kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlk Türk tarikatı: Bayramilik
'İSTANBUL'U FATİH FETHEDECEK'

İlk Türk tarikatı: Bayramilik

'İlk Türk tarikatı' Bayramiliğin kurucusu Hacı Bayram Veli'nin Anadolu'da halk arasında birliğin sağlanmasında büyük etkileri olduğu belirtiliyor. Hacı Bayram Veli, İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedileceğini II. Murat'a müjdeleyen alim olarak tanınıyor.

Anadolu topraklarında doğup büyüyen Hacı Bayram Veli tarafından kurulmuş ilk Türk tarikatı olan Bayramilik, daha kurucusunun sağlığında Ankara ve çevresinde büyük bir yaygınlık kazandı. Asıl adı Numan olan Hacı Bayram Veli 1352'de Ankara'nın Çubuk Çayı üzerindeki Zülfadl (Solfasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram Veli'nin, şeyhi Hamidüddin'in Aksaray'daki vefatından sonra Ankara'ya dönüp irşad faaliyetine başladığı 1412 yılı, Bayramiyye'nin kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor.

II. MURAT ÖZÜR DİLEDİ
Bazı kaynaklarda, padişah II. Murat'ın Hacı Bayram Veli'yi Edirne'ye çağırdığı bilgisi yer alıyor. Bir rivayete göre Sarı Abdullah Efendi, müritleri kısa sürede büyük bir artış gösteren Hacı Bayram'ı halkı sapıklığa sevk ettiğini öne sürerek, padişaha şikâyet etti. II. Murat, Edirne'ye getirilenBayramiyye tarikatına ait mühür Hacı Bayram Veli TürbesiHacı Bayram Veli ile görüşünce hakkındaki söylentilerin doğru olmadığını anladı ve onun büyüklüğünü kabul etti. Hacı Bayram Veli'den özür de dileyen II. Murat, bu olaydan sonra Bayramiyye tarikatına mensup kişilerden vergi alınmamasını emretti.

DEVLET NEZDİNDE İTİBAR
Hacı Bayram, Hamidüddin Aksarayi'den giydiği 12 terkli kızıl tarikat tacını muhtemelen II. Murat'la görüştükten sonra beyaz çuhaya çevirdi. Hacı Bayram Veli'nin Ankara'ya dönüşünden ölümüne kadar geçen yaklaşık 10 yıllık süre, Bayramiyye'nin devlet nezdinde meşruiyet ve itibar kazandığı ve Sünni temeller üzerinde gelişmesini tamamladığı dönem oldu. Bayramiler'in vergiden muaf tutulmaları yüzünden bir ara Ankara ve çevresinde vergi toplanamaz hale geldi. Vergi ödemek istemeyen herkes Hacı Bayram Veli'nin öğrencisi olduğunu söylüyordu.Bu durum üzerine II. Murat Hacı Bayram Veli'ye kaç müridi olduğunu sordu. Hacı Bayram Veli, müritlerinin tam sayısını bilmediğini, ama öğrenebileceğini söyledi. Bir cuma günü Ankara dışında bir çadır kurduran Hacı Bayram Veli, namazdan sonra "Benim müridim olan gelsin; Allah aşkına kurban edeceğim" dedi. Herkes bekleyip ne olacağını birbirine sorarkan, kalabalıktan bir erkek çıkıp yürüyerek çadıra girdi. Hacı Bayram Veli çadırdaki koyunlardan birini keserek kanını dışarı akıttı. Kalabalık Hacı Bayram Veli'nin aklını oynattığını düşünüp dağılmaya başladı. Bu arada bir kadın da yürüyüp çadıra girdi. Hacı Bayram Veli bir koyun daha kesti. Meydanda kimse kalmamıştı. Hacı Bayram Veli haber gönderdi: "Bir buçuk müridim var." HacıŞEYH YAVSİ.... Bayramiyye Tarikatı şeyhlerinden Şeyh Yavsinin doğduğu yer olan Çorumun İskilip ilçesine bağlı İmad köyünde büstü var.Bayram'ın vefatından sonra tarikat mensupları, irşad göreviyle bulundukları Beypazarı'ndan Ankara'ya gelerek, şeyhlerinin vasiyeti gereği cenaze namazını kıldıran Akşemseddin'e bağlandı. Bayramiyye tarikatı daha sonra Akşemseddin tarafından sürdürüldü. Akşemseddin'in kurduğu Bayramiyye şubesine Şemsiyye-i Bayramiyye adı verildi. Akşemseddin'in ölümünden sonra halifelerinden Kayserili İbrahim Tennuri döneminde 'Tennuriyye' adını alan tarikatın daha sonra Bolulu Himmet Efendi tarafından 'Himmediyye' şubesi kuruldu. Himmediyye şubesi Bayramiyye tarikatının bugünlere taşınmasında etkili oldu.

