kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Önceliği hep işlerine verdi
Önceliği hep işlerine verdi
Aksoy'dan sonra Yazar...

Önceliği hep işlerine verdi

1960 yılında Maksim Gazinosu'nu açtıktan sonra, 'assolist fabrikatörü' haline gelen Fahrettin Aslan, bugün 'usta sanatçı' diye anılan pek çok starın kaşifi! Emel Sayın, Bülent Ersoy ve Muazzez Abacı, işini özel hayatından önde tutan Aslan'ın yıldızları arasındaydı....

Sanat dünyasının birçok ünlü ismine hem şöhret hem de ekmek kapısı oldu Fahrettin Aslan... Birbirinden ilginç anılarla dolu hayatını kaleme almaya karar vermişti ama ömrü yetmedi... Ölümü; yıllardır bir araya getiremediği ailesini aynı çatı altında topladı. Fahrettin Aslan'ın 'en yakınları' ilk kez bu yazı dizisinde onun bilinmeyen yanlarını kelimelere döktü. Yıllardır Amerika'da yaşayan ve babasıyla yıllardır dargın olan Selçuk Aslan ilk kez konuştu. Sacit Aslan, babasıyla yaşadığı kavgaları, babasının ölümünden sonra neler yapacağını ve babasının vasiyetini anlattı. En küçük oğlu ve ailenin 'Prens'i Mehmet Aslan kucağında can veren babasıyla yaşadıklarını paylaştı... Gazinocular Kralı'nın en eski dostlarından Adnan Şenses, onun hayatını en iyi bilen magazin duayeni Zozo Toledo ve 28 yıllık kemancısı Fikret Karahan, çok özel anılarını ilk kez gün ışığına çıkardı. İşte, acısı, tatlısı, sevabı ve günahıyla bir devre imzasını atan Fahrettin Aslan'ın 73 yıllık hayatı...

***

1932 yılında doğup büyüdüğü Erzurum'un İspir ilçesinden, 9 yaşında İstanbul'a göç etti Fahrettin Aslan... Maddi yokluk içinde geçen çocukluk yıllarının ardından, 14 yaşında bir gazinoda komilik yapmaya başladı; aynı yıl 'Cumhuriyet Pavyonu'nda şefliğe yükseldi. 9 yıl boyunca da aynı mekânda çalıştı. O zaman İstanbul'daki en gözde ve tek gazinoydu burası... Rum patronu ile baba-oğul ilişkisi kurmuştu. 1955 yılında Cumhuriyet Gazinosu yıkıldı ve Tepebaşı Gazinosu açıldı. Aslan, patronunu yine yalnız bırakmadı.

ORTAKLIK HEDİYE EDİLDİ...
Ertesi yıl patronu, Aslan'a Taşlık Gazinosu'nda ortaklık hediye etti. Fahrettin Aslan, çok disiplinli ve çok çalışkandı. Bu mekânda Emin Yeyman'la birlikte 15 yıl süren bir ortaklık yaşadı. Ardından tek başına patron oldu. 1960'da Maksim Gazinosu'nu açtı ve 45 yıl boyunca onu herkes 'Gazinocular Kralı' olarak tanıdı.

20 YAŞINDA EVLENDİ
Hayatında öncelik hep işindeydi. Aynı zamanda da çok çapkındı! 20 yaşında Necla Berktan ile hayatını birleştirdi. Necla Hanım'ın ilk evliliğinden olan Atilla'yı da kendi nüfusuna aldı. 1953 yılında en büyük oğlu Sacit Aslan dünyaya geldi, 6 yıl sonra da ikinci oğlu Selçuk... Necla Hanım ile evliliği 1962'de bitti. O yıllarda, İnci Birol ile birlikte olmaya başladı. 3 yıl birlikte olduğu İnci Birol ile hiç evlenmedi. Bu birlikteliğinden Esra ve Esin ismini verdiği ikizleri dünyaya geldi. Onları da nüfusuna almakta tereddüt etmedi Fahrettin Aslan... Bu ilişkiden sonra Behiye Aksoy ile nikah masasına oturdu. Behiye Aksoy ile 4 yıl evli kaldı ama Aksoy ile evliliğinden çocuğu olmadı. Ardından 70'li yılların sonunda Arzu Aslan ile evlendi. Arzu Aslan'ın önceki eşi Ercüment Özdoyuran'dan olan çocukları Nazlı Khoury ve İsmail Özdoyuran'ı ise kendi evlatlarından ayırt etmedi. Arzu Aslan ile evliliğinden doğan ve Fahri Bey'in 'Prensim' dediği Mehmet Aslan 1980 yılında dünyaya geldi. Kral, ölene kadar da Arzu Aslan ile birlikteydi.

GAZİNO DENİNCE MAKSİM
1950-1980 arasındaki dönem, gazinolar ve sanatçılar için altın yıllardı. Bu döneme de hiç kuşkusuz Fahrettin Aslan damgasını vurdu! Gösterişli dekorları, kusursuz hizmeti, güler yüzlü çalışanlarıyla dikkat çeken gazinolar, televizyonun adının bile anılmadığı dönemlerde, pek çok ünlü sanatçıyı halkla buluşturuyordu. Emin Yeyman ile ortak olarak başladığı işletmeciliği, daha sonra tek başına devam ettiren 'Gazinocular Kralı' Fahrettin Aslan, sonradan devleşecek pek çok ismi sahneye ilk lanse eden kişiydi! 1960 yılında 'Taksim Sineması'nın bitişiğinde açılan ve sanatçılarını devleştiren Maksim de, yıllar boyu, gazino denince ilk akla gelen mekân oldu.

ZEKİ MÜREN'İN KEŞFİ...
Türk müziği icra eden assolist kadrosu ve popüler müzik tarzlarında okuyan alt kadro, kendilerini izlemeye gelen misafirlere en güzel eğlenceyi sunmaktaydılar burada. Olayın kulis boyutunda ise türlü sıra ve şarkı kavgaları ile kaprisler, çiçekler içinden çıktığı iddia edilen mücevherler, basında sıkça konu edilmekteydi... Kuşkusuz, bu devrin en sevilen isimlerinden biri Zeki Müren'di! Maksim'de, 8 sene boyunca yılın 7 ayı assolist olarak çalıştı 'sanat güneşi'.

SÜKSESİ BÜYÜKTÜ
Tşeklinde podyum ve eko tertibatını sahnelere getiren Zeki Müren, hazırlattığı gösterişli dekorlarıyla da büyük sükse yapmaktaydı. Sahneye kâh salıncağa binerek çıkıyor, kâh eski bir Romalı gibi giyinip uygun bir dekorla izleyicileri selamlıyordu. Gazete ve mecmuaların kendisinden 'sesinde Boğaziçi yaşanan sanatkâr' diye bahsettiği Behiye Aksoy da Maksim'in yıldızlaştırdığı isimlerdendi....

DEĞER ÖZERGÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şarkı kavgası devam ediyor
 Güzeller alışverişte
 Özerman'dan Dorsay'a Yaşam Boyu Onur plaketi
 Bayram sonrası diyete girecek
 Uludağ'a bayram bereketi geldi
 Türkiye'de konuşmuyorlar ABD'de sarmaş dolaşlar
 Huzur veren yunuslarla terapi
 Doğu Karadeniz kışa hazırlıksız yakalandı
 Duygusal zekâ farkı
HAKAN & UTKU
Dubai Towers'a Türk isim önerileri
Dubai Towers'ın...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Çikolata lokması
Un, kakao,...
RAHŞAN GÜLŞAN
Alamam, annem kızıyor!
Aklım o minik mekanik kuşta...
Cinsel sorunlu çiftler artıyor
Cinsel sorunlu çiftler artıyor
Son dönemde cinsel sorun yaşayan çiftlerde artış görülüyor. Çiftlerin...
Yeni bir aşk
Yeni bir aşk
Geçtiğimiz yaz Oğlu Kerem Dürüst'ü Süreyya Yalçın ile baş göz...
Niş'te caz rüzgarı
Niş'te caz rüzgarı
Nişantaşı en popüler mekanlarından biri olacak gibi gözüküyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.