kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tatlı olarak suşi alır mıydınız?
Tatlı olarak suşi alır mıydınız?

İstanbul Swissotel'in Fransız pasta şefi Xavier Castello'nun suşi ya da ravioli şeklinde yaptığı tatlılar herkesi şaşırtıyor.

Muhteşem bir yemeği tamamlayan en önemli öğelerden biri de tatlıdır. Ancak ana yemekten sonra size tatlı niyetine suşi, ravioli ya da fondü seçenekleri sunulsa, tepkiniz ne olurdu hiç düşündünüz mü? Muhtemelen burun kıvırır ve size bu seçenekleri sunan kişinin kafasının karışık olduğunu düşünürsünüz. Ancak İstanbul Swissotel'de suşi; meyve ve sütlaçtan, ravioli; meyve püresi ve ananastan, fondü; meyve ve çikolatadan yapılıyor. Üstelik sunumları itibariyle de ilk bakışta bunların tatlı olduğunu anlamanız oldukça güç. Bu ilginç tatlıların ustası yaklaşık beş aydır Swissotel'de pasta şefi olarak çalışan Fransız Xavier Castello. 36 yaşındaki Castello, daha önce dünyanın 10 ayrı ülkesinde çalışmış. Fransa'da pastacılık eğitimi aldıktan sonra farklı ülkelere gitmiş. En son Hong Kong'daki Intercontinental Hotel'den Swissotel'e transfer olmuş. "Neden İstanbul?" diye sorulduğunda "Gelmeden önce çok önyargılıydım. Türkiye'nin dışardan bakıldığında imaj problemi var. Ancak teklifi kabul etmeden önce eşim ile İstanbul'u ziyaret ettik. Buranın ne kadar muhteşem bir yer olduğunu gördüm ve hemen kabul ettim" diyor.

ŞİŞ KEBAP TATLISI
İşi dolayısıyla sürekli ülke değiştiren Castello, bu yüzden her gittiği yere uygun malzemelerle çalıştığını ve o kültüre uygun lezzetler yarattığını söylüyor: "Aslında var olan şeyleri yapıyorum. Ama o bölgeye uygun damak tadlarını yakalamaya çalışıyorum. Türkiye'de tatlı aşırı seviliyor ama Çin'de tam tersi. Bu yüzden yaptığım tatlının şekerini azaltıyorum. Hiç kimse güzel bir yemekten sonra bol çikolata kremalı, büyük bir dilim pasta yemek istemez. O yüzden daha hafif ve görsel açıdan daha zengin şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü bir tatlının tercih edilme sebebi, yüzde 80 görselliktir. Yani tadı tercih edilme açısından yüzde 20'lik bir paya sahiptir." Xavier Castello, muhteşem tatlar sunmanın yanı sıra sürprizlerle şaşırtmayı da seviyor. Suşi, fondü ya da ravioli formunda tatlılar üretiyor. Şimdiler de meyve ve benzeri malzemelerle yapılmış "şiş kebap tatlısı" üzerinde çalışıyor. Yani Swissotel'de yemek yedikten sonra tatlı olarak bir şiş kebap ısmarlayabileceksiniz. Castello, meyveli suşinin kendi icadı olmadığını, var olan bir şeyi Türk damak tadına uygun hale getirdiğini söylüyor. Balık yerine meyve, pirinç yerine de hindistan cevizi sütü ile yumuşatılmış pirinç kullanıyor. Sunumu yine suşi gibi yapılıyor. Yemek çubuğu yerine ise çikolatadan çubuklar kullanılıyor.

HERKES BEĞENİYOR
Castello, "Günümüzde tatlı ile tuzlunun birlikte yendiği şeyler var artık. Yani sınırlar giderek belirginsizleşiyor. Ancak suşi ya da ravioli denince, insanların aklına tuzlu şeyler geliyor. O yüzden bunları tatmaları için zorlamak gerekiyor. Tatlarına baktıktan sonra ise hemen herkes seviyor" diyor. Castello'nun yaptığı "modern global tatlılar" sadece bunlardan ibaret değil. Örneğin, klasik tatları da farklı şekillerde sunuyor. Castello, "Misafirlere 'Kıtır dondurma ister misiniz?' diye sorduğumda anlamamış bir ifadeyle suratıma bakıyorlar. Bir şeyin hem kıtır kıtır hem de dondurma gibi yumuşak olması mümkün olamaz diye, düşünüyorlar. Ancak ben dondurmanın içine mısır gevreğini gömüyorum ve yerken kıtır kıtır sesler çıkıyor" diyor.

Aynur ERDEM

DİĞER GURME HABERLERİ
 Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır'
 Çıtır çıtır gevrek simitler
 Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası
 Yemeklerine de herkes hayrandı
 Gaziantep yerel mutfakların başkenti
 Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
 Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
 Palamut podyumu lüfere bırakıyor
 Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
 İşin sırrı baharatta
 Kutsal emanete sahip çıkalım
 Yerli domatesin lezzeti başka
 Köylü peynirini pazarda satamayacak
 Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
 Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
 Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
 Pirinç, yosun ve çiğ balık
 Hamsiyle en iyi rakı gider
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Afet kültürümüz yok
Afet kültürümüz yok
"Tsunamide Sörf Olmaz" kitabının yazarı Şükrü Ersoy afet kültürüne...
Acta est fabula (*) (oyun bitti)
Acta est fabula (*) (oyun bitti)
Sevenlerinin kendilerini alıştırmaları gerek. Asteriks uzun bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.