kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB: Türkiye'deki kuş gribi virüsü ölümcül
"Türkiye'nin diğer yerlerinde de alarm halindeyiz"
Eker: İlk vaka dışında başka bir hastalığa rastlanmadı
Tarım Bakanlığı: "7 bin 626 hayvan itlaf edildi"
Romanya kuş gribi virüsüne rastlandığını açıkladı

AB: Türkiye'deki kuş gribi virüsü ölümcül

AB Komisyonu, Türkiye'de kümes hayvanlarında tespit edilen kuş gribinin ölümcül H5N1 tipi olduğunu söyledi.

Komisyon bugün, Romanya'da da kuş gribi virüsü varlığının kanıtlandığını ve bu ülkeden kanatlı hayvan ithalatının yasaklandığını açıklamıştı.

AB yetkililerinin, Romanya ve Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına tedbir olarak uyarı yapacağı bildirildi.

AB AŞI TAVSİYESİNDE BULUNDU


Kuş gribi tehdidine karşı herkese aşı tavsiyesinde bulunan AB kuş gribi nedeniyle Romanya ve Türkiye'ye teknik destek önerdi.
AB dünya genelinde büyük bir grip salgını beklendiğini açıkladı.

AB Komisyonu, birliğin olası bir grip salgınına hazırlıklı olması gerektiğini ve anti-viral ilaçlar depolaması gerektiğini kaydetti.

Komisyon, olası bir salgın durumunda kullanılmak üzere 1 milyar avroluk bir ''dayanışma fonu'' kurulmasının düşünüldüğü bildirildi. AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketicinin Korunması'ndan sorumlu üyesi Markos Kipriyanu, düzenlediği basın toplantısında, bütün AB üyesi ülkelerinin, olası bir salgın için hazırlık yapmasının öncelik haline geldiğini ve hazırlık için yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Kipriyanu, ayrıca mevsimsel gribe karşı daha hassas olan risk grubundaki kişilerin aşı yaptırmaları çağrısında bulundu. Bilimadamları, mevsimsel gribe karşı risk grubundaki kişiler olarak, 65 yaş üzerindekileri, küçük çocukları, bağışıklık sistemi zayıflamış olanları ve kronik solunum rahatsızlıkları bulunanları sayıyor.

Türkiye'de ortaya çıkan kuş gribinin tipi olduğu belirtilen H5N1 türünün, insanlara kolaylıkla bulaşmadığı biliniyor, ancak Asya ülkelerinde son iki yılda çoğunluğu kümes hayvanları üzerinde çalışan 117 kişiye bulaştı ve bu kişilerden 60'ı öldü.

Bilimadamları, bu tür kuş gribinin mutasyona uğrayarak, insandan insana geçen bir türe dönüşmesi ve bunun da tehlikeli bir grip salgınına yol açmasından endişe ediyor.

TARIM BAKANLIĞI: "ÖNLEM ALINDI"

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, kuş vebasında en kötü senaryoya göre önlem alındığını belirterek, ''acil durum'' tedbirlerinin devam edeceğini, ilave tedbir alınmasına gerek olmadığını söyledi.

Yetkililer, AB'ye gönderilen örneklerde H5N1 virüsünün çıkmasının, Türkiye'nin şimdiye kadar aldığı önlemlerin ne kadar yerinde olduğunu gösterdiğini vurguladılar. Hastalık görülen yerdeki bütün kanatlı hayvanların öldürülmesi ve 10 km yarıçapındaki alanda karantina uygulanmasının hastalıkla mücadele ve korunma açısından yerinde önlemler olduğunu kaydeden yetkililer, teyakkuz durumunun devam ettiğini kaydettiler.

Şimdiye kadar gelen ihbarlarda ve güvercin dahil gönderilen örneklerde kuş vebasına rastlanmadığını bildiren yetkililer, göçmen kuşların göç sezonu sona erene kadar kuşların konaklama yerlerindeki gözlemlerin devam edeceğini, bunun da 2-3 ay devam edeceğini söyledi.

Vatandaşlardan da her türlü şüpheli durum konusunda dikkatli olup ihbarda bulunmalarını, karantina tedbirleri konusunda hassasiyet göstermelerini istediler. İşletmelerin de bakanlık tarafından belirlenen ve hastalığın tespit edildiği ilk gün duyurulan biyogüvenlik önlemlerine uyması gerektiği de vurgulandı.

Diğer taraftan Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kuş vebası ile ilgili her türlü bilgiyi ''www.kkgm.gov.tr'' adresli internet sitesine yükledi.

Sitedeki bilgide, Türkiye'nin kuş vebası hastalığı ile baş etme açısından Avrupa şartlarına daha yakın olduğu vurgulanırken, şöyle denildi: ''Türkiye risk açısından kesinlikle Avrupa'ya daha yakındır. Çünkü kanatlı üretiminin büyük bölümü Avrupa standartlarındadır. Uzak Doğu'da, geleneksel olarak kanatlı hayvan ticareti canlı olarak yapılmaktadır. Türkiye ise bu dönemi uzun yıllar önce geride bırakmıştır. Dolayısıyla kitlelerin canlı kanatlı hayvanlarla temas riski çok düşüktür.

Bugüne kadar verdiğimiz sınav başarılıdır. Zamanında risk görülmüş, acil eylem planı oluşturulmuş, tatbikatlar yapılmış, üreticiler uyarılmıştır. Hastalık görüldüğünde hemen müdahaleyle olay lokalize edilmiştir. Şeffaf biçimde kamuoyu bilgilendirilmiştir. Basın sorumlu davranmış, çoğunlukla bilgilendirici ve yatıştırıcı bir tutum benimsemiştir.''

Sitede, modern, entegre tesislerde yetiştirilen tavukların hiçbir şekilde risk altında olmadığı, Türkiye'deki üretimin çoğunun da bu firmalar tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, bu işletmelerde günlük denetim ve kontroller her zamankinden çok daha sıkı biçimde yapıldığı, tüketicinin iyi pişmiş tavuk ve ürünleri yemesinde bir sakınca olmadığı belirtildi.

Şu anda insanlara yönelik olarak hali hazırda uygulanmakta olan grip aşılarının kuş vebası virüsü H5N1'i önleyici herhangi bir etkisi bulunmadığı da kaydedildi.

MAK OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Öte yandan Orman Bakanı Osman Pepe, Merkez Av Komisyonu'nu (MAK) kuş gribi vakalarının avcılık faaliyetleri açısından değerlendirilmesi amacıyla 28 Ekim Cuma günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Osman Pepe'nin, son günlerde ülke gündeminde ''Kuş gribi'' vakalarının tespiti sonucu,konunun avcılık faaliyetleri açısından değerlendirilmesi amacıyla MAK'ı olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Erdoğan'dan Sakal-ı Şerif açıklaması
 Meteorolojiden yağış uyarısı
 'Ne Dubai, ne Siirt sadece yalakalık'
 Güle güle büyük usta
 'Bana göre vefa bir semt adı değildir'
 Bir İstanbullu'nun 'sabah' kâbusu
 Manevi arınma merkezine saldırı
 Her 'nakliyat' 250 milyar!..
 Cezaya itiraza fotoğraf önlemi
 Topal eniştesini dövdü iddiası
 Hemşireliği seçti
 'Ali nasıl bir kocaymış!'
 Migrene karbondioksitli tedavi
 TÜYAP'ta ucuz bilgisayar kuyruğu
 Barış görüşmesine silahlı saldırı: 2 ölü
 Şans Topu
 Paraşütler havada birbirine dolandı
EMRE AKÖZ
Bu ne biçim dernek?
Siyasi, ideolojik, hukuksal...
MEHMET BARLAS
Dini değerleri AK Parti'ye karşı CHP koruyor..
Kabul...
MAHMUT ÖVÜR
Göztepe'yi bırak, Fatih'e bak!
Kadıköy Göztepe Parkı'na...
SAVAŞ AY
Attila İlhan'a "Niye bu kadar çok" diye sormuştum
Attila...
HINCAL ULUÇ
"Ankara'da otorite yok" itirafı..
Başbakan Yardımcısı ve...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
İyi nedir ve nasıl elde edilir?
İyi, yüzlerinizi doğuya...
REHA MUHTAR
Bu sözler Kültür Bakanı'na yakışmaz!..
Günlerdir...
Ben sana mecburum
Ben sana mecburum
Fatih Terim maçtan bir gün önce basın toplantısında durumu en yalın...
Tümer artık Tümgeneral
Tümer artık Tümgeneral
Fatih Terim'le hayata dönen Tümer, son üç maçta attığı üç golle Milli...
Ezan ve Türk Marşı
Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Erdoğan ile birlikte iftar...
"Laiklik Türkiye'nin elinde nükleer güç gibi"
AK Parti Adana vekili Ömer Çelik: "Ortadoğu'ya baktığımızda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu