kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rektör Aşkın cezaevinde
Kelepçe takılmadı

Van rektörü tutuklandı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın 25 milyon dolarlık ihaledeki usulsüzlük iddiasıyla dün tutuklandı.

Profesör Yücel Aşkın hakkında, temmuz ayında lojmanında yapılan aramada bulunan tarihi eserlerin ve ihale dosyalarının incelenmesinden sonra, "görevi kötüye kullanmak ve tarihi eser kaçakçılığı" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

AŞKIN SAVCIYA 3 SAAT BOYUNCA İFADE VERDİ
Aşkın dün suçlamalarla ilgili olarak Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya 3 saat süreyle ifade verdi. Rektör Aşkın, bu ifadenin ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından cezaevine gönderildi.

25 MİLYON DOLARLIK İHALEDE USULSÜZLÜK
İspanyol Expansion firmasından 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımıyla ilgili olarak hakkında suçlamalar bulunan Prof. Dr. Aşkın'ın, "mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılması ihtimaline karşı" tutuklanmasına karar verildiği öğrenildi.


Rektör Aşkın cezaevinde

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük iddiasıyla "delillerin karartılması ihtimali"ne karşı tutuklandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ni 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 'mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılması ihtimaline karşı' tutuklandı. Aşkın hakkında daha önce açılan 6 dosyadan 5'inde görevsizlik kararı verilirken, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihaleyle ilgili dosyada ise tutuklama kararı çıktı. Mahkeme, rektörün "mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılması ihtimaline karşı tutuklanmasına karar verdi. Aşkın hakkında, İspanyol Expansion firmasına ihale edilen 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alım ihalesi ile ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamına rektör Yücel Aşkın ve yardımcısı Ayşe Yüksel ile iki dekan da dahil edilmişti. Rektör Aşkın'ın Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki lojmanı ve bürolarındaki aramalarda ihale ile ilgili dokümanlara da el konulmuştu. Konuyla ilgili tüm evrakları toparlayan savcılık, 6 ayrı dosyadan Prof. Dr. Aşkın hakkında dava açtı. Dosyalardan 5'i eski DGM savcılığının görevsizlik kararı ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilirken, "ihaleye fesat karıştırmak, teşekkül halinde suç örgütü kurmak ve evrakta sahtecilik" konulu dosya ise DGM savcılığı tarafından mercek altına alındı.

SAVCIYA 3 SAATLİK İFADE
Rektörün lojmanına yapılan ikinci aramada da yeni evrak ve tarihi eserler incelemeye alınmıştı. Olayla ilgili olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı da 11 Temmuz'da tutuklanmıştı. Bu baskınları eleştiren YÖK de, "Aşkın'a yapılan uygulama, yükseköğretim kurumlarını küçük düşürme gayretlerinin dehşet verici bir ifadesidir" açıklamasını yapmıştı. Gelişmelerin ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) eski başkanı Teoman Evren tarafından savunulan Aşkın dün saat 08.30'da adliye binasına gelerek Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya yaklaşık 3 saat ifade verdi. Aşkın ifadenin ardından tutuklanma talebiyle Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevkedildi. Dosyayı 6 saat boyunca inceleyen Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sinan Sivri, Rektör Aşkın'ın CMK'nın 100. maddesi gereğince (mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılmasına binaen) tutuklanmasına karar verdi. Aşkın Van Kapalı M tipi cezaevine gönderildi. Öte yandan Rektör Aşkın, mahkemede ifade verirken Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mansur Kamacı ile Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin ve diğer fakültelerin dekanları, araştırma hastanesinde görevli doktorlar adliye önünde saatlerce bekledi. Bu arada rektör Yücel Aşkın güvenlik gerekçesiyle bir süre önce il emniyet müdürlüğüne başvurmuş ve kendisine bir koruma polisi verilmişti.

Ercan DEMİRCİ / VAN - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Üç saniye farkla ölümden döndüler
 Amiral'i batıran rapor
 Teziç: Mesaj kaygısı var
 Bir kişiye aynı suçtan 2 dava, 2 farklı karar
 Meteoroloji'den yağışlı hava uyarısı
 Eğlenen üniversitelileri polis izliyor
 Kamhi davasında 2 müebbet
 Öğrenci affı için kanun teklifi
 SABAH yazarı Altan kitaplarını imzalayacak
YILMAZ ÖZDİL
Ne iş olsa yaparım abi...
Kültür Bakanı, zücaciyeciye...
ALİ KIRCA
İslami Hip-hop?
İstanbul'a bir kaç günlüğüne gelip,...
FATİH ALTAYLI
Uygunsuz davranış uyuşturucuymuş
Sabahın erken...
ERDAL ŞAFAK
AB'den ev ödevi gelmeye başladı
Avrupa basını Manyas'ta...
MEHMET ALTAN
Bu haber niye gazetelerde yok?
Her defasında ...
Suikastçilere baskın
Hollanda dün kırmızı alarma geçti. Siyasilere suikast planladığı...
Beslan baskınında' rehineler kurtarıldı
Rusya'nın Kuzey Kafkaslar bölgesindeki Kabardin-Balkar Özerk...
Ekselansları Tümer Metin
Ekselansları Tümer Metin
'İsviçre'yi geçeceğimize, Dünya Kupası'nda da finale kadar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu