kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
NY Times: AB Türkler konusunda hala bölünmüş durumda
Erdoğan: Dürüst olmazlarsa cevabımız çok farklı olacak

Erdoğan: Dürüst olmazlarsa cevabımız çok farklı olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, 17 Aralık'ta verilen karar ile ilgili olarak dürüst davrandığını, Müzakere Çerçeve Belgesi ile ilgili dürüst davranılmasını beklediğini belirterek, ''Eğer burada o beklenen dürüstlüğü görmezsek şüphesiz ki Türkiye'den bekleyecekleri cevap da bugüne kadar olduğunun çok çok dışında olacaktır'' dedi.

Erdoğan, Hürriyet Meydanı'ndaki saat kulesi önünde Çorum'a doğalgaz gelmesi nedeniyle düzenlenen törende konuştu. 3 Ekim AB müzakere sürecinin konuşmasında değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin AB hedefinde
son merhaleye gelindiğini ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:

''AK Parti olarak halkımızın hissiyatını dünyaya taşıyoruz. AB adına karar verecek olanlara sesleniyorum: Türkiye, 17 Aralık'ta verilen karar ile ilgili olarak nasıl dürüst davrandıysa Müzakere Çerçeve Belgesi ile ilgili olarak inanıyorum ki dürüst davranacaklardır. Eğer burada o beklenen dürüstlüğü görmezsek şüphesiz ki Türkiye'den bekleyecekleri cevap da bugüne kadar olduğunun çok çok dışında olacaktır. AB içerisinde de fanatizmin kurbanı olanlar var. Önyargılardan kurtulamayanlar var. Türkiye'ye şaşı bakanlar var. Bunu da böyle bilin. Onları da Türkiye'ye doğru bakmaya davet ediyorum.''

''KİM BİZE NASIL BAKARSA BAKSIN BİZ NEYİ NİÇİN İSTEDİĞİMİZİ GAYET İYİ BİLİYORUZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'nin idealleri için bir anahtar olduğunu belirterek, ''Bu anahtar bu kapıyı açacaktır'' dedi. Erdoğan, Hürriyet Meydanı'ndaki Saat Kulesi önünde Çorum'a doğalgaz gelmesi dolayısıyla yaptığı konuşmada, AB'nin geleceğinin, demokrasi, insan hakları ve evrensel değerlere ne kadar bağlı kalacağına göre oluşacağını ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu değerler öncelikle demokrasidir, insan haklarıdır, hürriyetlerdir, adalettir, birey ve toplumun hakkını korumaktır. Burada Türkiye, büyük devlet ve medeniyettir. Dinamik toplumsal yapısıyla, modern birikimiyle, insan kaynaklarıyla, açık ve şeffaf demokrasisiyle, insan haklarına verdiği önemle, piyasa ekonomisiyle muazzam bir enerji kaynağıdır. Türkiye, kimliğiyle birlikte, değerleriyle, insanları ve potansiyeliyle birlikte bir Avrupa ülkesidir. Türkiye AB'nin idealleri için bir anahtardır. Bu anahtar bu kapıyı açacaktır.

Farklılıkların yok edildiği çağlarda biz farklılıkları zenginlik kabul eden bir arada yaşama ve uygarlık teknolojisine sahibiz. Devletimizin bütün kurumları, milletimizin bütün unsurları bu özgüvenle yeryüzüne bakar ve değerlendirmelerini ona göre yapar. Bu güven dünyada çok az medeniyete nasip olan bir duygudur. Türkiye'nin gücünü görmeyenlerin, demokrasinin, çoğulculuğun, farklılıkların bir arada yaşama saadetini hazmedemeyenlerin, önyargılarla dünyaya şaşı bakanların hevesleri kesinlikle kursaklarında kalacaktır. Türkiye'nin önünü kesmek isteyenler, medeniyet yarışındaki yolunu durdurmak isteyenler, İkinci Dünya Savaşı öncesi dünyadaki tablonun özlemini çekenler şunu bilmelidir ki, kör ideolojilerin gözlükleriyle dünyaya bakabilirler ve bakmaya devam edebilirler. Ne var ki dünya artık o dünya değildir.''

Dünyanın artık değiştiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, geçen hafta Hatay'da düzenlenen ''Medeniyetler Buluşması'' toplantısını anımsattı. Hatay'da üç dinin temsilcilerinin barışı ortak mesaj olarakverdiklerini kaydeden Erdoğan, terörün önünde İslam ve İslamcı ifadelerinin kullanılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Erdoğan, kim olursa olsun İslam ve İslamcı ifadesini terörün önünekoyamayacağını ifade ederek, bu yıl içinde yapılan üçüncü Avrupa Konseyi Toplantısı'nda antisemitizmin insanlık suçu olarak kabul edildiğini, Türkiye'nin girişimleri ile de sonuç bildirisine ''İslam karşıtlığı'' ibaresinin konulduğunu anlattı.

Erdoğan, ''Bununla ne anlatmak istiyorum? İslam özgürlük dinidir. Bizim dinimiz insanın öldürülmesini emretmez. Biz 'yaradılanı yaradandan ötürü' anlayışından geliyoruz. Biz insanlara merhametle yaklaşan bir medeniyetin mensuplarıyız. Sevdamız budur'' diye konuştu.Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''3 Ekim bizim için tarihi bir gündür, AB'nin geleceği için de tarihi bir gün olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti evrensel barışa katkıda bulunmak için milleti ve devletiyle bir yürek haline gelmiştir. AK Parti hükümeti olarak halkımızla açık açık konuşuyoruz. Halkımızın hissiyatını dünyaya taşıyoruz. AB adına karar verecek olanlar da aynı derecede bana göre dürüst davranmak zorundadırlar. Biz şartlar ne olursa olsun yolumuza devam edeceğiz. Cesaretle kararlılıkla devam edeceğiz. Kopenhag'da bir şey söylemiştik: Eğer 17 Aralık'ta Türkiye ile ilgili olumlu kararı vermezse liderler o zaman biz Kopenhag siyasikriterlerinin adını Ankara siyasi kriterleri koyar yolumuza devam ederiz. Değişen hiçbir şey yok, biz yine aynıyız. Bu yolda yolumuza devam ediyoruz ve devam edeceğiz.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çicek: Gül'e katılıyorum
 Erdoğan: "3 Ekim'de müzakereler başlayacak"
 "Başbakan YÖK'ü itham ediyor"
 Çerçeve belgesini görmeden Lüksemburg'a gitmeyeceğiz
 Başbakan 'küstah' davasını kaybetti
 'Müzakereler tıkanabilir'
 Erdoğan: Başka şart olmaz
 Arınç: Güven bunalımı var
 Ağar: İleride sorun olacak
 Anavatan grubu için 2 transfer kaldı
MUHARREM SARIKAYA
Türkiye alargada kalmayacak...
Ankara'nın önceki akşam...
YAVUZ DONAT
Kahire-Kütahya hattı
Kahire'den, ayağımızın tozuyla,...
Trafiği kangren olmuş şehir
Yol yapım çalışmaları nedeniyle saç baş yoldurtan trafikte gözler...
'Yaşamak istiyorum'
Kadir Cihan Elmalı henüz 9 yaşında. Bundan 5 yıl önce pençesine...
Askeri ihtiyaca milli çözüm
Askeri ihtiyaca milli çözüm
Dünya silah devleri 'geleceğin silahları' Ankara'da açılan 7.
'Bazen ölüveriyorlar'
'Bazen ölüveriyorlar'
Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Saray Rehabilitasyon merkezinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu