Mutfakta Lezzet Güneşi
Tavuklu iftar topu Patlıcanları ateşte közleyip, kabuklarını temizleyin. Limonlu suda bekletip, süzün. İnce ince kıyıp, bekletin. Bu arada tavuk etlerini haşlayıp, süzün. 1 su bardağı tavuk suyunu ayırın. Bir tavaya 1 kaşık tereyağı koyup, tavuk etlerini arkalı önlü kızartın. Ayrı bir yerde rendelenmiş soğanı 1 kaşık tereyağında soteleyin. Rendelenmiş domates, küçük doğranmış çarliston biber, tuz, karabiber ve dene yaprağını ekleyip, 10 dakika pişirin. Bir tavada kalan 1 çorba kaşığı yağı ve unu kavurun. Süzülmüş ve kıyılmış patlıcanları ekleyin. 1-2 kez çevirip, tavuk suyunu ve sütü ilave edin. Kısık ateşte hızlı hızlı karıştırarak 5 dakika pişirip, ateşten alın ve servis tabağına yayın. Üzerine kızaran tavuk etlerini yerleştirin. Etlerin üzerine domatesli sosu gezdirin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip, servis yapın.
* 4 adet patlıcan * 5 adet kemiksiz tavuk budu * 1 adet defne yaprağı * 3 çorba kaşığı tereyağı * 1 adet soğan * 2-3 adet domates * 2 adet çarliston biber * 1 çorba kaşığı un * 1 su bardağı tavuk suyu * 1 kahve fincanı süt * Yarım limon * Maydanoz, tuz, karabiber
Ispanaklı börek Soğanı doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Kıymayı ekleyerek pişirin. Ispanakları yumuşayana dek kavurun. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Ispanaklı iç ılındığında 2 çorba kaşığı unu ilave edin. Hızlı karıştırarak unu ıspanağa yedirin. Bütün yufkaları ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üzerine margarin ve süt karışımını sürün. Üzerine koyacağınız her iki yufkaya da aynı işmeyi uygulayın. Ispanaklı içleri yufkaya koyun. Yufkanın iki ucunu içe çevirerek rulo halinde sarın ve dilediğiniz uzunlukta kesin. Kalan yufkaları da aynen hazırlayın. Fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısını ruloların üzerine sürün. Kızarana dek pişirin.
* Yarım kilo ıspanak * 250 gram kıyma * 1 adet soğan * 6 adet yufka * 2 su bardağı süt * 100 gram margarin * 1 adet yumurta sarısı * 1 fincan sıvıyağ * 2 çorba kaşığı un * Tuz, karabiber
Sebzeli köfte Soğanı iri iri doğrayın. Kıyma, ekmek içi, tuz ve karabiberi karıştırıp, yoğurun. Hazırladığınız köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparın. Una bulayın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Servis tabağına alın. Sebzeleri ufakça doğrayın. Tereyağında soteleyin. Salçayı 1 su bardağı suyla karıştırıp, sebzelerle ilave edin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip servis yapın.
* 250 gram kıyma * 1 adet soğan * 1 dilim ekmek * 1 su bardağı un * 20 adet taze fasulye * 2 adet patates * 1 adet kabak * 1 adet havuç * 1 çay bardağı bezelye * 1 çay kaşığı salça * 1 su bardağı su * Tuz, karabiber
|