kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Attila İlhan'a son veda

Ünlü şair ve yazar Attila İlhan, son yolculuğuna uğurlandı.

Ünlü şair ve yazar Attila İlhan, İstanbul'da toprağa verildi. Teşvikiye Camii'ndeki cenaze töreninde Attila İlhan'ın kardeşi Çolpan İlhan ve yeğeni Kerem Alışık, taziyeleri kabul etti.

Cenaze namazı sırasında caminin imamı, cemaate Attila İlhan'ın vasiyetini hatırlatarak, ''cenaze götürülürken alkışlanmamasını'' istedi. Siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde, büyük izdiham yaşandı.

Törene katılanlar, cami avlusuna
sığmayıp çevredeki caddeyi doldurdular. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, DYP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, eski milletvekili Mehmet Gül, eski bakanlardan Meral Akşener ile bazı ilçe belediye başkanlarının da katıldığı cenaze töreninde, ayrıca edebiyat ve sanat dünyasından Yaşar Kemal, Ayşe Kulin, Selim İleri, Kürşat Başar, Server Tanilli, Selami Şahin, Yavuz Bingöl, Ali Sunal, Tarık Akan, İzzet Günay, İlhan Gencer, Hadi Çaman, Halit Kıvanç, Nejat Yavaşoğulları, Talat Bulut, Ekrem Bora, Sevda Ferdağ ve Selda Alkor ile 1. Ordu Komutanlığı'nı temsilen 5 subay hazır bulundu.

Törene, başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere çok sayıda kişi tarafından çelenk gönderildiği görüldü.

Törenin ardından Attila İlhan'ın Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, gözyaşları arasında omuzlarda cenaze arabasına taşındı. İlhan'ın cenazesi, daha sonra götürüldüğü Aşiyan Mezarlığı'nda defnedildi.

BAYKAL VE YAZICIOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

Öte yandan CHP Genel Başkanı Baykal, Teşvikiye Camii'nde basın mensuplarının soruları üzerine, Attila İlhan'ın büyük bir şair ve yazar olduğunu, şiirini geniş kitlelere ulaştırdığını söyledi.

İlhan'ın, şiirin estetiğine zarar vermeden büyük bir ustalıkla yazdığını ifade eden Baykal, Attila İlhan'ın sanatçı yönü kadar ulusal bir yönünün de bulunduğunu bildirdi. Deniz Baykal, ''Attila İlhan, Türkiye'nin ulusal gücüne sahip çıkan bir insandı. Türkiye'ye yapılanlara direnen, sağlam bir siyasetçiydi'' dedi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da, Attila İlhan'ın büyük bir şair ve yazar olduğunu kaydederek, ''Milli bağımsızlığı, milli şuur ve vicdanı, biz onun kitaplarından okuyarak öğrendik. Yeni nesil de, onun kitaplarını okuyarak daha bilinçli ve şuurlu yetişecektir'' diye konuştu.

AKM'DE TÖREN DÜZENLENDİ


İlhan için AKM'de tören düzenlendi. Büyük Salon'da hazırlanan platforma konuldu ve üzeri karanfillerle süslendi.

İlhan'ın naaşının başında tören kıyafetleri içindeki polisler nöbet tutarken, ''Çolpan-Kerem-Sadri'' yazılı çiçek de bırakıldı. Törende İlhan'la ilgili görüntüler bir sinevizyondan izlendi.

Saygı duruşunda bulunulan törende konuşan Attila İlhan'ın kardeşi Çolpan İlhan, kimi zaman ağlayarak ağabeyi hakkında düşünce ve duygularını dile getirdi.

Çolpan İlhan, ''O an gelir demişti, benim bir tanecik ağabeyim. O an gelir mi, ben o anın geleceğine inanmıyorum. Attila İlhan öldü mü, ölür mü? Onu bu toplum, bu millet gösterecek. Benim kalbim sızlıyor'' dedi.

Çocukluğundan beri ağabeyine hayran olduğunu ve onu kaybetmenin içini yaktığını kaydeden Çolpan İlhan, ''Ben ve ailem onu çok özleyeceğiz. Bize verdiğiniz güç ve dayanışma için çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

BAKAN KOÇ'UN KONUŞMASI VE PROTESTO


Törende diğer konuşmaların ardından kürsüye, Kültür ve Turizm Bakanı Koç davet edildi. Bu sırada salondaki bazı kişiler, ''istemiyoruz'' diyerek alkışlarla Atilla Koç'u protesto ettiler.

Kürsüde bir süre alkışların dinmesini bekleyen Bakan Koç, daha sonra konuşmasını başladı.

Atilla Koç, ''Attila İlhan, şair, yazar, senarist ve gazeteci olarak benim gençliğimden beri takip ettiğim büyük bir yazardır'' dedi.

Protestoların sürmesi üzerine Bakan Koç, şunları kaydetti: ''Hiç aldırmıyorum. Onların yazdığını ilk okuyanlardan biri benim.İlhan sadece bal üreten bir arı değildi, aynı zamanda bunu izah etti. Yazdıklarını yaşamaya devam edeceğiz. Ne mutlu eserleriyle ölümsüz olanlara. Bu namuslu aydının hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Allah'tan rahmet diliyorum.''

Bu sırada KanalTürk Televizyonu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özkan, salondaki protestoları yatıştırmaya çalıştı. Bazı katılımcılar da protestoculara tepki gösterdi.

Törenin ardından salondan ayrılan Bakan Koç, basın mensuplarının ''tepkileri nasıl değerlendirdiğini'' sormaları üzerine, ''Benim için hiçbir tepki önemli değildir. Büyük bir namuslu yazarın cenaze merasiminde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı olarak burada bulunmam önemliydi. Bu görevimi de bütün asaletimle yaptım'' dedi.

AKM binasından ayrılırken bazı kişiler Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a ''Yıktırmak istediği binada konuştuğunu'' söylediler. Bakan Koç, bu kişilere ''Yıkacağım tabii'' diye karşılık verdi.

Öte yandan, cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, Bakan Koç'un protesto edilmesi ile ilgili soruları yanıtladı. Baykal, "Bir bakanın bu duruma düşmesi bizi üzdü. Ancak niçin böyle olduğunu kendileri oturup konuşup tartışmalılar. Bu, toplumun bir kesimi ile büyük bir kopuşun olduğunu gösterir. Son zamanlarda üst üste gelişen olaylar oldu. Bunların hepsi de bakana yüklendi. Üzüldüm." değerlendirmesini yaptı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Nobel Ödülü Pinter'ın
 Brüksel, 'jeste' hazırlanıyor
 Etinden de, tüyünden de
 'İçime doğuyor şehit olacağım'
 "Jürideki istifa Pamuk'la bağlantılı"
 Barış cinayetindeki kilit tanık aranıyor
 Halveti tarikatının 43 büyük şubesi var
 Baykal istedi, baro avukatlıktan çıkardı
 Marmara Adası için vekiller birbirine girdi
 Müftüden imam nikâhına tepki
YILMAZ ÖZDİL
Aman balık yemeyin ha!
Danalar delirdi, tavuğa döndük.
ALİ KIRCA
Mahur beste
1925'te Menemen'de doğdu.. Ülkenin...
ÖMER LÜTFİ METE
Baykuş gribi ne olacak?
Siyasi hayatta rakipleri...
FATİH ALTAYLI
Topbaş'a kıran kırana sorular
İstanbul Büyükşehir...
UMUR TALU
Her şeye düşman!
Şairin hiç olmazsa "manşetlerde...
ERDAL ŞAFAK
Suriye'de kıyamet günü belirtileri
Birleşmiş...
'Bu son' dedi ve tetiği çekti
Eski Lübnan Başbakanı Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili BM raporunun...
105 saat sonra kurtuldu
Pakistan ordusunda asker Muhammed Ahmet'in de depremde evi...
Ben sana mecburum
Ben sana mecburum
Fatih Terim maçtan bir gün önce basın toplantısında durumu en yalın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu