kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rahsan Gulsan @ SABAH
 

Yavaş yavaş havaya giriyorum

'Almanya'nın Venedik'i denilen Bamberg'te her yer kocaman ağaçlarla çevrili... Gezmek için 3 gün gereken şehri, rehberimiz sayesinde altı saatte ezberledik...

"Bamberg'de ne ola?" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ben daha da korkuncunu geçirmiştim içimden. Zaten bir gece önce geçirdiğim amansız hastalıktan yeni kurtulmuştum. Ve daha fazla kültür şokuna ihtiyacım yoktu. Bamberg'e hızlı trenle gittik. Trende yer yoktu. Ayakta kaldık ama çok ucuza Bamberg'e vardık. Burası tam bin yıllık bir geçmişe sahip çok güzel bir şehir. Her taraf kocaman ağaçlarla çevrili. Ve ağaçlar yapraklarını o kadar güzel dökmüşler ki, kent neredeyse Paris'ten bile daha romantik.

3 GÜN GEREKİR...
Artık Türk turistinin alım gücü yükseliyor. Taksit imkanları ve vize alma kolaylığı sayesinde bir çok insan Avrupa'nın önemli kentlerini görmüş durumda. Artık böyle ilginç seyahat noktaları peşindeler. Bamberg'i keyifle gezmek için 3 gün ayırmak gerekiyor. Bizim ise sadece 6 saatimiz vardı. Önce koşarak küçük Venedik denilen ve bir nehrin üzerine tahta evler yapılması ile oluşmuş bölgeyi gördüm. Tam nefesim yavaşlıyordu ki rehberimiz "Bir de büyük katedral var" dedi. Bu kez yokuş yukarı koşuyorduk. En son 12.5 yıl önce bir köpek tarafından kovalandığında koşmuş bir insan olarak ne kadar eğlendiğimi tahmin edebiliyorsunuz herhalde...

YAVAŞ KOŞUN YAA!
Bir dönem Papa tarafından da kullanılan etkileyici Imperial Katedrali'nde 10 saniye kadar durduk. Rehberimiz şunları söyledi: "1237... İmparator Heinlich... Ortadaki iri mezar karısı ile ikisinin mezarı, sol üst köşedeki atlı heykel, çok önemli! Haydi şimdi tarihi Bamberg evlerine koşturuyoruz, boşlukları siz doldurun..." "Canım bir dur. Atlı kim? Kimin karısı ile birlikte olmuş? İmparator'un bu ilişkiden haberi olmuş mu? Tavandaki o büyük orgun tozunu nasıl alıyorlar? Bir dakika... Şu mumlardan birkaç tane cebime koyucam... Yaa, kime diyorum? Yavaş koşun yaaa... Yok kilolu olduğumdan değil, hızlı koşmayı sevmediğim için geride kalıyorum..."

FÜME BİRANIN TADI
Akşam, ekip bira evine vardığında ben hala Bamberg evlerine doğru koşuyordum. Burada ünlü füme birasının tadına baktık. Almanlar ilginçler. Garip garip adetleri var. Bira evinde sadece bir dilim ekmekle bira tadımı yapıyorlar. Akşam yemeğinde süper bir restorandayız. Her çeşit kızarmış patates, ördek ızgara ve bolca diet kola... "Atın ölümü arpadan olsun" (At tepiği ile ölen bir Türk'ün arkasından yazılan anlamsız bir atasözü) Keyifli bir uykunun ardından artık alışveriş mekanlarını ziyaret etmeye başlamam gerekiyordu. Almanya'da Woolworth isimli markete bayılırım. Biraz 'eski Sümerbank' havası vardır. Ama pahalı süsü verilmiş, 5-10 euro'luk hediyeler alıp, eşi dostu pahalı hediye aldım diye kandırmak için gerekli tesisi sağlar. Kaufhof ise daha kalitelidir. Oranın da giriş katında özel indirim reyonları vardır. Özellikle kozmetik konusunda çok başarılıdır.

4 TANE BALKABAĞIM VAR
Ama artık ülkemizde her şey bolca bulunduğu için, en büyük keyfim yurt dışında market alışverişi yapmaktır. Ben de öyle yaptım. Bamberg'in büyük marketine daldım. Otele döndüğümde, elimde Bamberg hatırası olarak şunlar vardı: "Acılı hardal, kedime fare şeklinde bir mama, ayak törpüsü, komik şekilli sabunlar, dört paket Maggi patates çorbası, arabam için cam silme cihazı, tuvalet için limonlu parfüm ve 4 tane küçük bal kabağı (çok güzel tatlısı oluyor) Mutluydum. Ayaklarım ağrıyordu ama hem Imperial Katedral'de (dosta düşmana karşı) fotoğraf çektirmiştim hem de dört tane küçük balkabağım vardı. Rahat rahat uyuyabilirdim... Çünkü yarın üzüm bağlarının üzerinde teleferikle gezeceğim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Aklımın dibini gösterdim!..   / 01-11-2005
 Akrep Nalan bizim paşamız!   / 27-10-2005
 Sevmedim seni süt oğlan!   / 25-10-2005
 Uygar'ın arabasını çarptım   / 20-10-2005
 Birisi kapatsın şu rüzgarı!   / 18-10-2005
 Şurdan burdan...   / 13-10-2005
 Çamurla oynamayı seviyorum!   / 11-10-2005
 Moleküler omlet yaptım!   / 06-10-2005
 Korkma! Yağlarım eline bulaşmaz!   / 04-10-2005
 Merkür bana tuzak kurmuş!   / 29-09-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Alışveriş çileye dönüştü!
Dönmeyeceğim, Demet Şener'e...
HAKAN & UTKU
Kayıtdışı
* "İsrail'in haritadan silinmesi sözünü...
RAHŞAN GÜLŞAN
Yavaş yavaş havaya giriyorum
'Almanya'nın Venedik'i...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Biberli zeytinli hindi kalça yahni...
Her derde deva kızılcık meyvesi
Her derde deva kızılcık meyvesi
Kızılcık, sonbaharın habercisi olan bir meyvedir. Eylül ve ekim...
Parfümü partnerinizle seçin
Parfümü partnerinizle seçin
Bir koku, her insan tarafından farklı şekilde algılanır. Yani size...
Çocukluk hayali gençlik dizisinde gerçek oldu
Çocukluk hayali gençlik dizisinde gerçek oldu
atv'de yayınlanan 'Nefes Nefese' adlı gençlik dizisinin 'Semiramis'i...
Selin sevgiliden yasaklı!
Selin sevgiliden yasaklı!
Manken Selin Toktay, sekiz aydır Deniz Akkaya ile yaşadığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.