kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Hiçbiryeristan ve Pan-hümanizm

Fikirlerin söylenmesinin ve üniversitelerde paneller düzenlenmesinin Abdülhamit dönemine taş çıkartacak türden bir mantık ile "ne konuşulacağı bilinmiyor" gerekçesiyle engellendiği bir ülkenin ferdi olmanın utancı ile televizyonlara bakarken öğrendim: Birleşmiş Milletler'in "Hiçbiryeristan" adlı bir orkestrası varmış... Hiçbiryeristan Orkestrası'nın müzisyenleri dünyanın dört bir yanından gelip birleşmişler. Perşembe günü de Lübnan'da bir konser vermişler. Konser ertesinde orkestranın bir üyesi kendi felsefelerini anlatmaktaydı: "Sınırlarımız yok, ordularımız yok, savaşlarımız yok".

***


Gerçekten de uzayın sonsuzluğunda kaybolmuş gibi duran minicik bir güneş sisteminin on gezegeninden bir tanesinde altı milyar insan olarak yaşamaktayız. Ancak üzerinde yaşadığımız gezegenin evrende kapladığı toz zerresi kadar bile olmayan yerinin farkında olmadığımız gibi yerküre üzerindeki yaşam alanımızı da sınırlar ile ırklar ile dinler ile bölmeye, yaşam alanını biraz daha daraltıp beyinlerimizi de garip düşmanlıklara tutsak etmeye bayılıyoruz. Neyse ki müzik bunun dışında... O yerküreyi "insan odaklı" bir kasırga ile kaplayıveriyor. Türün hayranları birbirleriyle hiçbir önyargının esiri olmadan kaynaşıyor.

***


Dünyaya bir bütün olarak bakan ve insanın kutsallığını en birinci hareket noktası kabul eden bir anlayış da küreselleşme ile birlikte ivme kazanıyor. Rönesans'ın ideolojisi olan ve "insanı en üst değer" kabul eden hümanizm, şimdi yeryüzünün değişim çilesine rağmen yeniden "pan-hümanizm" olarak geri dönmekte... Pan-hümanizm, "hiçbiryeristan orkestrasının" kelimelere dönüşmüş hali... Pan-hümanistler'in yayınladığı bir manifesto var... Bu manifestonun tümünü www.dialogo.org/docs/doc5htm-24k adresinde bulabilirsiniz. Ben buraya sadece giriş bölümünü alıyorum: Hümanistler bu dönemin ve bu yüzyılın kadınları ve erkekleridir. Hümanistler daha önceki tarihi hümanizmi tanırlar ve sadece günümüzde merkez teşkil eden kültürlerden değil, değişik kültürlerin katkılarından da ilham alırlar. Dahası bu yüzyıl ve binyılı geride bırakmış ve kendileri yeni bir dünyada yaşamaya başlamışlardır. Hümanistler geçmişlerinin çok uzun olduğunu ve geleceklerinin daha da uzun olacağını hissederler. Geleceklerinde bugünün genel sorunlarının çözülmesi için çabalamayı düşünürler. Hümanistler iyimserdirler, özgürlük ve sosyal ilerlemeye inanırlar. Hümanistler, uluslararasıcıdırlar ve evrensel bir insan devletini arzu ederler. Dünyayı, global olarak yaşayabildikleri ve hareket edebilecekleri bir yer olarak kavrarlar. Tek biçimli bir dünya istemezler, içinde çeşitliliklerin olduğu bir dünya isterler. Çeşitlilik ile kastedilen, çeşitli etniklikler, diller ve görenekler, çeşitli fikirler ve özlemler, çeşitli inançlar, din tanımazlık veya dinler ve çalışmak ve yaratıcılıkla ilgili çeşitliliklerdir. Hümanistler efendiler istemezler ne patron ne de lider isterler ne de kendilerini başkasının patronu veya efendisi olarak görmek isterler. Hümanistler ne bir merkezileştirilmiş devlet ne de onun yerini tutacak başka bir yapı istemezler. Hümanistler ne polis ne ordu ne de silahlı çeteler görmek isterler. Bununla beraber, hümanistlerin özlemleri ile bugünün dünya gerçekleri arasında bir duvar yükselmektedir. Artık bu duvarı yıkmanın zamanı gelmiştir. Bunun için dünyadaki tüm hümanistlerin birleşmesi zaruridir. Bu pazar sabahı, ister "hiçbiryeristan orkestrasının" müziklerini dinleyin, isterseniz de "pan-hümanizm deklarasyonunu" okuyun... Ya da hem müziği dinleyin hem manifestoyu okuyun... Göreceksiniz çok uyumlu bir "söz ve müzik" yaratmış olacaksınız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gitmek, biraz ölmektir...   / 02-10-2005
 Hiçbiryeristan ve Pan-hümanizm   / 25-09-2005
 Bugün eylül dolunayı...   / 18-09-2005
 Çünkü bayılıyorum   / 11-09-2005
 Şimdi eylül vaktidir   / 04-09-2005
 Hep böyle kal...   / 28-08-2005
 Sinderella'nın Kenti...   / 21-08-2005
 Kediler insanı delirtir mi?   / 14-08-2005
 Evrende kaç güneş var?   / 07-08-2005
 Çocuğunuza bu kitaptan aldınız mı?   / 31-07-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.