kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnında başlıyor
Sabırlı olmak gerekiyor
Barker Kanunları nasıl ortaya çıktı?
Bunlara dikkat
'Besinleri doğru zamanda vermeli'

Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnında başlıyor

Bebeğinizin anne karnındaki beslenmesinin onun tüm hayatı için belirleyici bir öneme sahip olduğunu biliyor musunuz? Tıp literatürüne 'Barker Kanunları' olarak geçen bir araştırma, bebeklerde beslenmeyle ilgili birçok şeyi tarihe gömdü. Buna göre, kişinin kalp hastalıkları ve obeziteye yakalanma riskinin büyüklüğü, anne karnındaki beslenmeyle belirleniyor

nne karnından ergenlik dönemine kadar çocuklarınızı nasıl beslemeniz gerektiğini yeterince biliyor musunuz? Uzmanlar, bilim dünyasındaki son araştırmaları GÜNAYDIN'a anlatıyorlar. Anne karnında bebek nasıl beslenmeli, yaşamının ilk yıllarında çocuklara hangi gıdalar verilmeli, okul döneminde beslenme çantasında neler olmalı? Ergenliğe giren çocuğunuz için hangi gıdaları seçmelisiniz? Çocuklarınızı gelecekte hastalıklardan korumanın yolu mutfağınızdan geçiyor. Prof. Dr. David Barker, Prof. Dr. Fügen Çullu, Prof. Dr. Murat Tuncer çocuklarınızı doğru beslenme yöntemlerini anlatıyor. Güney Afrika'nın Durbon şehrinde yapılan 'Dünya Beslenme Konferansı'nda, bu yıl beslenmenin yeni kanunları ele alındı. Dünyanın pek çok bölgesinden gelen bilim adamları yeni araştırmaları değerlendirdiler. Profesör David Barker'ın ortaya çıkarttığı ve tıp literatürüne 'Barker Kanunları' olarak giren bu kurallar, bugüne kadar kabul edilen bilgilerin çoğunun hatalı olduğunu gösteriyor. Barker, araştırmalarında, bebeğin hayatının ilk yıllarından ziyade, anne karnındaki dokuz ayının ileriki yaşlar için daha belirleyici olduğunu kanıtladı. Araştırmasıyla Danone Enstitüsü'nden 120 bin euroluk fon kazanan Barker; kalp, diyabet ve obezite riskinin anne karnındayken nasıl ortaya çıktığını anlatan konuşmasını yaklaşık 2 bin bilim adamına sundu.
Dünyaca ünlü profesör Barker, GÜNAYDIN okurları için anne karnında bebeğin doğru beslenmesiyle ilgili soruları yanıtladı:

Tıp dünyasına 'Barker Kanunları' olarak giren araştırmanız anne ve çocuk sağlığı için neleri değiştirdi?
Anne kötü beslenirse, doğmamış bebeğinin ileriki yaşlarda, hatta yetişkin döneminde hastalıklara aday olduğunu gösterdi. Anne karnında yeterince besin alamayan bebekler, bu şekilde programlanarak hayata başlıyorlar. Açlığa karşı adaptasyon kabiliyetleri gelişiyor. Anne karnında yetersiz beslenen bebeklerde, ileri yaşlarda bu hastalıkların görülme sıklığı büyük oranda artarken, obezite de ciddi oranda artış gösteriyor. Araştırmamız zayıf veya aşırı kilolu annelerin çocuklarının kalp hastalıkları veya 2. tip şeker hastalıkları için yüksek risk taşıdığını gösterdi.

CENİN PROGRAMLAMASI
Anne karnında iyi beslenemeyen çocuklar ilerde neden obez oluyorlar?
Buna cenin programlaması deniyor. Cenin kendisini anne karnındaki o koşullara şartlandırıyor. Doğduktan sonra aynı koşulları bulamadığında bir bocalama devresi geçiriyor. Bunun sonucunda da söylediğimiz hastalıklar ortaya çıkıyor. Anne karnında açlık çeken çocuklarda ileri yaşlarda yemek yeme bilinci artıyor. Bu çocuklar okul çağında şişman çocuk sayılmıyorlar ancak iki yaşına kadar vücut kitle endeksleri hızla artıyor. 20 yaşından sonra da obezlikle karşı karşıya kalıyorlar.

Diyabet riski ve doğum ağırlığı arasındaki bağ nedir?
3 kg'dan düşük doğum ağırlığına ve ailesinde diyabet vakası bulunan erkeklerde daha yüksek doğum ağırlığı olanlardan 10 kat daha fazla diyabet riski olduğunu tespit ettik. Vücudun kendine göre bir koruyucu mekanizması vardır. Bayılan insanı ayakları yükselterek yatırmamızın nedeni de budur. Kan şekeri düştüğü için beyne kan gitmesini sağlamak amacıyla vücudu bu pozisyona getiririz. Vücut bu durumu kendi kendine de doğal olarak yaratır Anne karnındaki bebek yeterince beslenemezse vücut başka yerlerden aldığı kan şekerini beyne göndermeye çalışır. Bu durumda kaslar kendilerini feda ediyorlar. Bu bebeklerin vücudunda insülin direnci gelişiyor. Anne karnında yeterince beslenememe sonucu bu bebeklerin yüzde 8.6'sında 11 yaşından sonra diyabet riski artıyor. Damar esnekliğini sağlayan madde yeterince oluşmadığı için hipertansiyon riski de artıyor.

Anne karnında yetersiz beslenen bebekler sonradan iyi beslenerek
yaşıtlarını yakalarlarsa bu risk ortadan kalkar mı?
Anne karnında geçen zaman kadar, doğumdan sonraki ilk birkaç hafta da çok önemli. İnsanlarda zayıf doğmuş çocuklarını kısa sürede şişmanlatmak alışkanlığı var. Bugün bunun doğru bir alışkanlık olmadığını görüyoruz. Düşük doğum ağırlığında doğmuş çocuk anne karnında beslenememesi nedeniyle hızla kilo alma sürecine sokulursa, o çocuk ilerde obez oluyor. Araştırmamız bu çocukların hızla kilo almalarının tehlikeli olduğunu gösterdi. Çünkü yetersiz beslenen bu çocuklar 2 yaşına kadar hızla kilo aldığında, bütün organları eş zamanlı gelişmiyor. Bu da kalp hastalığının gelişme riskini büyük oranda artırıyor. Bu çocukların vücut kitle endekslerinin düzenli olarak incelenmesi gerekiyor. 2 yaşından sonra vücut kitle endeksleri büyük oranda artan çocuklarda, 11 yaşına geldiğinde kalp hastalıklarına yakalanma riski yüzde 8.6 oranında artış gösteriyor. Bu çocukların vücut kitle endeksleri büyük oranda artıyor ama boyları artmıyor. Bu çocuklar okula gittiklerinde hâlâ şişman çocuk olarak kabul edilmiyorlar. Ancak hızla kalp hastalıkları ve diyabete yaklaşıyorlar.

HIZLI KİLO ARTIŞI YANLIŞ
Anne karnında yetersiz beslenen çocukları nasıl beslemek gerekiyor?
Hiç kuşkusuz anne sütüyle. Mamayla beslenen çocuklar çok daha hızlı kilo alabiliyor. Bu da anneleri özendiriyor. Ama yaptığımız araştırma bu mekanizmanın tamamen hatalı olduğunu gösterdi. Doğanın kuralının yine doğru olduğunu belirledik. Anne sütüyle beslenen çocuk hızlı kilo almıyor, yavaş yavaş alıyor ve şişmanlıktan korunmuş oluyor. İki yaşına kadar bu çocukların hızlı kilo almaları sakıncalı.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Öğün Sayısı Düştü Diye Fazla Ve Ağır Yemeyin
 Çocuğun İştahını Açmanın Yolları
 Büyümede Yolun Sonu Neresi?
 Çocuk Yılda 5 Cm Uzamalı
 Çocukların Beslenmesinde En Önemlidönem6 Ay-3 Yaş Arası
 Anne Sütü Bebeği Obezite Ve Kansere Karşı Korur
 Kalp, Diyabet Ve Obezite Riski Anne Karnında Başlıyor
 Bahar Depresyonu İçin Ceviz
 Kışın Kilo Almamak İçin Bol Meyve Yiyin
 Saçlarınızın Ve Cildinizin İlginize İhtiyacı Var
 Düzenli Olarak Balık, Ceviz Ve Fındık Tüketin
 Kahvaltı Yapmayanlar Kilo Almaya Mahkum!
 En İyi Seçim Akdeniz Diyeti En Uygun Mevsim Sonbahar
 Affedici Olmak Bile Etkiliyor
Altın Portakal sonuçları şaşırttı
Altın Portakal sonuçları şaşırttı
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali sonuçları sinema sektörüne...
'Nefes Nefese' dönüyor
'Nefes Nefese' dönüyor
Son olarak 'Ünlüler Çiftliği'ne katılan Hakan Ural, atv için...
Yeni yaşını NY'da kutladı
Yeni yaşını NY'da kutladı
Ender Mermerci'nin, cumartesi günü New York'ta görkemli bir...
İşin sırrı kremmiş!
İşin sırrı kremmiş!
Alzheimer Derneği'nin gecesinde gördüğüm Siren Ertan'ın yüzü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.