kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya için önemli adım
Gül: "Ekonomiye katkı sağlayacak"

Dünya için önemli adım

AB'nin Türkiye ile müzakerelere başlanmasına onay vermesinin ardında dün gece Lüksemburg'a giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB kararının, Avrupa ve bölge için olduğu kadar dünya için de tarihi bir önem taşıdığını söyledi.

Bugün Türk basın mensuplarına konuşan Gül, dünyada soğuk savaş döneminden sonra etnik çatışmaların yaşandığını, 11 Eylül saldırılarından sonra da çatışma ortamının giderek arttığını belirtti. "Nereye baksanız iç karartıcı olaylarla karşılaşırsınız" diyen Gül, dünya için ilk defa olumlu bir adım atıldığını ve yaşanan
kavgaların ardından büyük bir birlikteliğin yaşandığını vurguladı.

Avrupa'nın kendi geleceği adına çok önemli bir karar verdiğini kaydeden Gül, "Avrupa statü değiştirdi. Yeni bir stratejik statüye geçti" dedi. Avrupa'nın artık küresel bir güç olarak rol oynayabileceğini belirten Abdullah Gül, "Avrupa daha büyük bir güç olacak" şeklinde konuştu. Avrupa'nın çok kültürlülüğü hazmetme ve köklü bir kurum olma yönünde önemli bir adım attığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, AB'nin dünkü kararını farklı dinlerle beraber yaşama yolunda büyük bir gelişme olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerine başlamasının bölge için de çok önemli olduğuna dikkat çeken Gül, Türkiye'nin Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu'da zaten şimdiye kadar bir istikrar unsuru olarak varolduğunu belirterek bu görevin artık daha iyi bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.

AB'nin dün verdiği kararı Türkiye'nin 50 yıllık mücadelesinde tarihi bir dönemeç olarak algıladıklarını ifade eden Abdullah Gül, "Türkler zaten bin yıldır Avrupa'daydı. Son 200 yıldır da Avrupa kurumsallaşmasının içinde" diye konuştu.

Son 50 yıldır Avrupa ile ahdi bir ilişki içinde olduklarını vurgulayan Gül, AB'nin kararının Türkiye için yeni bir sayfa olduğunu söyledi.

Gül, kararın Türkiye'nin uluslararası dünyayla beraber olması adına çok önemli olduğunu kaydederek evrensel standartları Türkiye'ye getirmeyi kararlaştırdıklarını belirtti.

Konuşmasına "Bugünle beraber Türkiye artık daha öngörülebilir bir ülke olmuştur" diyerek devam eden Dışişleri Bakanı Gül, demokrasi, refah ve istikrarın artacağını vurguladı. Reformların devam edeceğini söyleyen Gül, "Keşke bunlar daha önce gerçekleşmiş olsaydı" şeklinde konuştu.

Abdullah Gül ilk defa müslüman bir ülkenin Avrupa standartların demokrasiyi gerçekleştirdiğini kaydederek, bunun tüm dünya adına en çok da Türk halkı adına önemli olduğuna dikkat çekti.

"AB'NİN EN ÇEKİCİ YANI REFAH"

Gül, AB'nin en çekici yanının "refah" olduğunu belirterek, "AB'ye üye ülkelerin üyelikten önce ve sonraki refah düzeylerine bir bakın. Bu gelişmeleri hedefliyoruz" dedi.

17 Aralık'tan bu yana Türk ekonomisinin istikrarını arttırdığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, 17 Aralık öncesi yapılan özelleştirmelerde müşteri bulunamazken artık müşteri eleme noktasına geldiklerini belirtti. Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki istikrarı satın aldığını söyleyen Gül, "bunlar halkın geleceğe yönelik refahıyla çok yakından ilişkilidir" ifadesini kullandı.

Bundan sonraki sürecin kolay olmayacağını da belirten Gül, hayat standardının düzene gireceğini ancak buna alışmanın zor olacağını söyledi.Sağlık, ulaşım gibi pekçok alanda halkın lehine olan uygulamalara geçileceğini de ifade eden Abdullah Gül, kısa vadede zorluklar olsa da orta ve uzun vadede uyum sağlanacağını sözlerine ekledi. Gül, istikrarın herşeyin başında geldiğine dikkat çektiği kouşmasında Türkiye'nin müttefikleriyle daha güçlü ilişkiler kuracağını kaydetti.

Daha önceki hükümetlerinde bu yolda öenmli adımlar attığını belirten Abdullah Gül, bu işin lokomotifinin AKP hükümeti ve meclis olduğunu ifade etti.

CHA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye istediğini aldı
 Olli Rehn: "Tarama süreci 20 Ekim'de başlayacak"
 'Hedef tam üyelik'
 Orhan eğer bu sözleri söylediyse alçakça...
 12 Eylül'ün komutanı Org. Ersin öldü
 Sezer'den özerk üniversite çağrısı
 Rize'de sağanak yağış sel felaketine yol açtı
 Hukukçu kavgası mahkemede sürdü
YILMAZ ÖZDİL
Kıbrıs...
Gazetelerin "Kıbrıs baskısı" vardır. İlk...
ALİ KIRCA
........?
Hazmedemedikle-rinden midir ki? İşte girişteki...
ÖMER LÜTFİ METE
Yiğidi öldür ama hakkını yeme
Hem Türkiye, hem de AB...
UMUR TALU
Avusturya'nın profesyonelliği!
El değmemiş bir lig"...
FATİH ALTAYLI
Bu son tango değil
Dün Lüksemburg'da olan hiçbir şey...
ERDAL ŞAFAK
Uzatmalı aşka zoraki nişan
AB ile 42 yıllık flört dün...
AB trenine bindik Hedef tam üyelik
Söz 17 Aralık 2004'te kesildi. Nişan yüzükleri dün takıldı.
'Türkiye ile AB daha güçlü olacak'
AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, 30 saat...
Benzini döken de yanar
Benzini döken de yanar
MHK Başkanı Özerten, Anelka'nın Konya'ya attığı ilk golü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu