kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Olli Rehn: "Tarama süreci 20 Ekim'de başlayacak"
Olli Rehn: "Tarama süreci 20 Ekim'de başlayacak"

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, bu hafta Türkiye'yi ziyaret edebileceğini, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin teknik sürecinin belirleneceğini ve tarama sürecinin 20 Ekim'de bilim ve araştırma dosyasıyla başlayacağını bildirdi.

Rehn, eğitim ve kültür dosyasıyla devam edecek tarama sürecinin bir yıl alabileceğini, ancak bunun müzakere dosyalarının açılmasını engellemeyeceğini belirtti.

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Rehn, ''AB tarihi kararları geceleri alıyor'' diyerek söze başladı, Lüksemburg'da
geçen hareketli saatler hakkında bilgiler verdi ve Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını ''tarihi bir karar'' olarak nitelendirdi.

''AB, Türkiye'ye ve Batı Balkanlar'a ellerini uzattı'' diyen Rehn, Türkiye ve Hırvatistan ile tam üyelik müzakerelerinin başlatıldığını, Sırbistan ile istikrar ve işbirliği sürecinin harekete geçirildiğini belirtti.

Rehn, Avrupa'nın güneydoğu ve Balkanlar bölgesinin stratejik ve ekonomik önemine değinirken, AB'nin menfaat ve sorumluluklarını bilincinde olması gereği üzerinde durdu.

Lüksemburg gelişmeleri çerçevesinde bütün bakanlara ve delegasyonlara ''bu başarılara katkıları için'' teşekkür eden Rehn, müzakereleri başlatacak ülkeleri de attıkları adımlar için kutladı, onlara başarılar diledi.

AB'nin ve Avrupa'nın sorunlarından da söz eden Olli Rehn, tam üyelik müzakerelerinin adil ve kararlı olacağı güvencesi verdi. Türkiye ile müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunun oybirliğiyle belirlendiğini ve kararlaştırıldığını, ancak otomatik olmayan, ucu açık bir sürecin söz konusu olduğunu anlatan Rehn, ''AB'nin hazmetme kapasitesi'' konusuna işaret ederken, ''Konsey bu konunun da altını çizdi. Komisyon bu konuyu, düzeyini belirlenmiş kıstaslara göre izleyecek'' dedi.

AB vatandaşlarının görüş ve beklentilerinin önemine de değinen Rehn, genişlemenin kamuoylarında bezginliğe yol açtığını, işsizlik sorunun görmezden gelinemeyeceğini, ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm aranması gerektiğini, ancak kıtanın istikrar ve güvenliği için stratejik konuların da önem taşıdığını, dünkü genişleme adımlarının bu çerçevede atıldığını söyledi.

''Yeni yükümlülükler üstlenmiyoruz, üstlenilmiş yükümlülükleri yerine getiriyoruz'' diyen Rehn, ''AB'nin hazmetme kapasitesinin ölçülmesini sağlayacak hesap ve aritmetik yöntemler bulunmadığını, kurumsal ve mali yeteneklerin izleneceğini'' belirtirken, ''Türkiye konusunda 10-15 yıllık bir takvim çerçevesi izlenebileceğini'' söyledi.

Kıbrıs konusunda AB deklarasyonunun çok net olduğunu söyleyen Rehn, ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin tanınmasının katılım sürecinin bir parçası olduğunu, bu sorunun müzakereler sırasında hassasiyetle izleneceğini, tarafların çözüm için cesaretlendirileceğini anlattı.

Çok yakında, muhtemelen bu hafta Türkiye'ye gideceğini ve müzakerelerin teknik sürecinin belirleneceğini, tarama sürecinin hemen, 20 Ekim'de bilim ve araştırma dosyasıyla başlayacağını, eğitim ve kültür dosyasıyla devam edeceğini bildiren Rehn, tarama sürecinin bir yıl alabileceğini, ancak bunun müzakere dosyalarının açılmasını engellemeyeceğini ifade etti.

Rehn, Komisyon'un 9 Kasım'da açıklanacak yıllık değerlendirme raporuyla Türkiye'de çeşitli konulara ilişkin görüşlerin yansıtılacağını hatırlattı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünya için önemli adım
 Türkiye istediğini aldı
 'Hedef tam üyelik'
 Orhan eğer bu sözleri söylediyse alçakça...
 12 Eylül'ün komutanı Org. Ersin öldü
 Sezer'den özerk üniversite çağrısı
 Rize'de sağanak yağış sel felaketine yol açtı
 Hukukçu kavgası mahkemede sürdü
YILMAZ ÖZDİL
Kıbrıs...
Gazetelerin "Kıbrıs baskısı" vardır. İlk...
ALİ KIRCA
........?
Hazmedemedikle-rinden midir ki? İşte girişteki...
ÖMER LÜTFİ METE
Yiğidi öldür ama hakkını yeme
Hem Türkiye, hem de AB...
UMUR TALU
Avusturya'nın profesyonelliği!
El değmemiş bir lig"...
FATİH ALTAYLI
Bu son tango değil
Dün Lüksemburg'da olan hiçbir şey...
ERDAL ŞAFAK
Uzatmalı aşka zoraki nişan
AB ile 42 yıllık flört dün...
AB trenine bindik Hedef tam üyelik
Söz 17 Aralık 2004'te kesildi. Nişan yüzükleri dün takıldı.
'Türkiye ile AB daha güçlü olacak'
AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, 30 saat...
Benzini döken de yanar
Benzini döken de yanar
MHK Başkanı Özerten, Anelka'nın Konya'ya attığı ilk golü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu