kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Cumhuriyet ve özgürlük

Cumhuriyet'in 82'nci yılını hem sevinçle hem de buruklukla kutlamak için yeterince neden var. 3 Ekim tarihinde Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerinin başlamış olması, Cumhuriyet'in demokratikleşmesi, kendisine koyduğu temel bir hedefe ulaşılması bağlamında önemli bir adımdı. Üstelik bu gelişme, varlık nedeni Cumhuriyet'in temel ilkelerini reddetmek olan bir hareketin içinden evrilen ancak Cumhuriyet'in ürünü olan bir siyasi kadro tarafından gerçekleştirildi. Cumhuriyet'in Batıcı seçkinlerinin bile, cuma günkü Radikal gazetesinde Ayşe Hür'ün güzelce anlattığı gibi, Batı ile ilişkilerinde ikircikli bir tavra sahip olduğu düşünüldüğünde ise varılan nokta kolayca hafife alınamaz.
Bugün AB üyeliği temel alınarak yapılan tartışmalar ve bu üyeliğe karşı çıkanların dillendirdiği gerekçe ve mazeretler de bu ikircikli ilişkiden bağımsız değerlendirilemez. Cumhuriyet projesi kendi başarılarının önüne getirdiği yeni şartlara ve gerçeklere uyum sağlayarak evrilmek zorunda. Bunun gerçekleştirilmesi için yurt içinde Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan toplumsal evrimi ve sonuçlarını anlamak ve çözümlemek gerekiyor. Böylesi bir çaba, bir bakıma başarısızlıkların da muhasebesinin yapılmasını elzem kılıyor. 55 yıllık demokrasi deneyiminin ardından bu ülkede hâlâ bir gizli anayasadan bahsedilebilmesi, hükümetin güvenlik konularında son sözü söyleme hakına sahip olmaması, üstelik bunun normal sayılması herhalde bunların başında geliyor.
Toplumun bugün vardığı noktaya bakıldığında Cumhuriyet'in evrimiyle ortaya çıkan yeni gerçekliklerin siyaseten ve sosyal anlamda bir iktidar kayması olgusuna da işaret ettiği görülüyor. Buna uygun olarak iktidarın yeniden paylaştırılması gerektiğinden iktidar payları azalacak kişi ve kurumlar da buna karşı sonuna kadar direniyor. Direnişin ateşini dünyanın tüm ülkelerini ve toplumlarını etkileyen küreselleşmenin etkileri besliyor. Bir zamanlar can düşmanı sayılan kesimler, siyasi hareketler, toplumsal sınıflar tam da bu nedenle kendilerini aynı koalisyonun içinde buluveriyor. Aynı dinamikler, başında muhbirlik yapabilen bir bakanın bulunduğu adalet bürokrasisi içinden bir kesimin bugün Türkiye modernleşmesinin önündeki engellerden birisi olmasını da açıklıyor.

En büyük başarısızlık eğitim
Yargının gerçekten tarafsız olamaması ve çağdaş hukuk dinamiklerinden uzakta, adalet dağıtmakta sıkıntı yaşaması kuşkusuz Cumhuriyet'in büyük başarısızlıklarından birisi. Ancak son haftaların gündeme düşen maddelerine bakıldığında Cumhuriyet'i en azından mahcup hissettirmesi gereken en büyük ve çarpıcı başarısızlığın genel anlamıyla eğitim olduğu tüm çıplaklığıyla sergileniyor. Yalnızca bir siyasi kadronun suç düzeyindeki çapsızlığı ve patronaj dükünlüğüyle açıklanamayacak Malatya'daki skandal da, ülkeyi bir isteri nöbetiyle titreten komplo düşkünlüğü de, toplumun kendi tarihiyle ilgili inanılmaz cehaleti de bu başarısızlığın parçaları.
Toplumsal süreçleri ve dünyayı değerlendirirken iki boyutlu bir algılamanın dışına çıkılamaması ve analizin hemen her seferinde korkuya mağlup olması da bu eğitim başarısızlığının bir sonucu. Tıpkı hemen her konuda kendi bildiğimiz gerçekleri sanki mümkünmüş gibi başkalarından saklama gayretleri gibi.
Frankfurt'ta ödül alırken yaptığı konuşmada romancı Orhan Pamuk "roman sanatı, sır gibi saklamak istediğimiz utançlarımızı başkalarıyla paylaşabilmenin bizi özgürleştireceğini bana öğretti" der. Türkiye Cumhuriyeti de kendi sorunlarını gizlemek, tartışmaya açmamak ya da yok saymak yerine tartışma alanını genişlettikçe kuşkusuz daha fazla özgürleşecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Düşüşe doğru   / 27-10-2005
 Geri sayım   / 23-10-2005
 Geleceği kurmak   / 20-10-2005
 Viraj   / 16-10-2005
 Hırçın Çocuk   / 13-10-2005
 Bin bir buse   / 09-10-2005
 Kod adı AB   / 06-10-2005
 Fiyasko?   / 02-10-2005
 Çerçeveden çıkmak   / 29-09-2005
 Konferans mevzii   / 25-09-2005
SOLİ ÖZEL
Cumhuriyet ve özgürlük
Cumhuriyet'in 82'nci...
Hayat öpücüğü
Hayat öpücüğü
'Cumhuriyet Bayramı'nı G.Antep galibiyetiyle kutlamak isteyen...
Marco Paşaya Schalke tatili
Marco Paşaya Schalke tatili
Daum, Schalke önünde Alex'in yerine oyun kurucu görevi vereceği...
Zirvede soğuk bayram
Zirvede soğuk bayram
Ankara'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına, Hükümet ile rektörler...
Sevgi evleri çoğalacak
AB normlarında hazırlanan yeni Sosyal Hizmet Yasa Taslağı'nda koğuş...
Bakan önceden uyarılmış
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış dün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu