kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat'tan Papadopulos'a eleştiri

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, ancak Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı muhatap alabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, müzakere sürecini zorlayacak önerileri olacağını belirterek, Maraş'la ilgili yeni, somut bir önerisinin olmadığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Televizyonu'nda dün gece yayımlanan Aktüel programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Talat, Papadopulos'un perşembe günkü basın toplantısında, ''muhatabının Başbakan Erdoğan
olduğunu'' söylediğinin anımsatılması üzerine, ''Papadopulos'un böyle diyerek hayatını geçireceğini'' belirtti.

Papadopulos'un kendisini çok önemli, dünyanın odak noktası olarak gördüğünü ifade eden Talat, Rum yönetimin, Avrupa Birliği üyeliği avantajını kullanarak Kıbrıslı Türklere baskı unsuru yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Papadopulos'un görüşmeden kaçarak, ''Başbakan Erdoğan'la görüşürüm'' demesinin görüşmeleri engellemek için olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Talat, ''BM'yi görüşmeye çağırırken, kendi muhatabının Sayın Erdoğan olduğunu söylüyor. Yani aslında görüşmelerin başlamamasını istiyor, bunu saklamaya çalışıyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Rum liderin ancak Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra Başbakan Erdoğan'ı muhatap alabileceğini vurguladı. Papadopulos'un Kıbrıs Türklerine karşı yürüttüğü politikaları hep beraber göğüslemeye çalıştıklarını ifade eden Talat, ''Hani birisi kuyuya bir taş atar da bütün akıllılar çıkaramaz, adeta o durumdayız. Ama maalesef bu da bir gerçektir ve uğraşmaya devam edeceğiz, başka bir çaremiz yok'' diye konuştu.

''ÖNERİLERİM OLACAK''

Cumhurbaşkanı Talat, Meclis ve siyasi partilere yönelik bilgilendirme ve değerlendirme hazırlığı içinde olduğunu, bundan sonra nasıl bir strateji izleneceği ve ne adımlar atılacağını tartışacaklarını kaydetti.

Strateji belirlenmesinde kendisinin de önerisi olacağını ifade eden Talat, bir soru üzerine, önerilerinin, müzakere sürecini zorlayıcı öneriler olacağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Talat, Maraş'la ilgili yeni, somut bir önerisinin olmadığını belirterek, daha önce Rumların Maraş'la ilgili önerisini kabul etmediğini anımsattı.

(Kıbrıs Cumhuriyeti)'ne dönüşün mümkün olmayacağının altını çizen Talat, ''Şu anda Kıbrıs Cumhuriyeti'ne dönüşü marjinal olarak görüyorum ve hiç bir zaman da gidilmeyeceğini biliyorum. Onun rahatlığı içindeyim. Yani mümkün olmayacak'' dedi.

Tanınma politikası gütmediklerini belirten Talat, ama bu süreç içinde tanımak isteyen olursa da itirazlarının olmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıslı Türklere yönelik uluslararası mahkemelerde yürütülen davaların savuşturulması yönünde hukuki çalışma içinde oldukları da ifade etti
Talat, bir soru üzerine, Türkiye'den KKTC'ye boruyla su gelmesinin çok büyük getirisi olacağını belirtti.

RUM SEÇİMLERİ: ''EN KAZANÇLI DİKO ÇIKACAK''

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, gelecek yıl Rum kesiminde yapılacak milletvekilliği seçiminin, Kıbrıs sorununun çözüm sürecini etkileyeceğini belirterek, ''Rum tarafında seçimlere kadar daha katı tutumlar belirlenecek'' dedi.

Seçim kampanyası nedeniyle Rum tarafında yükselen milliyetçiliğin daha da yükseleceğini, bunun endişe verici olduğunu kaydeden Talat, Türk tarafında bunun tam tersi olduğunu belirtti.

KKTC'de seçim döneminde gerginliklerin düştüğünü ve en milliyetçi partilerin bile söylemlerini yumuşattığını kaydeden Talat, ''Çünkü Türk halkı barışçı bir halktır. Barışçılık prim yapar. Rum tarafındaysa milletçilik prim yapıyor'' dedi.

Rum seçimlerine ilişkin, Papadopulos'un partisi Demokratik Parti'de (DİKO) ciddi yükselme, AKEL'de düşüş olduğu ve DİSİ'nin durumunu yükselteceği yönünde yorumlar olduğuna işaret eden Talat, ''Benim görüşüm en kazançlı DİKO çıkacak, bundan en fazla kaybeden de AKEL olacak, bu benim öngörüm'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül:Yardıma hazırız
 AB bir kazaya kurban gidiyordu...
 Artık üzüme yetişemiyor!
 Yeni hedef Türkler'e AB'yi sevdirmek
 Çömez: Belgeyi internette buldum
YAVUZ DONAT
AB soruları
Türkiye "öyle ya da böyle......
Türk modacılar Paris'i fethetti
Hüseyin Çağlayan ve Dice Kayek yeni koleksiyonlarını Paris'te...
Şimdi de kaburgasını aldıracak
Sık sık estetik ameliyat geçiren Hande Ataizi bu kez kaburga kemiğini...
İstanbul sekizinci tepeye kavuşuyor
İstanbul sekizinci tepeye kavuşuyor
Dubai Veliaht Prensi El Maktum'un İstanbul'da gerçekleştireceği dev...
Dink'e 6 ay hapis
Dink'e 6 ay hapis
Ermeni Cemaati'ne yönelik yayın yapan Agos Gazetesi'nin Genel Yayın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu