kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üç milyon depremzede evsiz

Güney Asya'daki depremin, 51 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı Pakistan'da felaketzedeler, yaşam savaşı veriyor.

Kış yaklaşırken çoğu hala açıkta uyuyan ve çeşitli tehlikelerle karşı karşıya bulunan 3 milyon evsize barınak sağlamak için zamanla yarışıldığına dikkat çekiliyor.


YAĞMALAR YAŞANIYOR


Pakistan'a bağlı Azad Keşmir'de, depremin açtığı yaraları kapatamadan açlık ve diğer kötü yaşam şartlarıyla boğuşan dağlık bölgelerdeki felaketzedelerin, 7.6 büyüklüğündeki sarsıntıdan ancak iki hafta sonra, yetersiz
de olsa yardım alabildikleri belirtildi.

Azad Keşmir'in, depremden zarar gören diğer bölgelerinde halkın, yardım güzergahı üzerinde olmalarından istifade ederek dağlık bölgelere gıda taşıyan TIR'ları yağmaladığını söyleyen yetkililer, bu konuda özellikle genç kuşağın haydut ve akbabadan beter hareket ettiğini kaydettiler.

Kadın ve erkeklerden oluşan yaklaşık 110 kişilik bir grubun, Dünya Gıda Programı aracından dökülen un için sopalarla kavga ettiği, civar kentte de halkın yardım TIR'larının konvoyunun önünü kesmek için araçlara taş attığı belirtiliyor.

Yardımın yetersiz olduğu felaket bölgelerinde poliskuvvetlerinin yeterli sayıda olmadığı, düzenin sağlanmasında başarısız olunduğu kaydediliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN YARDIM ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM üyesi 191 ülkenin liderlerine mektup göndererek, depremin vurduğu Pakistan'a yardımlarını acilen artırmalarını ve hızlandırmalarını istedi.

3 MİLYON EVSİZ


Pakistan depreminde hayatta kalan milyonlarca felaketzede için önümüzdeki birkaç haftanın çok önemli olduğunu vurgulayan Annan, kış yaklaşırken çoğu hala açıkta uyuyan ve çeşitli tehlikelerle karşı karşıya bulunan 3 milyon evsize barınak sağlamak için zamanla yarışıldığını belirtti.

Özellikle helikopterler, kış koşullarına uygun çadırlar ve diğer geçici barınaklara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Annan, 67 bin kişiyi bulduğu sanılan yaralıların tek umudunun havadan tahliye olduğunu ifade etti. Annan, yaralıların her türlü tıbbi yardıma acil ihtiyaç duyduğunu, binlercesinin kapanan yollar yüzünden köy ve kasabalarda mahsur kaldığını kaydetti.

Bütün üye ülkeleri yardımlarında cömert olmaya çağıran Annan, mektubunda ''Planlı BM insani yardım sistemi aracılığıyla kıymetli katkılarınız derhal öncelikli yerlere iletilmektedir'' dedi.

Annan, 312 milyon dolarlık acil yardım çağrısına karşın, şimdiye kadar sadece 43 milyon dolarlık bağışta bulunulduğunu, bunun yanında 43 milyon dolarlık da bağış vaadi yapıldığını kaydetti.

BM, Pakistan'daki deprem felaketinin yaralarını sarmaya yönelik yardım sağlanması konusunda 26 Ekim Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde bir yardım konferansı düzenleyecek.

NATO DA HAREKETİ GEÇTİ

NATO, Güney Asya'daki 7.6 büyüklüğündeki depremin en fazla zarar verdiği ülke olan Pakistan'a geniş kapsamlı yardımdabulunmayı kararlaştırdı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifakın merkezinin bulunduğu Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO üyesi ülkelerin Pakistan'a yardım çabaları kapsamında yüzlerce mühendis, doktor ve diğer askeri personeli bölgeye göndereceğini söyledi.

Pakistan'ın yardıma ihtiyacı olduğunu belirten De Hoop Scheffer, NATO'nun insani yardım örgütü olmamasına rağmen, eşi görülmemiş bir durum yaşayan bu ülkeye yardım yapılması gerektiğini, durumun çok ciddi olduğunu ifade etti.

De Hoop Scheffer, NATO'nun İngiltere ve ABD'den sağladığı dev kargo uçakları C-17'lerin yakında yapacağı 12 uçuşla, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin göndereceği yardımları Pakistan'a taşıyacağını söyledi.

De Hoop Scheffer, Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde deprem için yapılacak uluslararası yardım konferansına da katılacağını kaydetti.

NATO yetkilileri, ittifakın Avrupa'dan Pakistan'a hava yardımını güçlendirmeye çalıştığını, ancak yüksek dağların bulunduğu kuzey Pakistan ve Keşmir bölgelerine yardım ulaştırmak için ihtiyaç duyulan helikopterleri bulma konusunda sıkıntı çekildiğini belirtti.

Yetkililer, İspanya, İtalya ve Polonya'dan mühendisler öncülüğünde 1000 kadar askerin bölgeye giderek yardımların gerekli yerlere ulaşması için kapanan yolları açmaya çalışacağını kaydetti.

NATO'nun Pakistan'da bir seyyar hastane kuracağını belirten yetkililer, ittifakın, BM ile operasyonları eşgüdüm içinde sürdürmek için seyyar karargah oluşturacağını, Litvanya'nınsa 3 adet su temizleme birimi göndereceğini açıkladı.

Yetkililer, ittifakın Almanya'dan 4 adet ağır yük kaldırma helikopteri yollayacağını, NATO üyesi diğer ülkelerin, çoğu ABD'den olmak üzere 40 kadar helikopterinin de şu anda Pakistan'da olduğunu bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 "Pakistanlı çocuklar için bir mesaj da sen at"
 Türklere Wilma uyarısı
 Merkel: Türk kadınlarının sözlerini ciddiye alıyorum
 Irak'ta 5 ayrı patlama
 Çanlar Suriye için çalıyor
 Annan yerine Bush 'kankası'
 "İsyan, Guliyev tutuklanırsa çıkar"
 Cumhuriyetçi lidere tutuklama
 9 Türk gözaltına alındı
 Saddam'ın avukatı öldürüldü
 Gazeteciyi Çelebi kurtardı
 Bu balıklar güneş yüzü görmedi...
 Aniston koşar adım evliliğe gidiyor
 Zamane gençleri çok hayırsever!
 Kök hücreler ilk kez beyne verilecek
 İngiltere'de 'kuş gribi'ne rastlandı
Bu Bolton'u orada yeneriz
Bu Bolton'u orada yeneriz
Beşiktaş-Bolton maçı sonrası taraftara umut dağıtmaya gayret eden...
Sandıkta görüşürüz
Sandıkta görüşürüz
Canaydın, "Galatasaray demokratik bir kulüptür. Aday çıkarsa kozumuzu...
Gayrimüslimler adına çanlar çalıyor
Gayrimüslimler adına çanlar çalıyor
Fener Rum Patrikhanesi ile Avrupa Parlamentosu Hıristiyan...
İhbarcıların üçü de rektörle takışmış
Van Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanmasında rol oynayan Sedef Er ve...
Ölüm tehdidi alan dekan konuştu
Rektörünün tutuklanmasıyla Türkiye gündemine oturan Yüzüncüyıl...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu