kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kimse Ayasofya'ya duyarsız kalamaz'
'Kimse Ayasofya'ya duyarsız kalamaz'

Amerikalı sanatçı Peter Hristoff, ibadet eden figürlerden oluşan desenlerini on parça el dokuması halı üzerinde hayata geçirdi, şimdi ise Ayasofya'da sergiliyor. Üç kuşaktan İstanbullu olan Hristoff'un hayat hikayesi de eserleri gibi ilgi çekici.

Peter Hristoff (47) İstanbul doğumlu, Amerikalı bir sanatçı. Sanatseverler Hristoff'u geçtiğimiz yıl Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açtığı "Üç İstanbullu" sergisinden tanıyor. New York Görsel Sanatlar Okulu'nda öğretim görevlisi olan Hristoff, geçtiğimiz günlerde Ayasofya ve Galeri C.A.M'da "Dua" başlıklı bir sergi açtı. Sanatçının kendi desenlerinden yola çıkarak oluşturduğu 10 parça el dokuması halı, Ayasofya'da sergilenirken, aynı temadan yola çıkarak tual ve kağıt üzerine gerçekleştirdiği diğer eserleri Galeri C.A.M'da sanatseverlerle buluşuyor. Peter Hristoff'un, eserleri kadar hayat hikayesi de çok ilgi çekici. Üç göbekten İstanbullu, Hristoff... Dedesi Peter Hristoff 1923 yılında siyasi nedenlerle Bulgaristan'dan İstanbul'a göç eden bir sanatçı. Eşi ile İstanbul'a yerleşen Peter Hristoff'un en yakın arkadaşlarından biri ise Ayasofya Müzesi'nin ilk müdürlerinden Ali Sami Boyar. Onunla birlikte cumhuriyetin ilk pul ve para desenleri üzerinde birlikte çalışmışlar. 1960 yılına kadar resim hayatını İstanbul'da sürdüren Peter Hristoff daha sonra Paris'e yerleşmiş. Üçüncü kuşaktan İstanbullu olan Peter Hristoff'un babası Dimiter Hristoff ise Bulgaristan'da doğsa da İstanbul'da büyümüş. Dimiter Hristoff, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam etmiş. Bu arada yine Bulgaristanlı olan ama doğma büyüme 'Kadıköylü Victoria' ile evlenmiş. Peter Hristoff 1958 yılında doğmuş ancak beş yaşındayken yani 1963 yılında ailece Amerika'ya göç etmişler.

DUA EDEN FİGÜRLER
Peter Hristoff'un annesi Victoria Hristoff, Amerika'da ilk Türkçe radyo programı yapan kişi. Evde hem Türkçe hem Bulgarca hem Fransızca konuşulduğunu belirten Hristoff, şakayla karışık "Hiçbir dili bu yüzden tam konuşamıyorum" diyor. Ancak Amerikan aksanıyla konuşsa da Türkçesi tek kelimeyle mükemmel. Beş yaşında gittiği Amerika'dan Türkiye'ye ilk kez 16 yaşında geri dönmüş. Ondan sonra da hemen hemen her yaz akrabalarını ziyarete gelmiş. New York'ta resim eğitimi aldıktan sonra İstanbul'a sık sık gelmeye başlamış. "Senede mutlaka iki kez geliyorum. Bazen altı ay kaldığım oluyor" diyor. Peter Hristoff'un Ayasofya'daki sergisinde dedesinin ve büyükbabasının da çalışmaları bulunuyor. Hem dedesi hem de babası o dönem Ayasofya ve Topkapı Sarayı'nda özel çalışmalar yapmış. Ali Sami Boyar'ın Hristoff ailesi Amerika'ya giderken hediye ettiği Ayasofya ve İstanbul çizimleri de sergiye dahil edilmiş. Yani bu sergi kısa bir Hristoff ailesi hikayesi gibi. "Ayasofya'nın Hristoff ailesi için önemli bir yeri olmalı" dediğimizde, "Evet. Büyükbabam ve babam burada önemli çalışmalara imza atmış. Bir sanatçının görüp de buraya karşı kayıtsız kalması zaten mümkün değil" diyor. Peter Hristoff daha önce Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından desteklenen, dedesi, babası ve kendi eserlerinden oluşan "Üç İstanbullu" sergisinden önce de 1998 yılında sadece kendi eserlerinden oluşan bir sergi açmıştı. 1997 yılından beri halı, kilim desenleriyle yakından ilgilenen Peter Hristoff'un aklında hep desenlerini dokutmak düşüncesi varmış. "Üç İstanbullu" sergisinden sonra Ayasofya Müzesi'nden yeni bir sergi teklifi gelmiş. O da bu düşüncesinin hayata geçirileceği en uygun yerin Ayasofya olacağını düşünmüş; "Burası hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar için önemli bir mabed. Mimarlığı müthiş. Halılar üzerindeki desenlerde dua eden insanlar var. Zaten bazıları da seccade formunda dokundu. Ben dua kelimesini fiil olarak kullanıyorum. İnsanların nelere dua ettiklerini betimliyorum. Örneğin, figürler arasında sadece 'ibadet için dua eden figürler' varken bazıları para ve başka şeyler için dua ediyor." Peter Hristoff için Ayasofya'nın başka bir anlamı daha bulunuyor. Hristoff, "Göçmenlerin hepsi kendi memleketlerine özlem duyar. Annemin babamın anlattığı hikayelerde kafamda hep bir Ayasofya ve İstanbul silüeti canlanırdı. Hep özlem duyardım buna. İstanbul dendiği zaman direkt bu silüetler gelirdi aklıma. Bu aslında bir çeşit özlem belirtisidir benim için" diyor. Üç kuşaktır sanatla uğraşan ve üç kuşaktır eserlerindeki ortak nokta Ayasofya olan 'İstanbullu' Hristoff ailesinin ve Peter Hristoff'un Ayasofya'daki eserleri 4 Ekim'e, Asmalı Mescid'deki Galeri C.A.M'daki eserleri ise 22 Ekim'e kadar görülebilir.

Aynur ERDEM

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Güzelliğin öbür adı
 Fatsa'dan Japonya'ya giden de gitmeyen de pişman
 Fotoğrafına bakıp bakıp şiir yazdım
 Ülkenizde demokrasinin unsurları var
 Vakıflı'nın kaderi organik tarıma bağlı
 Onlar artık gurbetçi değil Alman
 Kitapların kuyumcuları
 Güzellik sektöründe yeni dönem
 Önce iç sonra istediğini ye
 Eski adet yeni tartışma 'türban'
 Masajı da yazarlığı da üniversitede öğrenin
 FBI skandalının Türkiye bağlantısı
 Anne, Tanrı neden bu kadar masum insanın ölmesine izin...
 Türk Harry Potter yolda
 Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
 Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
 10 kopek'lik patatesten 28 bin pound'luk 'trüf'e
 Piri Reis'in şifresi sinemada
 Adım adım, liman liman Batı Akdeniz
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Zorla mı seyredelim yani?
Hiçbir kadın jinekolojik...
MEHMET ALTAN
Hiçbiryeristan ve Pan-hümanizm
Fikirlerin...
REFİK DURBAŞ
Çocukluğumu seviyorum, kedileri...
ÖNCEL ÖZİÇER
Hadi köyümüze geri dönelim
Büyükşehirlere göç edenler...
KAZIM KANAT
First Lady Semra Hanım'ın canı kiraz yemek...
TURGAY NOYAN
Gazeteciler yarıştı yelken dünyası...
'Türkiye'nin ilk sinema platosunu kuracağız'
'Türkiye'nin ilk sinema platosunu kuracağız'
Yeni filmi 'Organize İşler'i 150 kişilik bir ekiple 52 günde çeken...
TAV İzmir'e de temel attı
TAV İzmir'e de temel attı
Tepe-Akfen ortaklığı Atatürk ve Esenboğa'dan sonra üçüncü...
Avrupa Birliği'ni bölen peynir
İsviçre ve Fransa'nın gururu peynirler ortaçağdan beri keçi ve koyun sütünden...
Palamut podyumu lüfere bırakıyor
Havalar soğumaya başlarken geleneksel Marmara Denizi defilesinde palamutlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.