kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İMKB Başkanı Osman Birsen
Avansı geri istersen bendesenidenetlerim


İMKB'nin Tasarruf Genelgesi'ne uyup uymadığına ilişkin denetim raporunu Borsa Başkanı ile görüştüm. Genelgenin nasıl devreye sokulduğunu araştırdım '.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (IMKB) bir şeyler oluyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İMKB'nin Başbakanlık Tasarruf Genelgesine uyup uymadığını kontrol etmek için denetim başlattı. Bu denetim sonucunda düzenlenen rapordaki ilk bulgular, karşı tarafın görüşleri alınmadan ve kesin bir biçimde netleşmeden kamuoyuna sızdırıldı. Tabii, biz de nedenini merak ettik. Araştırdık. Borsa Başkanı Osman Birsen ile de görüştük. Bambaşka bir tablo ile karşılaştık. İMKB, 20 yıl önce özel ve özerk bir statüde kurulmuş bir kurum. Üyeleri bankalardan ve aracı kurumlardan seçiliyor. Yönetim Kurulu, Başkan hariç, özel sektörde çalışanlardan oluşuyor. İşin içeriğinin "kalite" yi gerektirmesi ve hata payının düşük olması için çalışanların maddi ve sosyal hakları devlet memurlarından farklı bir biçimde belirleniyor. Bu düzen son zamanlarda bozulmaya başladığını bu sütundan size aktarmıştım. SPK idaresi, İMKB'nin koruyucu ve kollayıcısı olmak yerine denetleyiciliğine soyunduğunu, İMKB'nin özerk bir kurum olduğu bir kenara Ankara'dan direktiflerle yönetmek ve yönlendirmek istendiğini yazmıştım.

SİYASİLER İSTİYOR HAVASI
Bu başarılamayınca, denetçi yollayıp, işi halletme yoluna gidildi. Bu yöntem, İstanbul Altın Borsa'sı için de uygulanmış ve sonuç alınmıştı. Başkan istifaya zorlanmış, savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Aynı yöntemi tekrar devreye sokmak ve bunu "siyasiler yaptırıyor" havası vererek güç kazanmak, bürokrasinin vazgeçemediği davranış biçimlerinin birisiydi. Ancak, İMKB'nin özerklik statüsünden dolayısıyla denetimi için bir neden olması gerekiyordu. Bu amaçla, Başbakanlık Tasarruf Genelgesine uyulup uyulmadığının denetlenmesi fikri ortaya atıldı ve benimsendi. Buna kılıf olarak da "siyasiler istiyor" diye bir söylenti ortaya atıldı. Oysa Hükümet üyelerinden kimsenin böyle bir isteği yoktu. İMKB Başkanı Osman Birsen, Borsa kurulduğundan bu yana, Başbakanlığın 6 tane daha tasarruf genelgesi çıkardığına değinerek, İMKB bu genelgelere tabi olmayan özel ve özerk bir statüde olduğu için, hiçbir SPK Başkanı'nın İMKB'ye bunları denetlemek için eleman yollamadığının altını çiziyor. Ancak, son çıkarılan 6. genelgenin denetim konusu yapılmasına da bir anlam veremediğini belirtiyor.

45 MİLYON DOLAR AVANS
İşin ilginç yanı, bu denetim kapsamına alınan harcamalar arasında, 2001 ve 2002 yıllarında o tarihteki "ilgili bakanın zorlaması" sonucu İMKB'den SPK'ya verilen 45 milyon dolarlık avansla ile ilgili harcamalar yoktu. SPK bu parayla, kendine ofisler, arabalar ve lojmanlar almıştı. SPK Başkanının kullandığı 3 yeni araba, 300 metre karelik lojman ve evindeki sedef kakmalı koltuklar için bu para kullanılmıştı. Ancak, bu para avanstı. İMKB'nin yönetim kurulu üyeleri bu paranın geri alınması için çalışırken, devreye Başbakanlığın bu güne kadar uygulanmasına bakılmayan ve İMKB'nin de kapsamında bulunmadığı Tasarruf Genelgesi sokuldu. "Sen benim harcamalarıma karışırsan, parayı da geri istersen, ben de seni denetlerim" güdüsü harekete geçti. "Siyasiler istiyor" hikayesine zemin hazırlamak için de, rapor kamuoyuna sızdırıldı. Deneyimlerim, kamudaki bu tür çekişmelerin hiç kimseye yarar sağlamadığını gösteriyor. Kişisel arzu ve kaprisler fayda getirmiyor. Hele, kamu görevlileri siyasileri kullanmak istedikleri taktirde kendileri zor durumda kalıyorlar. Bu kez de durum değişmeyecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ünlü markalar 'alışveriş'e geldi
 Duayenlerden çocuklara eşya bağışı
 'Telsim'i de böyle satarız'
 'Suriye ve Irak'tan az da olsa sıcak para girişi var'
 Yabancı geliyor diye korkmayın
 Vergide yersiz 'zam' korkusu
 Sabancı'nın payı % 19 oldu, liderliği pekişti
 İMKB, SPK'ya 10 Kasım'a kadar hesap verecek
 Büyük Efes Oteli için ÖİB'ye sekiz teklif geldi
 IMF: Türkiye beklentileri reformlarla aşmayı başardı
 İskenderun Limanı'na onay yok
 Ticaret Sigorta satışa çıktı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Sigortada rekabet ihlali
Türkiye'nin her köşesinde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsayı 9 milyar dolarla kaptırdık Ya da yabancı kazandı...
'Türkiye daha güvenli'
Rob Fick... Rock şarkıcısı...46 yaşında ve 4 çocuk babası. Kelimenin...
Almanlar onu seçti
Berlin'de yaşayan Türk kızı Gülşen Öztoprak Berlin halkının oylarıyla...
Şeytani kaçırma tecavüzle bitti..
Şeytani kaçırma tecavüzle bitti..
UNICEF'te çalıştığını ve fakir öğrencilere burs vereceğini söyleyen...
Rektör hakkında 'fişleme' iddiası
Rektör hakkında 'fişleme' iddiası
Hapisteki rektör Aşkın hakkında, tartışmalı atamaları ve üniversite...
IMKB
E: 31.404 D:% 2,07
DOLAR
S: 1,364 D:% -0,620
EURO
S: 1,632 D:% -0,458
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu