kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babacan: "Ekonomiye etkileri sınırlı olacaktır"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Birliği ile ilgili süreçte yaşanabilecek olumsuz bir gelişmenin mali piyasalar ve ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağını söyledi.

Başmüzakereci Babacan, AB ile ilişkiler ve müzakerelere ilişkin sorularını yanıtladı.

''Türkiye ekonomisini geçmiş dönemlerle kıyaslamanın hata olacağını her fırsatta vurguluyoruz'' diyen Babacan, ''Bugün artık rüzgardan nem kapan bir ekonomi değil, güçlü, ayakları yere sağlam basan, geleceğe güvenle bakabilen bir ekonomik yapıya sahibiz.


Kurumlarımız da her zamankinden çok daha fazla uyumlu, koordineli çalışıyor. Özetle Türkiye eski Türkiye değil'' ifadesini kullandı. Ekonomi kurmayları ile bir değerlendirme toplantısı yaptığını belirten Babacan, bu toplantıda, AB ile ilgili sürecin finansal ve ekonomik etkilerini ele aldıklarını bildirdi.

Babacan şunları söyledi: ''Dün gece Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere diğer kuruluşlarla bir değerlendirme toplantısı yaptık. Toplantıda, Avrupa Birliği ile ilgili süreçte yaşanabilecek muhtemel gelişmeleri ve bunların finansal ve ekonomik etkilerini değerlendirdik.''

EKONOMİ İÇ VE DIŞ GELİŞMELERE DAYANIKLI

Son üç yılda uygulamakta oldukları disiplinli bütçe ve para politikaları ile yapısal reformların Türkiye ekonomisinin iç ve dış gelişmelere karşı dayanıklılığını önemli ölçüde artırdığını ifade eden Babacan, ''Bu durum, yakın dönemde yaşanan birçok dış gelişme karşısında, mali piyasaların ve ekonomik dengelerin sağlamlığını koruması ile de teyit edildi. Ekonomik programımızın güçlü yapısı, elde edilen başarılı sonuçlar ve geleceğe yönelik güven, uluslararası kuruluşlarca da her vesileyle vurgulanmaktadır'' dedi.

Babacan, Uygulanan ekonomik program sayesinde, kamu borç yükünün önemli ölçüde düşürüldüğüne işaret ederek, ''Borç stokunun faiz ve kur risklerine karşı duyarlılığı ciddi biçimde azaltılmıştır. Hazine'nin sürdürmekte olduğu güçlü rezerv politikası da önemli bir tedbirdir. Enflasyon hedefine odaklanmış para politikası ile serbest kur rejimi ciddi bir otomatik dengeleme işlevi görmektedir'' diye konuştu.

''BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLENDİ...''

Bankacılık sektörünün, yeniden yapılanma sonucu iç ve dış gelişmelere karşı daha dayanıklı bir hale geldiğini vurgulayan Babacan, bankacılık sektörü konusunda şunları ifade etti:

''Biliyorsunuz, son yıllarda bankacılık sektöründe kapsamlı bir operasyonel ve finansal yeniden yapılanma işlemi tamamlandı.

Birleşmeler sonucunda sektörün sermaye yapısı daha da güçlendi. Böylece, bankacılık sektörünün dayanıklılığı önemli ölçüde artmıştır. Kur, faiz, likidite ve kredi risklerine ilişkin tüm göstergeler, sektörün iç ve dış gelişmelere karşı oldukça dayanıklı olduğunu ortaya koymaktadır.'' Türkiye'deki reform sürecinin, bundan sonra da devam edeceğini belirten Babacan, reformlar devam ettirilerek, Türkiye'nin uluslararası en iyi standartları yakalamasının amaçlandığını kaydetti.Babacan şöyle devam etti:

''Bakın, şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum, Son yıllardaki reformlar güçlü bir siyasi irade ile gerçekleşti. Amacımız, Türkiye'nin demokratik, sosyal ve ekonomik alanlarda uluslararası en iyi standartları yakalamasıydı.

Biz, bir takım kriterleri karşılamanın ötesinde, halkımızın refah düzeyini artırmayı, ekonomiyi sarsılmaz bir yapıya kavuşturmayı, gelecek nesillere daha aydınlık bir Türkiye emanet etmeyi amaçladık. Bu nedenle, reform süreci bundan sonra da aynı güçlü irade ile sürecektir. Bundan da hiç kimse kuşku duymasın.

Demokratik kazanımlarımızdan ve ekonomik reformlarımızdan geri dönüş asla mümkün değil. Ortaya koyduğumuz perspektif ve hedefler her zaman
geçerliliğini koruyacak, reform süreci kesintisiz sürecektir.

Özetle, yaşadığımız yapısal dönüşüm süreciyle gelmiş olduğumuz noktada ekonominin temelleri önemli ölçüde güçlenmiş, kamu kesimi ve finans sektörünün iç ve dış gelişmelere dayanıklılığı her zamankinden daha güçlü bir noktaya ulaşmıştır.''

KARARLI UYGULAMALAR DEVAM EDECEK

Babacan, ekonomideki kararlı uygulamaların aralıksız ve aynı disiplin ile devam ettirileceğini belirterek, ''Geçen yıl ''Üç Yıllık Ekonomik Programı''mızı açıkladık. Uluslararası Para Fonu ile yürütmekte olduğumuz Stand By düzenlemesi kapsamında ''Makroekonomik ve Finansal Politikalar'' belgemizi ortaya koyduk'' dedi.

Dünya Bankası ile ''Üç Yıllık Ülke Destek Stratejisi''ni 2007 yılını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlediklerine dikkati çeken Babacan şunları kaydetti:

''Yakın dönemde ''Orta Vadeli Program'' ve ''Orta Vadeli Mali Plan''ımızı ilan ettik. Böylece geleceğe yönelik hedef ve politikalarımız ile yapısal reform önceliklerimizi net bir biçimde ortaya koyduk. Bu temel belgeler çerçevesindeki kararlı uygulamalarımız her koşul altında devam edecektir.''

Bu arada, Babacan, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile bir görüşme yaparak, AB ile müzakerelerin başlamasına yönelik gelişmeleri karşılıklı olarak değerlendirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa rekorla kapandı
 Eylül'de TÜFE % 1.02, ÜFE % 0.78 arttı
 Kral TV, Joy Türk ve Joy FM ihalesi onaylanmadı
 İranlı bakan Gaffaryan:"Turkcell ile işimiz bitmiştir"
 Erdemir ihalesi yarın yapılacak
 Ekonomide B ve C planımız var
 Koç, Vardar Ovası'nda Vero'ya rakip olacak
 Krediler patlayınca bankada para kalmadı
 Maliye korkusu 700 bin Euro'luk Rolls-Royce'u sadece...
 'Yılın otomobili' seçimlerinde Bursalı Clio imzası
 73 otomobille dünyanın en büyük test sürüşü
 Radara yakalananlar
 Kars'ı ABD'li fon inşa edecek
 22.1 milyar metreküp doğalgaz tükettik
 Kadın evde oturuyor işsizlik oranı düşüyor
 Tüzmen'den Arap sermayesine yatırım çağrısı
 'Kriter neyse Türkiye için de o'
 Sabancı: Türkiye AB'yi lider yapar'
 Hazine'den 581 günlük tahvil
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Piyasalar için artık AB değil dıştan gelecek para...
GAZİ ERÇEL
Zoraki evlilik
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında...
GÜNTAY ŞİMŞEK
17 Aralık'ta ne yaşanmıştı?
Türkiye'nin Avrupa Birliği...
On binler 'barış' için koştu
'Dünyada Barış İçin' sloganıyla düzenlenen 27. Kıtalararası Avrasya...
İngiliz kızı sel aldı
Gümbet'teki Kanlı Dere yarım saatlik sağanakta taştı, evler su...
İçimizdeki şiddet duygusunu ancak adaletle bastırabiliriz
İçimizdeki şiddet duygusunu ancak adaletle bastırabiliriz
Adli psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Cem İncesu uyarıyor: "Toplum...
AB'ye girelim ama kararlı davranalım
AB'ye girelim ama kararlı davranalım
TNS tarafından SABAH için yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Türk...
IMKB
E: 34.301 D:% 2,90
DOLAR
S: 1,342 D:% 0,000
EURO
S: 1,605 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu