kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
 

Asıl zor olan Arnavutluk maçı

Grupta ikinci olabilmek için Danimarka-Yunanistan karşılaşmasının neticesi biz de dahil olmak üzere 3 takımı birden ilgilendiriyordu. Danimarka, maçı kazanınca kozlar bizim elimize geçti.
Danimarka tempolu, hırslı ve organize bir futbolla Yunanistan'ı yendi. Çok etkili oynamalarına ve üstün kolektif yapılarıyla değişik varyasyonlu hücum girişimlerine rağmen, devre sonundaki gole kadar üretkenlik sağlayamadılar. Çünkü ofansif gücü yetersiz Yunanistan'ın takım savunması gerçekten çok başarılı. Zaten bu silahlarıyla Avrupa Şampiyonu oldular. Teknik direktör Otto Rehhagel'in bütün planı son 20 dakikaya kadar skoru dengede tutabilmekti. Eğer bunu başarabilirse zaten sinirli olan rakip daha da strese girecek ve bütün riskleri göze alacaktı. İşte Yunanistan da bu ortamdan faydalanmanın yollarını arayacaktı. Zaten maç o dakikaya kadar berabere gitseydi Yunanistan golü de bulabilirdi.
Yunanistan kısıtlı ve kapasitesi sınırlı bir kadroya sahip. Yetenekli oyuncuları az. Yapılarına uygun bir sistem oturtmuşlar, oyun disiplini ve mücadele temel ilkeleri. Son derece organize, az hatalı alan savunması uyguluyorlar. Bu kısıtlı artılarla Yunanistan Avrupa Şampiyonu oldu. Kopenhag'da şansını kaybetti. Ama bütün rakipleriyle başa baş oynadı.

BASKETBOLDAN
BİR ÖRNEK
Bizde yetenekli oyuncuların fazlalığı Yunanistan ile mukayese dahi edilemez. Ancak kadro istikrarı sağlayamıyoruz, yapımıza uygun sistem oturtamıyoruz. Oyun disiplinimiz yeterli değil, kolay gol yiyoruz. Yunanistan'ın kısıtlı artıları bizde olsa Avrupa'nın en güçlü takımlarından biri oluruz.
Basketbolda da aynı örneği verebiliriz. Yunanistan'da yetenekli basketçiler az ama yapılarına uygun basit sistemle kendilerinden güçlü takımları yenip Avrupa Şampiyonu oldular. Bizim basketbol milli takımımızda Yunanistan ile mukayese edilemeyecek kadar fazla yeteneğimiz var ama takım olamadığımız için Avrupa Şampiyonası'nda bir şey yapamadık.
Danimarka-Yunanistan maçından önce beklendiği gibi kendimize özgü alışkanlık olan komplo teorileri üretildi. "Danimarka işi sıkı tutmayacak" denildi. Hiç mantıkla bağdaşıyor mu? Özel maç dahi olsa hiçbir ülkenin takımının futbolcuları ulusal maçı umursamaz olamaz. Üstelik Danimarka kazanırsa şans sahibi oluyor. Müthiş bir hırsla oynadılar ve kazandılar. Parken Stadı 43 bin biletli seyirciyle rekor kırdı. Ama ben inanıyorum ki cumartesi geceki maçı Danimarka aynı şekilde oynasa ve futbolun cilvesi olarak kaybetse bizde yine senaryolar üretilirdi.

PLAY-OFF'TAN
KORKUM YOK
Yarın gece Tiran'da çok zor bir deplasmana çıkıyoruz . Arnavutluk bu maçta bütün hırsını ve direncini sahaya yansıtacak. Üstelik de bize ters geliyorlar. Kolektif yapıları iyi, ilk maçta 2 çok erken gol bulmamızın rahatlığına rağmen 90 dakikanın sonuna kadar Arnavutluk oyuna hükmetti. Bizim gruptaki şansımız 3 maç öncesi çok düşüktü. Şimdi ise avantajlı bir şekilde son raunda geldik. Artık her şey bizim performansımıza bağlı. Yalnız ihtiyatı elden bırakmamak lazım. Bu tip maçlarda iddiası olmayan takımlar rahat oynuyorlar.
Kazanmak mecburiyetinde olanlar da stres altında kalıyorlar. En canlı örnek Kamerun-Mısır maçı. Kamerun grup lideri Fildişi Sahili'ni zoru başararak deplasmanda yenip rakibinin önüne geçerek zafer çığlıkları attı. Ancak 3 gün sonra son maçta kendi evinde oynayan Mısır'ı yenemeyerek kabus yaşadı. Hem de sayısız goller kaçırıp, son dakikadaki penaltıyı da atamayıp...
Yarın gece takımımız mutlaka maça iyi motive olacak ve hırsla mücadele edecek. Ama yalnız bunlar yeterli değil, sakin olmak, basit pas hatası yapmamak lazım. Ayrıca oyun disiplini ve taktik plan da çok önemli. Fatih Terim'in ana felsefesinde her zaman öncelikle hücum ve dar alan presi var. İşte bu felsefeyi uygularken kontratak tuzağına düşmememiz lazım. Defans bloğumuz geniş alanda yakalanmamalı. Pivot santrforumuz olmadığından yerden çabuk varyasyonlarla Arnavut defansının arkasına sızmamız lazım. Orta sahadan gelecek destek de çok önemli. Bence bu zor maçta biz mutlaka gol bulacağız. Yeter ki skor dezavantajına düşmeyelim. Milli Takımımıza içten başarılar diliyorum. Eğer bu zoru başarırsak playoff'tan korkum yok.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kozlar artık bizde   / 09-10-2005
 3 değil 4 puan   / 29-09-2005
 Hakan Şükür'ün değerini bilmeli   / 27-09-2005
 Takım oyunu   / 25-09-2005
 Hiç konuşulmayan hata   / 20-09-2005
 Nefes kesen uzatma   / 19-09-2005
 Büyük hata   / 14-09-2005
 Heinz doğru transfer   / 13-09-2005
 Korkutan devre   / 11-09-2005
 Hakan olmasa yenilirdik   / 06-09-2005
ÖMER ÜRÜNDÜL
Asıl zor olan Arnavutluk maçı
Grupta ikinci olabilmek...
'Ersun Yanal, Milli Takım'a erken geldi'
'Ersun Yanal, Milli Takım'a erken geldi'
Denizli, Ersun Yanal-Vestel Manisaspor buluşmasını yeni bir ışık...
Bilgisayar fantezi dolu
Bilgisayar fantezi dolu
Uzmanlar Gökhan Demirkol'un bilgisayarındaki önemli ayrıntıları...
Bruce'un Amazon güzeli
Bruce'un Amazon güzeli
Hollywood yıldızı Bruce Willis, Milano'da bir gece kulübünde görerek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu