iraklı Samir anlatıyor 'Saddam'ı nasıl yakaladık'
 Pendik'te cinayet
 Acıyı yaşamak ile ıstırap çekmek arasındaki fark
 Kimyanın kraliçesi
 Türkiye'deki tek Ermeni rahibe
 Kurtuluş Savaşı bilgisayara taşındı
 Uluburun tekrar batacak
 Eskişehir'de festival zamanı
 Rusya'da müzisyen İstanbul'da fotoğrafçı
 Gönül Yarası'na Iraklı rakip
 Afet kültürümüz yok
 Acta est fabula (*) (oyun bitti)
 Demokrasinin unutulmaz anları
 Vehbi Koç'un hayali gerçekleşti
 Alman profesörü kim öldürdü?
 Mutluluk istediğinizi elde etmek değildir
 Afgan kadınların umudu parlamento
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Siz balığı bekletin biz geliyoruz
Balık derken cam bir...
MEHMET ALTAN
Şiir için son çağrı...
Pastırma yazı ne zamandır? Ekimin...
ÖNCEL ÖZİÇER
Eller yukarı donlar aşağı
Hani bir zamanlar İstanbul'da,...
KAZIM KANAT
Alain Delon'a ne dedim de güldürdüm?
Müthiş bir sondu!...
REFİK DURBAŞ
Camaltında devr-i alem
Şahmaran, Ortadoğu ve Anadolu...
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Genel Müdürlüğünü kaptan pilot Tuncay Doğaner'in yaptığı Atlasjet,...
Renault'nun yeni kavramı
Renault'nun yeni kavramı
Renault, herhalde son 20 yılın en "Yenilikçi", hatta "Avangard"...
Yüz nakline gerek kalmadı
Milyonlarca kişi yüzündeki izler nedeniyle psikolojik sorunlar...
Komşu peynirine sahip çıktı
Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora...
Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.