MELAMİYYE İLİŞKİSİ
Silsilesinin Hacı Bayram'a ulaşmasının dışında Bayramiyye ile bir ilgisi olmayan Melamiyye de bu tarikatın bir kolu sayılıyor. Ömer Sikkini'- nin ölümünden 100 yıl sonra Göynük'e giderek araştırmalar yapan Mahmud Kefevi'nin anlattıkları Hacı Bayram Veli'den sonra posta oturan Akşemsettin ve ÖmerFatih Sultan MehmetSikkini arasında meşrep farklılığı olduğunu ortaya koyuyor. Kefevi bu konuyla ilgili şunları anlatıyor: "Zikir meclislerine, kılık kıyafet ve tarikatın şekil unsurlarına karşı çıkan Ömer Sikkini, Akşemseddin'in yönettiği zikirlere katılmayıp mescidin bir köşesinde bekler. Bundan rahatsız olan Akşemseddin, Ömer Sikkini'ye zikir halkasına katılmasını, aksi takdirde Hacı Bayram'ın taç ve hırkasını alacağını söyler. O da 'Yarın cuma namazından sonra bizim eve gelirseniz, Allah'ın izniyle size tacı ve hırkayı teslim ederim' der. Sikkini ertesi gün evinin avlusunda büyük bir ateş yaktıktan sonra mescide gider. Namazdan sonra cemaat Ömer Sikkini'nin evine gider. Sikkini ateşe girerek oturur. Taç ve hırka yanar, ama kendisine bir şey olmaz."

Özlem Yılmaz Ulaş Yıldız


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Türkiye daha güvenli'
 Almanlar onu seçti
 Basket takımı iflas etti
 Sanal takibin sınırları nereye kadar?
 Günahlarını tartıyorlar
 'Asmalı' rüzgarı Hollanda'da
 Avrupa Yakası zirvede
 Kaza kurbanı talihsiz genç toprağa verildi
 Azrail'e kaptırmadı
 Oğlunu affetti
 Bombalar patladı
 Kardeşe saldırı
 Yine soba zehirledi
REHA MUHTAR
Görmemişin oğlu...
İngiliz The Times gazetesi...
EMRE AKÖZ
Aramızdaki G.Saraylılar
Fenerbahçe-Schalke maçından...
MEHMET BARLAS
Ezbercilerin besini temcit pilavıdır...
Televizyon...
İLKER SARIER
Yaşasın, ben zengin değilim!
SABAH'taki habere bayıldım.
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul 'vekaleten' yönetiliyor
Aylar önce bu köşede...
SAVAŞ AY
Fenerbahçe yönetiminden Fotomaç yazıma itiraz...
HINCAL ULUÇ
Vali ve Belediye Başkanı'na son çağrı..
Sevgili...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer...
Bir puan gerisi yalan
Bir puan gerisi yalan
Beşiktaş, UEFA'ya da iyi başlayamadı. Sahaya altyapı direktörü Mehmet...
Milne taktiği!
Milne taktiği!
Takımı sahaya Özkaynak Düzeni Genel Koordinatörü Ekşi çıkardı. Fakat...
'Yaraları saracağız'
Başbakan Erdoğan, beraberinde 6 bakanla Pakistan'a gitti. Deprem...
Cem Uzan'ın kalbi tekledi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, önceki gece evinde rahatsızlandı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu