kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Modada Osmanlı hükümdarlığı
Modada Osmanlı hükümdarlığı
VİTRİN

Osmanlı'nın yükselişi

Dünyadaki tüm trendlerden etkilenen modacı ve tasarımcıların son ilham kaynağı Osmanlı İmparatorluğu... Elbiseden tişörte, takıdan çantaya her şey bu büyük imparatorluğa özgü motiflerden izler taşı yor. Bu tarzın öncülerini biraraya getirdik.


Modada Osmanlı hükümdarlığı

Geçmişten ilham alan modacı ve tasarımcıların sayısı her geçen gün artıyor. İşte tişörtten çantaya, takıdan kemere Osmanlı motiflerinin izlerini taşıyan markalar.

Moda sektöründe her şey tasarımcıların ilham kaynağı olabiliyor. Dünyadaki trendlerden de etkilenen modacılar kendi yorumlarıyla koleksiyonlarını oluşturuyorlar. Bir de özgün tasarımları olan modacılar var ki en güzel örneği, bizi yüzyıllar sonra kendi özümüze döndürenler. Onların ortak noktası ise tasarımlarında Osmanlı motiflerini kullanmaları...

OSMAN
Aralık ayında Sedef Çalarkan ve Kemal Edes tarafından kurulan markanın en ilgi çeken yanı kurulum aşaması. Bir gece Sedef Çalarkan'ın aklına bir fikir gelir ve ortada hiç bir şey yokken Paris Pret a Porte fuarına katılmak için başvuruda bulunur. Aynı gece çocukluk arkadaşı Kemal Edes'e rastlar. Osmanlı tarihi hayranı olan Edes, çok heyecanlanır ve yola beraber çıkarlar. Bir ay içinde çanta, kemer gibi aksesuar ürünleriyle Paris Pret a Porte fuarına katılırlar. Çalarkan, Osmanlı motifli tasarımların artışı için şöyle diyor: "İnsanların en sonunda taklit etmeyi bırakıp, özünü hatırlayıp bir şeyler yaratmaya çalışmaları mutluluk verici. İçinde olduğumuz şeyi, burnumuzun ucunu görememişiz." Osman ürünlerine Bağdat caddesi Kokosh mağazası, Abdi İpekçi Decorum, Kemerburgaz Z Kare, Antalya Duty free, Mayadrom Lalena, Bodrum Yalıkavak Porte Marina'dan ulaşabilirsiniz...

ATIL KUTOĞLU
Ünlü Türk modacı Atıl Kutoğlu'nun ilham aldığı Türk motiflerinden sonra geçtiğimiz haftalarda New York'ta tanıttığı 2006 ilkbahar-yaz koleksiyonunda da Osmanlılar ilham kaynağı. "Ottomania" adını verdiği defile New York Moda Haftası kapsamında Osmanlı estetiğiyle Rock'n Roll'un bir nevi buluşması... Bugüne kadar dünyanın dört bir tarafında Türkiye'nin kaliteli ürünler ürettiğini ve artık modanın yaratıcısı bir ülke olduğunu kanıtlayan Kutoğlu, bu kez şovunda işlediği konunun "Ottomania" olduğunu belirtirken, "Osmanlı'dan esintiler ama çok modern esintiler. Defilede Osmanlı'yı yansıtmaya çalıştım" diyor.

SEVAN BIÇAKÇI
Kapalıçarşı'nın en yetenekli ustalarından biri olan Sevan Bıçakçı hayallerini gerçekleştirmek için Osmanlı ve Bizans koleksiyonlarına başladığını söylüyor. Osmanlı yüzükleri ve kol düğmeleri ile çıkış yapan Bıçakçı'nın koleksiyonunda en çok tercih edilenlerin de yine üzerinde Osmanlı padişahlarının portresi bulunan yüzükler olduğunu belirtiyor. 36 padişahın da portresinin yer aldığı bu yüzük ve kol düğmeleri erkekler tarafından da tercih ediliyor.

OTTOMAN EMPIRE
Ottoman Empire, yaklaşık bir yıl önce iki borsacı; Kerim Sarc, Ayça Oral ve bir reklamcı; Ayşe Bali'nin bir araya gelmesiyle kurulmuş. Bali, Osmanlı motiflerine ilgiyi Batı ile Doğu'nun, eski ile yeninin, klasik ile modernin bir araya getirilmesine bağlıyor. Bu sezon klasik eskitilmiş görünümlü gri ve siyah tişörtlerin yanı sıra, geniş bir renk seçeneği sunduklarını söyleyen Bali, tişörtlerin grafik tasarımlarını da kendisi yapıyor. Bali, "Yüzü Batı'ya dönük Türk insanının Osmanlı mirasıyla barışmasının zamanı gelmişti" diyor. Tişörtler şu an sadece Nişantaşı Şakayık sokakta satılıyor. Ama 2006'da iki yeni noktada daha satış hedefleniyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul Park hız kesmiyor
 İş dünyasının genç liderleri
 Annem olmasaydı ne yaparlardı beni burada!
 Barınaktan film setlerine
 88 yıllık marka yeniden doğdu
 İnsanlığın coğrafyası
 17 yaşında bir Türk'ün gözünden Amerika
 Yüzde 100 yün
 Paris moda haftasının ardından
 "Aşk" saçı birinci oldu
 Burada alışveriş yapmak nefes ister
 Maç öncesi müzik şöleni
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Kırmızı siyah bir sergi hikayesi
 Hollywood yıldızları bu modacının tasarımlarını yere göğe...
 Kitap fuarı bizi şölene bekliyor
 Avusturya kültürünü boykot etmeyelim
 Haydi çocuklar aşıya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Merak kediyi öldürür
Hayatımda ilk defa Kurtlar Vadisi...
ALİ POYRAZOĞLU
Öpüşmenin başkenti
Dudağını bir dudağa değdirmek...
SUNAY AKIN
Attila İlhan ve Turist Ömer
Uyuyamayacağını anlayan...
Yeme konusunda iyiyim ama balıkları ayıramam
Mizah yazarı Gani Müjde denize olan tutkusuyla da tanınır. Müjde ile Maltepe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.