kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İSOnun 500 Büyük Şirket sıralamasında 2004te 214üncü oturan Atateksin patronu Arslan, mühendisin yüksek teknoloji ürünü giysiler üretmek için sürekli araştırma yaptığını söylüyor
Dünyanın ilk dikişsiz 'jean'ini üretti
Dikişsiz denim giysi şeklini hep koruyor
'Dikişsiz sutyenle kan dolaşımı rahatlıyor'

Dünyanın ilk dikişsiz 'jean'ini üretti


Tekstil üzerine master yapacak kadar tekstile gönül veren İhsan Arslan, yüksek teknoloji kullanarak dikişsiz üretim yaptıklarını ve bir çok ilke imza attıklarını söyledi.

İhsan Arslan adı belki kulağınıza aşina gelmemiş olabilir; ama Çorlu'da 120 dönüm üzerinde kurulu tesislerinde ürettiği Morera markalı dikişsiz ve anti bakteriyel iç çamaşırları tam 25 ülkede tanınıyor. İstanbul Sanayi Odası'nın 500 Büyük Sanayi Şirketi sıralamasında 214'üncü sırada yer alan, ihracat sıralamasında 177'inci olan Atateks'in patronu İhsan Arslan, bütün bu işleri 15 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirmiş. Tekstil sektörünün tekstil eğitimli ender simalarından biri olan Arslan, Leeds Üniversitesi'nde tekstil eğitimi almış. Ardından İskoçya'daki Glasgow Strathclyde Üniversitesi'nde tekstil üzerine yüksek lisans yapmış. 1982 yılında Türkiye'ye döndüğünde Dünya Bankası destekli Reorganizasyon Modernizasyon Projesi için yabancı uzmanlarla birlikte 2 yıl Sümerbank'ta görev yapmış. Ama girişimcilik ruhu onu kendi işini kurmaya ve standardın dışında işler yapmaya itmiş. Arslan'ın aynı zamanda streç iplik üreten ve ihraç eden şirketi Atateks, bugün Türkiye'nin en büyük 15 tekstil şirketi arasında gösteriliyor. İleri teknoloji (High-Tech) ürünü iç çamaşırları ve spor giyim üreten İhsan Arslan'ın yakında dünyaya bir sürprizi var. Bu sürprizi ve high-tech giysileri görüşmek üzere Arslan ve Atateks'in Grup Koordinatörü Tahsin Erol'la Misafir Odası söyleşisi için buluştuk...

* Dikişsiz giyimi anlatır mısınız? Hiç dikiş olmadan nasıl üretiliyor? Biz bu teknolojiyi İtalya'dan aldık. Makinelerimizi de zaten oradan satın aldık. Dikişsiz demek, giysilerin kenarlarında hiç dikiş olmaması demek. Etek kısımlarında da dikiş yok. Dikişten tamamen arındırılmış giysiler.

DİKİŞSİZ SUTYEN GELİŞTİRDİLER!

* Peki ne sağlıyor, giysinin dikişsiz olması?
Bir kere çok konforlu oluyor, vücuda iz yapmıyor. Sağlık açısından çok önemli faydaları var. Giysinin dikişsiz olmasının verdiği bir rahatlık var, kan dolaşımı asla kısıtlanmıyor. Örneğin biz Avrupa'da bazı ürünlerimizi test ettireceğiz. Sutyen ürettik mesela. Öyle bir sutyen geliştirdik ki, bu sutyenin kan dolaşımını kolaylaştırıcı özelliği olsun diye çabaladık ve yaptık.

* Dikişsiz sutyen şu anda piyasada mı? İki ay sonra tanıtacağız. Şu anda subjektif değerlendirmeler yapıp, pozitif sonuçlar aldık ama objektif bir değerlendirme için biz bu sutyenin testlerini AB'de yaptıracağız.

* İleri teknoloji (High-tech) ürünlerinden söz etmeye başladık birden. Çorlu'daki fabrikanızda başka ileri teknoloji ürünü giysiler üretiliyor mu? Meselaİhsan Arslan ve Atateks Grup Koordinatörü Tahsin Erol, hiç Çin korkusu yaşamıyor ve Çünkü biz standart ürün üretmiyoruz diyorlar.anti-bakteriyel iç çamaşırları üretiyoruz. Bambu ağacından alınan selüloz de kullanılıyor ve anti bakteriyel bazı kimyasal katkılarla hijyenik bir ürün ortaya çıkıyor. Biz de bu bakteri üremesini engelleyen kumaşlardan iç çamaşırları üretiyoruz. Teknolojik bir üründen söz ediyoruz burada. Büyük bir konfor tabii ki. Düşünün teninize değen hiçbir dikiş izi yok.

