kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anayasa değişikliğinde mutabakat

Başbakan Vekili Abdullah Gül ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği konusunda uzlaştıklarını açıkladılar. Abdullah Gül, CHP Genel Merkezi'nde, Genel Başkan Deniz Baykal'ı ziyaret etti. 35 dakika süren görüşmenin ardından Gül ile Baykal, basına açıklamalarda bulundular.

Başbakan Vekili Abdullah Gül ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişiklikleri konusunda uzlaştıklarını açıkladılar.

Başbakan Vekili Abdullah Gül, CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Deniz Baykal'ı ziyaret etti. Baykal ve Gül, görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Abdullah Gül'ün, Başbakan Vekili sıfatıyla kendisini ziyaret ettiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Baykal, şunları söyledi:

''Parlamentodaki tıkanıklığın aşılması konusunda ortaya çıkan ihtiyacı karşılama yönünde bir çalışma yaptık. Parlamentodaki tıkanıklığı
aştığımızı düşünüyorum. En son aşamada da olsa bu mutabakatın ortaya çıkması memnuniyet verici.

Gönül istiyor ki önce eksiklikler olmasın, gerginlikler yaşanmasın, kopukluklar ortaya çıkmasın. Umut ediyorum bu sıkıntıyı aşmayı başaracağız. Torba yasa konusunda bir mutabakatı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde makul bir sürede, görünebilir bir gelecekte torba yasa konusunda bir tartışmanın yaşanmayacağı açıkça ifade edildi.''

Başbakan Vekili Gül de, siyasette zaman zaman tıkanıklıklar olduğunu ve bunların bir araya gelinerek çözüldüğünü ifade etti. Gül, şöyle konuştu:

''Bütün bu yapılanlar Türkiye için Türkiye'nin geleceği için hepimiz için. Son günlerde Meclis'te anayasa değişikliği ile karşılaştığımız bir sıkıntı vardı. Yeni bütçeyi yaparken daha modern bir bütçe içerisinde, AB müktesebatını da içerecek şekilde bazı değişiklikleri öngörmüştük. Bununla ilgili anayasamızda da bazı değişiklikler gerekmektedir.

Bu konuda müşterek bir şekilde anayasa değişikliğini destekleme anlayışı ortaya çıktı. Bu çerçeve içerisinde TBMM'de olan bir torba yasa var. Bildiğiniz gibi bir çok kanunlar var bunun içerisinde ama bunlarla ilgili tartışmalar devam etmektedir. Dolayısıyla bu tartışmalar devam ederken torba yasayı da askıya almayı uygun gördük. Bunlar, en azından orta vade için gündeme gelmeyecek. Bunlar, daha sonra yakın bir istişare içerisinde görüşerek, konuşarak,
değerlendirerek, işbirliği içerisinde bunlar günü geldiğinde Meclis'ten geçirilecektir ama şu anda bu yasayı askıya alıyoruz.''

Gül, CHP'nin anlayışına ve katkısına teşekkür ettiklerini de belirten Gül, ''Türkiye'yi ilgilendiren önemli konular söz konusu olunca, uzlaşmak siyasetçilerin birinci görevidir. Bu da gerçekleşiyor'' diye konuştu.

GÜL-BAYKAL DİYALOGU

Gül ve Baykal, yaptıkları açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

Başbakan Vekili Gül, bir soru üzerine torba yasanın tamamıyla gündemden kalktığını bildirdi.

Görüşmede başta dış politika olmak üzere başka konuların gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya da Deniz Baykal, ''Herhalde eski ve yeni Dışişleri bakanları olarak başka konuları da kısaca değerlendirmiş durumdayız'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''Bu Türk siyasetinde farklı bir uzlaşma kültürünü gösterdi. Sayın Baykal, 'Muhalefete haber verilmiyor' diyordu. Bu böyle devam edecek mi?'' yönündeki sorusuna Başbakan Vekili Gül, ''Haber verme ayrı, mutabakat ayrı'' yanıtını verdi.

Baykal ise ''Bu bir haber verme değil. Yanlış anlaşılmasın. Haber vermeyle hiç alakası yok. Bir sıkışıklık ortaya çıktı, bir sorun ortaya çıktı ve Sayın Gül Başbakan Vekili sıfatıyla bir girişim yaptı.

Biz de sorumlu, yapıcı, iyi niyetli bir Anamuhalefet Partisi kimliğimizle karşılıklı olarak görüştük ve uzunca bir süre için ortak bir çizgi yakaladık'' diye konuştu.

Başbakan Vekili Gül, Malatya'da çocuk yuvasında ortaya çıkan olayla ilgili sorulan soruya da, ''Malatya'da meydana gelen olay maalesef çok üzücü. Bu çocukların hepsi bize emanet çocuklardır. Kendi çocuklarımız gibi hepsini düşünmemiz gerekir ve öyle düşünüyoruz. Ama ne yazık ki bir çok kurumumuzda olan aksaklık gibi orda da bu tip yanlışlar söz konusu oldu. Hemen ilgili arkadaşlarımız gittiler'' yanıtını verdi.

Bu yanıt üzerine CHP Genel Başkanı Baykal, ''Bir daha AKP milletvekilleri yurda yönetici atamayacaklar. Bir daha AKP Kadın Kolları oraya çocuklara bakacak kişi diye görevlendirme yapmayacak'' dedi.

Baykal'ın bu sözleri Abdullah Gül'ün ve basın mensuplarının gülümsemelerine yol açarken Başbakan vekili Gül, ''AK Partili milletvekilleri bunu hiçbir zaman yapmaz'' diye Baykal'a yanıt verdi.

Baykal da bu yanıt üzerine, ''Yok yok üzülmüş. İyi kalpli ama arkadaşınız. Yaptıktan sonra pişman olduğunu söylüyor'' diye konuştu. Başbakan Vekili Gül de ''Devletteki kadrolaşmayı siz daha iyi bilirsiniz. Cumhuriyet Halk Partisi daha iyi bilir'' yanıtını verdi.

Bu diyalogların ardından Gül ve Baykal, ayağa kalktılar ve tokalaşarak basın mensuplarına poz verdiler. Basın mensuplarının yoğun ilgisi üzerine Baykal, ''Çok özlemişsiniz bu sahneleri. Bundan sonra da göremeyeceğiz galiba diye düşünüyorsunuz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Adeta sabrımızı ölçüyorlar"
 Sezer: "29 Ekim bir mucizenin yıldönümüdür"
 Erdoğan'dan Çubukçu'ya destek
 Sezer:"Yargı bağımsızlığı esastır"
 CHP'de iftar devrimi
 Anayasa'da uzlaşma
 MİT, Milli Güvenlik Belgesi'ni basına sızdıranları...
MUHARREM SARIKAYA
Referandum restleşmesi
TBMM Genel Kurulu'nda dün bir...
YAVUZ DONAT
Ortak aklın zaferi
GAZİANTEP- Büyükşehir Belediye...
'Kurtlar'ın sesi kısıldı
Üç sezondur ekranlara damgasını vuran Kurtlar Vadisi'nin reytingleri,...
Doğum gününde yaşama veda etti
İzmir'deki trafik kazasında yaşamını yitiren genç doktor Banu Duygu,...
21 çocukta darp var
21 çocukta darp var
Adli Tıp uzmanlarının muayene ettiği yuvadaki 44 minikten 21'inde...
'Savaş tanrısı' âşıkları vuracak
'Savaş tanrısı' âşıkları vuracak
30 Ekim'de Mars, Dünya'ya en yakın konumuna geliyor. Astrologlar ise...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu