kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Deniz subayının izinde

Biz denizciler için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ekim ayı tamamlanmak üzere. Erzurum'da okullar kar yüzünden tatil oluyor, aynı günlerde Marmara'da keyifli bir yat rallisi tamamlanırken, Bodrum'da zevkli bir yelken yarışı başlıyor... Artık geleneksel hale gelen ve bu yıl 17'nci kez yapılan Bodrum Kupası'na çok istememe rağmen katılamadım. Ama sert rüzgarlarla dolu günlerin yelkenciler için bir yıl konuşulacak hatıralar yarattığına eminim. Bir amatör denizci olarak başta Erman Aras olmak üzere bu organizasyonun kotarılması için inanılmaz engellerle boğuşarak, yıllardır koşturan Bodrumlu denizci dostlara şükranlarımı sunuyorum... İnşallah önümüzdeki yıllarda daha rahat "sponsor meselelerini aşmış bir halde" organizasyonlar gerçekleştirirler. Yeri gelmişken önemli bir noktayı daha hatırlatayım. Ağırlıklı olarak geleneksel ahşap yatların yarıştığı bu etkinliğe dışardan da kamara satın alarak katılmak mümkün. Yani eğer tatilinizin bir bölümünü bu etkinliğe rastlatırsanız yelken yarışının keyfini de yaşayabilirsiniz. Yarış her insanın doğasında var mıdır, bilemiyorum. Ama yelken yarışçılığının bir kez bulaşıldığında hemen herkesi cezbettiği kesin... Oysa denize çıkmak için illa da yarışmak şart değil. Ülkemizde, denize adrenalin yükseltmeden gezmek, görmek, bilgi artırmak için çıkanların katılabildiği birbirinden güzel yat rallileri de düzenleniyor. Bilmeyen dostlar için yazıyorum. Ralli adı kimseyi yanıltmasın. Bu yat rallileri otomobillerdeki gibi yarışmak için düzenlenmiyor.

RALLİ TECRÜBE VERİYOR
Amaç belli bir rota üzerinde toplu gezi yapmak. Avantajı çoğu zaman tek başına yapılamayacak bir yolculuğun kalabalık bir grupla birlikte organize şekilde yapılabilmesi... Özellikle de küçük tekneler ve fazla deneyimi olmayan yeni denizciler için bulunmaz fırsat, tecrübeliler için ise diğer denizcilerle birlikte olabilmenin iyi bir yolu. Bu rallilere motoryatlar da katılabiliyor. Geçtiğimiz pazar günü "Bir Deniz Subayının Yolu Güven Erkaya Rallisi" nin Ataköy Marina'da kapanış yemeği vardı. Amatör denizciliğimize çok katkısı bulunan rahmetli Güven Erkaya amiralimizin adını alan bu rallinin toplantısına bahriyelilerimizden de geniş bir katılım oldu. Toplantı amatör denizcilerimizle 30 Ağustos'ta yeni göreve gelen komutanların tanışıp kaynaşması için de iyi bir vesile oldu. Bir Deniz Subayının Yolu Rallisi ilginç bir rota izliyor. İlk etap deniz subaylığı için ilk adımın atıldığı Heybeliada Deniz Lisesi, ikinci durak Deniz Harp Okulu, üçüncü etap ise subayların kıta görevi yaptıkları Gölcük üssü. Yatçılar Deniz Lisesi'ni, dünyanın sayılı harp akademilerinden biri olan Tuzla Deniz Harpokulu'nu geziyorlar. Gölcük'te ise denizaltılar, muhripler inceleniyor, misafir olunuyor. Bahriyelilerin yatçıları, yatçıların askerlerimizi yakından tanıdıkları mükemmel bir organizasyon.

***

Fransa'nın ünlü Figaro gazetesinin organize ettiği Figaro Benetteau yarışlarının haziran ayağının Türkiye'de yapılması için çalışmalar sürüyor. Organizasyonu ülkemize getirmek için çırpınan Cumali Varer henüz ana sponsor bulamadı. Tüm televizyonların, gazetelerin ilgi gösterdiği bu yarışın Türkiye'ye yönelmesinde ben yatçılığımız açısından büyük fayda görüyorum. Ama anladığım kadarıyla sürenin dolmasına sayılı günler kala henüz bir gelişme olmadı. Bazen olur olmaz işlere servet harcıyoruz, bazen ayağımıza gelen fırsatı tepiyoruz. Üzülmemek elde değil...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çam sakızı kaptan armağanı   / 16-10-2005
 İsteyince oluyormuş   / 09-10-2005
 Deniz ve sağlık   / 02-10-2005
 Gazeteciler yarıştı yelken dünyası karıştı   / 25-09-2005
 Tekne almadan önce iyi hesap yapmalı   / 18-09-2005
 Gönüllerin şampiyonu   / 11-09-2005
 Barınma sorunları   / 04-09-2005
 Bu bir denizci yazısıdır   / 28-08-2005
 Onlarda olan şeyleri biz neden yaşatamıyoruz?   / 21-08-2005
 Lisans konusuna çare bulunmalı   / 07-08-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Deniz subayının izinde
Biz denizciler için şanslı bir...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkiye ilgisi havaya çıktı
Son iki ayda, dünyanın iki...
Bush ilgimi çekmiyor Clinton ise karizmatik
Yaşam koçu. Hayatın anlamını bulmanıza yardım eden konferansçı.
Menopozun ilacı bol yürüyüş yoğurt ve güneş
Menopoz bilinçlendirme kampanyası için gönüllü çalışan Derya Baykal...
Afet kültürümüz yok
"Tsunamide Sörf Olmaz" kitabının yazarı Şükrü Ersoy afet kültürüne sahip...
Acta est fabula (*) (oyun bitti)
Sevenlerinin kendilerini alıştırmaları gerek. Asteriks uzun bir aradan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.