MORERA MAĞAZALARI AVRUPA'DA

* Morera markası dikişsiz iç çamaşırı üretimiyle mi çıktı ortaya?
Biraz öyle oldu. Dikişsiz üretim yapıyor ve ihraç ediyorduk ama kendi markamızla üretim yapmaya 2000'li yıllarda karar verdik. İtalyanlar'dan danışmanlık aldık.

* Türkiye'nin ihracat sıralamasında yer alıyorsunuz. Kaç ülkeye Morera markalı dikişsiz giysiler gidiyor? Biz İtalya'ya, Avrupa'nın neredeyse tüm ülkelerine ve ABD'ye ihracat yapıyoruz. Şimdilerde Japonya'ya da yapmaya başladık. Bu yıl 55 milyon doları ihracat, 160 milyon dolar da ciroya ulaşacağız. Ama tabii bizim diğer ürünlerimiz de yani ürettiğimiz streç iplikler de başka şirketler tarafından ihraç ediliyor.

* Teknolojik ürünler ürettiğinize göre, araştırmageliştirme faaliyetinde bulunuyor musunuz? Bizde şu anda 40'a yakın arkadaşımız dikişsizin ar-ge'siyle uğraşıyor. Yenilikler peşindeyiz. Dikişsizi her kıyafete taşımayı amaçlıyoruz.

25 ÜLKEYE İHRACAT!

* Morera Türkiye'de nerelerde satılıyor?
Morera mağazaları Profilo, Olivium gibi alışveriş merkezlerinde var. Şu anda 6 mağazamız var, 1000 noktada da satış yapıyoruz.

* Yaptığınız ihracat Morera markasıyla mı oluyor? Evet. İspanya, İtalya, İngiltere, Polonya ve Rusya'da Morera markasıyla tanınıyorlar. Biz şu anda 25 ülkeye ihracat yapıyoruz.

* Hangi ülkelerde mağazalar açtınız? İspanya'da Malaga'da bir mağazamız var. Şimdi ikinci bir mağaza daha açıyoruz. Varşova'da var bir mağaza. Şu anda Barselona'da da açıyoruz.

* 15 yılda geldiğiniz nokta sizi şaşırtmıyor mu? Hem dikişsiz gibi yeni bir teknoloji kullanarak yaptığınız üretimle farklılaşmışsınız hem de yarattığınız markayı yurtdışına taşımışsınız... Girişimci olmak, yeniliklere açık olmak ve genç ekibimiz bizi buraya getirdi. 2000 kişi çalışıyor Atateks'te ve biz açıkcası ekibin yaşlılarıyız.

* Öyle görünüyor ki sizin Çin korkunuz da yok. Çünkü burada katma değeri yüksek ürünlerden söz ediyoruz... Açıkçası biz krizlerde de güçlük çekmedik. Çin korkumuz da yok. Biz standart ürün üretmediğimiz ve farklılıklar yarattığımız için Çin bizi kısa dönemde etkilemeyecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Patronların 'maçı kaybeden hamamı onarsın' iddiası
 Piyasada rüzgâr gibi geçen 5 gün
 SPK'dan uzun süre tartışılacak karar
 '9 çimento fabrikası 600 milyon $'a gider'
 Risk alamadığımız için vergileri düşüremiyoruz
 Gürcistan'a 3 aylık seyahate vize kalkıyor
 'Döner gibi markalar yaratmalıyız'
 Herald Tribune: Ümit Boyner Türkiye'nin umudu oldu
 35 müzakere başlığının 26'sı iş dünyasıyla ilgili
 Türkiye enerji köprüsü oldu
ALİ SAYDAM
"Yerse!" diyerek hazmettirmek olmaz
Avrupa bizi alır mı...
Sahte YTL'ye mıknatıs
Sahte parayla baş edemeyen esnaf çareyi mıknatısta buldu. Mıknatıs...
'Gamze'nin başka görüntüleri de var'
Gamze Özçelik'in tecavüz görüntülerini çekmekle suçlanan Gökhan...
Pamuk gibi ziyaret
Pamuk gibi ziyaret
AB Komisyonu Üyesi Rehn, Orhan Pamuk'u evinde ziyaret ettikten sonra...
Memecan ve Kırca okurlarıyla buluştu
Memecan ve Kırca okurlarıyla buluştu
'24. İstanbul Kitap Fuarı' Beylikdüzü'ndeki TÜYAP'ta açıldı. Ali...
IMKB
E: 33.366 D:% -0,43
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,553
EURO
S: 1,636 D:% -0,517
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu