kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaosa izin vermem

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde Fenerli taraftarların 'istifa' protestosuna hedef olan Vali Muammer Güler SABAH'a konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler tam bir futbol tutkunu. İstanbul'daki üç büyüklerin her maçını izlemeye çalışan her fırsatta sporun ve sporcunun yanında olmaya özen gösteren ve Fenerbahçeli olduğunu göğsünü gere gere söyleyen Vali Güler ile tribün anarşisi üzerine konuştuk. Vali Güler Sabah'a Beşiktaş-F.Bahçe derbisinde yaşanan ve kendisini fazlasıyla üzen olayların perde arkasını anlattı. Spordan ve fair playdan uzak küçük Fenerli bir grubun protestosuna gülüp geçtiğini söyleyen Güler, Fenerbahçe yönetimine bu olaylara prim tanımadığı ve ağır tepki verdiği için de övgüler yağdırdı. Vali Güler şöyle konuştu:

Üç başkan karar verdi
2 Ağustos'da ben, üç kulüp başkanı ve Federasyon yetkilileriyle oturduk. Derbide gündeme gelebilecek taraftar manzaralarını konuştuk. Üç büyük kulübün başkanı derbilerde misafir takımların yer talebinde bulunmayacaklarını söylediler. Aslında talep ederlerse yüzde 5 oranında taraftar götürme hakkına da sahipler, ama ortada alınan bir karar var.

Organize bir olay vardı
18 Eylül'de oynanan Beşiktaş F.Bahçe derbisinde yaşananlar çok farklı olaylardı. Kimse kimseye maça onun ötesinde derbiye gidemezsin diyemez, bu insan haklarına aykırıdır. En basit ülkelerde bile böyle uygulamalar olamaz. Biz de bunun bilincindeyiz. Ama son derbide garip bir organize olay vardı. Toplu gidişler olmadığı için F.Bahçeli olduğunu sonradan anladığımız bir grup bilet almış ve üzerlerinde Beşiktaş bayrağı ve formasıyla maça girmişlerdir. İlginçtir bu grup maçın başında Beşiktaş lehine de tezahüratta bulundu. Ama bir süre sonra Beşiktaş formalarını çıkarıp F.Bahçe'yi desteklemeye başladılar. Bir anda tribünlerde karmaşa yaşandı. Yani olağanüstü bir durumdu.

Fenerli diye çıkarılmadılar
Eğer biz emniyetle bir olup olaya müdahale etmeseydik kesinlikle o statta istenmeyen çok şey olurdu. Çünkü insanlar tel örgülere tırmandılar. Koltukları kırmalarına ramak kalmıştı. Şimdi herkes şunu çok iyi bilmeli. Oradaki insanlar Fenerbahçeli olduğu için stattan çıkarılmadılar orada kargaşa yarattıkları için çıkarıldılar. Yanlış bilinen birşey daha var. Bu arkadaşların hepsi gözaltına alınmadı. Tribünden dışarıya çıkarılanların 24'ü dışardan içeriye taş attığı için gözaltına alındılar. Sonra serbest bırakıldılar. Daha sonra Köyiçi mevkiinde 3 banka şubesi, 1 otobüs ve iki iş yerini tahrip ettikleri belirlenen 41 kişi daha gözaltına alındı. Cumhuriyet Savcılığı da haklarında bu nedenle yasal işlem başlattı. Üstelik o gün suçsuz bir sürü insan da zarar gördü.. Spor bu değil. Üstelik biz bunlara seyirci kalamazdık. Kimse şu gerçeği unutmasın. Geçmişte toplu gidiş-gelişlerin olduğu her derbide olaylar çıktı. Bu olayların kulüplere zararları da yadsınamaz. İşte bunun için zaten kulüp başkanları özellikle derbilerde taraftar talebinde bulunmama kararında birleşti. Bazıları yine geçmişteki gibi olaylara çanak tutmak istiyor ama buna asla izin vermeyiz. BizimVali Güler, SABAH’ı makamında kabulfarklı bir üzüntümüz daha var. Bizler emniyet ve valilik tribün magandaları ile mücadele ediyoruz, edeceğiz de ama bu mücadelemizde spor otoritelerinden beklediğimiz desteği görmüyoruz. Bir grubun F.Bahçe-Kayserispor maçında da bana ve emniyet teşkilatına sözlü protestolarda bulunduğunu tespit ettik. Biz bununda takipçisiyiz. Kim olduklarını da biliyoruz. Protestoların sürmesi halinde gereken yapılacak.

Duygusalız ama!
Biz emniyetle birlikte özel çalışıyoruz. Biz üstüz onlar ast. Anlaşamamamız gibi bir durum olamaz. Görevimiz milletin huzurunu sağlamak. Statta ya da herhangi bir yerde. Bundan bizi kimse alıkoyamaz. Emniyet Müdürümüz Celalettin Cerrah Beşiktaşlıdır, ben de Fenerbahçeliyim. Bunu her zaman şeffaf biçimde açıklarız. Ama duygusallığımız asla işimizin, sorumluluğumuzun önüne geçemez. Beşiktaşlılığımız, Fenerliliğimiz ve G.Saraylılığımız burada sökmez. Her kulübün taraftarına eşit yakınlıktayız. Kimse Vali Muammer Güler F.Bahçeli'dir, Fenerlileri kollar diyemez.

TFF mutlaka gözden geçirmeli
Türkiye Futbol Federasyonu stat güvenlik kavramını yeniden gözden geçirmeli. Futbol Federasyonu tribünlerde huzur için yeni kararlar almalı. Örneğin statlarda kamera arttırılmalı. Bilet sahiplerinin kimlikleri belirlenmeli. Avrupa'daki gibi koltukların sahibi belli olmalı. Kameradan baktığımızda koltuk numarasının sahibini hemen belirleyebilmeliyiz. Bugüne kadar 380 taraftara para, 247 kişiye men cezası çıktı. Olay çıkaran 52 kişi ise oynanan maçlar sırasında karakollarda konuk oldular.

Temsilciler sabıkalı çıktı
Bana göre stat içi güvenliğini özel güvenlik birimleri üstlenmeli. Kulüp yönetimleri taraftar temsilcilerini iyi belirlemeliler. Geçtiğimiz sezon başında yönetimlere taraftar temsilcilerini belirleyin bize listeleyin dedik. Verilen isimlerin çoğu sabıkalıydı. Bu önemli bir detay. Tribün terörünü sadece emniyet değil, yönetim taraftar, futbolcu, medya işbirliği önler.

Tribünde tahammül şart
Taraftar tahammüllü olmalı. Tribüne girmeyi haketmeyen insanın Avrupa Birliği'nde işi olmaz. Beynimize bu mantığı yerleştirmek zorundayız. Her kulübün taraftarı şampiyonluğu ister, bu normaldir. Ama takım ve futbolcular üzerinde yapılan baskılar işi çığırından çıkartıyor. Teknik adamlar da bundan istifa ediyor.

Fener şampiyon olur diyemem
Şampiyonluk mücadelesi Fenerbahçe ve G.Saray'ın arasında geçer. Kadroları bu mücadeleyi taşımaya uygun. Ben Fenerbahçeliyim ve Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını isterim. Ama G.Saray da o kadar iddialı ve üstelik şu anda ligin de lideri. Yani ligde daha çok şey değişir. Benim için şampiyonluk yetmez. Centilmenlik ve spor etik kuralları da çiğnenmemeli. Bir Fenerbahçeli olarak G.Saray'ın hocasına hayranım. Disiplinli ve karizmatik. G.Saray'da büyük işler yapacağına inanıyorum. Bu beni Fenerbahçeli olarak endişelendiriyor.

Terim ile Almanya'ya uçarız
Milli takımın Almanya'ya gideceğini sanıyorum. Fatih Terim ile yeni bir ruh yakalandı. Baraj maçına kalalım inanın Milli takım yine tarih yazacaktır, yeter ki Danimarka ile Yunanistan berabere kalsın ve bizde Arnavutluk'u aşalım. Ben inanıyorum. Herkes inansın.

Zafer ERTEM


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Malmö: 1 Beşiktaş: 4
 Galatasaray UEFA'ya veda etti: 1-1
 Gökdeniz'e 10 ay ceza
 Fener ligini buldu: 3-0
 Vize 1 Kasım'da
 Üç olur beş olur
 İsveç'te turu geç
 Halilhodzic atağı
 MHK yine mi karışacak?
 Hiddink: Yine boynum bükük
 Hamit'ten altın gol
 Artmedia tarih yazdı
 Gizli favori
 Muhteşem kadro
 Mutsuz son mu?
 Karanlıktan aydınlığa
 Nazilli pes etmedi
 Günün içinden
ÖMER ÜRÜNDÜL
3 değil 4 puan
Fenerbahçe maçın hemen hemen şekillendiği...
GÜRCAN BİLGİÇ
Ve tabular yıkıldı
Maçın başlaması hakem düdüğü ile...
VEDAT BAYRAM
Siyasi irade Hıncal Uluç'a kulak vermeli
Spor yazarı...
İSKENDER GÜNEN
Masum suçlu; Gökdeniz
İlk kez başka türlü gelir, ikinci...
HASAN SAYDAM
Ulusal Atçılık Sempozyumu
İlk başlarda Ulusal Atçılık ve...
Uzatmalara kaldık!
Uzatmalara kaldık!
"Rum kesimini tanımama" deklarasyonunun TBMM'den de çıkması ihtimali...
'Üçümüz birden öldük'
'Üçümüz birden öldük'
Malatya'da bir ay önce arkadaşının kına gecesinde maganda kurşunuyla...
Mankenliğe veda ediyor
Mankenliğe veda ediyor
Yaklaşık 10 yıldır podyumları arşınlayan 28 yaşındaki Çek model...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu