kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte 'takım böyle tutulur'
İşte taraftar işte belgesel

Fenerbahçeli eski futbolcu Ogün Altıparmak'ın sinemacı oğlu Okan Altıparmak "Takım Böyle Tutulur" adlı filmde Fenerbahçe taraftarını anlatıyor. 25 Kasım'da, 100 salonda birden gösterime girecek film, 120 bin dolara malolmuş.


İşte 'takım böyle tutulur'

Fenerbahçeli eski futbolcu Ogün Altıparmak'ın oğlu Okan, "Dünyada benzeri yok" dediği Fenerbahçe taraftarının tutkusunu film yaptı. Taraftarlar Fenerbahçeli olma duygusunu anlattı.

Fenerbahçe taraftarının Fenerbahçe tutkusu film oldu. Okan Altıparmak "Takım Böyle Tutulur" adlı filmde, Fenerbahçe taraftarlarının takımlarına olan tutkusunu konu alıyor. Film 25 Kasım'da 100 salonda birden gösterime girecek. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı başta olmak üzere, deplasman maçlarında, Kadıköy ve Bağdat Caddesi'nde, ev ve işyerindeki taraftar görüntüleri ve röportajlarından oluşan "Takım Böyle Tutulur" filmi, "Fenerbahçelilik" duygusunun boyutunu gözler önüne seriyor. Okan Altıparmak ile filmini konuşmak üzere Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın altlındaki Fenerium'da buluştuk. Amerika'da oyunculuk eğitimi alan ve film yapım şirketinde çalışan Altıparmak, ilk denemesi olan Fenerbahçe filmini Hollywood film sektörüne giriş vizesi olarak görüyor; "Hollywood'da dikkat çekebilmeniz için düşük bütçeyle para kazandıran bir film yapmanız gerekiyor. Ben de böyle bir proje arayışındayken yolda gördüğüm bir Fenerbahçe taraftarından esinlenerek bu filmi yaptım. Maliyeti 120 bin dolar oldu. Filmi yurtdışında da göstermeyi amaçlıyorum. Hem konu olarak hem de bütçe olarak dikkat çekecektir. Bir de gişe yapıp para kazanırsa bir Türk Hollywood'a girmiş olacak." Okan Altıparmak filmi yapma amacını biraz daha açıyor ve "Bu filmi yapmamın bir amacı da, gücünün yüzde 10'uyla var olduğuna inandığım Fenerbahçe camiasının gücünü gözler önüne sermekti. Hem Fenerbahçelilik neymiş, hem de Fenerbahçe filmi yapılırsa ne olurmuşu göstermek istedim. Bu filmi yurtdışında piyasaya çıkardığımda ki, mutlaka çıkaracağım, Fenerbahçeyi taraftarıyla onlara tanıtacağım"

HAYATIN TA KENDİSİ
Altıparmak ve ekibi geçen yıl aylar süren bir çalışmayla tribünde, sokakta, evde, işyerinde, kafede Fenerbahçe taraftarlarını çekmiş. Böylelikle Fenerbahçe taraftarının tutkusunu, Fenerbahçelilik duygusunu filme yansıtmış. Kendisi de Fenerbahçeli olan Okan Altıparmak çekimler sonunda Fenerbahçe taraftarlığının dünyada benzeri olmadığını görmüş. "Fenerbahçe taraftarının yüzündeki tutku ve duyguyu başka takımların taraftarında göremezsiniz. Bence Fenerbahçe taraftarlığının altında müthiş bir güç var, nereden geliyor bilmiyorum, bunun araştırılması gerek"diyen Altıparmak, taraftarlara ait şu bilgileri veriyor: "Taraftarlara Fenerbahçelilik nedir diye sorduğumda 'Sevgi, aşk, tutku, itibar, güç, hayat tarzı, hayatın ta kendisi..." gibi cevaplar aldım. Bu cevabı başka taraftardan duyamazsın. Fenerbahçelilerin taraftarlığı tribünde kalmaz, hayatının her dakikasında vardır. Fenerbahçe'nin binlerce çeşit lisanslı ürünlerinin satışı da bunu gösteriyor. Adamın evindeki yatağı da, suyunu içtiği bardağı Fenerbahçe logolu." Filmi Andreas Treske ile birlikte çeken Altıparmak, taraftarların anlattıklarından örnekler de aktarıyor. "Adam evli, evlilik yüzüğünde 'Fenerbahçe seni seviyorum' yazıyor. Eşinin bu duruma ne dediğini soruyorum. 'Önce bozuldu, sonra onunla konuştum. Kendisini sevdiğimi ama Fenerbahçe'yi daha çok sevdiğimi, hatta ilk eşimin Fenerbahçe olduğunu ve bunu da kabullenmesi gerektiğini söyledim' diyor. Bir başka taraftar, 'Başkana söyleyin Fenerium'ları Carrefour gibi yapsın, bütün ihtiyacımızı oradan alalım' diyor. Bir başkası ise 'Ana, baba, kardeş, eş, sevgili seni terkedebilir ama bir tek şey var ki, seni hiçbir zaman terk etmez, o da Fenerbahçedir' şeklinde tarif ediyor." Filmde Lefter, Aykut Kocaman, Ogün Altıparmak gibi eski futbolcularla röportajlar da var.

BENZERİ YOK
Okan Altıparmak'a Fenerbahçe taraftarlarının bu filmde ne bulacağını, daha doğrusu niye izleyeceğini soruyoruz; "Taraftar kendini izleyecek, adeta aynaya bakacak. Geçen yılki şampiyonluk heyecanını bir kez daha yaşayacak. Yeri gelecek 'biz neymişiz' diyecek, yeri gelecek Fenerbahçe tutkusunun çok normal bir şey olmadığını görecek' cevabını alıyoruz. Şimdi de gişe beklentisini öğrenmek istiyoruz. "Hiçbir şey tahmin edemiyorum. Çünkü şimdiye kadar dünyada böyle bir film yapılmadı. Örneği yok" diyor bunun üzerine dağıtımcı firmanın 100 salonda birden filmi gösterime sokmasının beklentilerin yüksek olduğunu gösterdiğini hatırlattığımızda yine kaçamak cevap veriyor; "Bizim filmi Özen Film dağıtıyor, onlar bu filmden ne bekliyorlar bilmiyorum." Bu arada Okan Altıparmak Fenerbahçe'nin 25 milyon taraftarı olduğunu sık sık dile getirmeyi de ihmal etmiyor. Son olarak Okan Altıparmak'ın Fenerbahçe tutkusunu ölçmek için Galatasaray veya Beşiktaş'a da film çekip çekmeyeceğini soruyoruz. "Ben Fenerbahçeliyim ama aynı zamanda yönetmenim. Hatta ben Fenerbahçe'den önce Galatasaray'a film teklifinde bulunmuştum. Fatih Terim'e, Milan'dan döndüğünde, Galatasaray'ın şampiyonluk hikayesini İngilizce film yapayım dedim. Ama Terim istemedi."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tarihin akışını değiştiren 'Hayır'
 İnsan özgürlüğü projesi olarak Cumhuriyet
 Mistik çocuklar geliyor
 Iraklı Samir anlatıyor 'Saddam'ı nasıl yakaladık'
 Pendik'te cinayet
 Acıyı yaşamak ile ıstırap çekmek arasındaki fark
 Kimyanın kraliçesi
 Türkiye'deki tek Ermeni rahibe
 Kurtuluş Savaşı bilgisayara taşındı
 Uluburun tekrar batacak
 Eskişehir'de festival zamanı
 Rusya'da müzisyen İstanbul'da fotoğrafçı
 Gönül Yarası'na Iraklı rakip
 Afet kültürümüz yok
 Acta est fabula (*) (oyun bitti)
 Demokrasinin unutulmaz anları
 Vehbi Koç'un hayali gerçekleşti
 Alman profesörü kim öldürdü?
 Mutluluk istediğinizi elde etmek değildir
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Siz balığı bekletin biz geliyoruz
Balık derken cam bir...
MEHMET ALTAN
Şiir için son çağrı...
Pastırma yazı ne zamandır? Ekimin...
ÖNCEL ÖZİÇER
Eller yukarı donlar aşağı
Hani bir zamanlar İstanbul'da,...
KAZIM KANAT
Alain Delon'a ne dedim de güldürdüm?
Müthiş bir sondu!...
REFİK DURBAŞ
Camaltında devr-i alem
Şahmaran, Ortadoğu ve Anadolu...
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Atlasjet'in 2006 hedefi 26 uçak
Genel Müdürlüğünü kaptan pilot Tuncay Doğaner'in yaptığı Atlasjet,...
Renault'nun yeni kavramı
Renault'nun yeni kavramı
Renault, herhalde son 20 yılın en "Yenilikçi", hatta "Avangard"...
Yüz nakline gerek kalmadı
Milyonlarca kişi yüzündeki izler nedeniyle psikolojik sorunlar...
Komşu peynirine sahip çıktı
Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora...
Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.