kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ANKARA KALESİNDE BULUŞTULAR... Karen Hughes, Ankara Kalesindeki tarihi Çengel Handa kadınlarla yaptığı toplantıda istediği sonucu alamadı.
Kadınlardan Bush'a 'Seni sevmemiz çok zor' mesajı

Türk kadın örgütleri temsilcileriyle buluşan Karen Hughes, Iraklı kadınları tecavüzden kurtardıklarını, Bush'un da çok acı çektiğini belirterek savaşı haklı göstermeye çalıştı, ancak başarılı olamadı Türbanlı, akademisyen, partili, feminist her kesimden kadınlar, Bush'a "Bu savaş bitmeden hiçbir sorun çözülmez. Savaş konusunda hiçbir ortaklık kuramayız" mesajı gönderdiler.

ABD Başkanı George Bush'a 'imaj maker'lık yaparak seçim kazandıran Karen Hughes, ABD'nin imajını düzeltmek için geldiği Türkiye'de kadınlara bir dokundu, bin "ah" işitti. Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisinden Sorumlu Müsteşarı Karen Hughes, kadın örgütleri temsilcileriyle buluşmasında, Irak savaşı nedeniyle Bush'a yönelik öfkenin hedefi oldu.

HUGHES: GÖREVİM İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK
ABD'nin Afganistan ve Irak savaşları nedeniyle bozulan imajını düzeltmekle görevlendirilen Hughes, Mısır ve Suudi Arabistan'dan sonra geldiği Ankara'da, programının ilk adımı olarak kadınlarla buluştu. Ankara Kalesi'ndeki Çengel Han'da Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) ve diğer bazı kadın örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Hughes, söze Atatürk'üve Türk kadınlarını överek başladı, görevinin ABD ile diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlamak olduğunu, bu konuda Türk kadınlarının yol gösterebileceğini söyledi. Ama kadınlar söz aldığında beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.

"ABD İLE EN UFAK ORTAKLIĞIMIZ OLAMAZ"
Prof. Serpil Sancar Üşür
(Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi):
"Bizim önceliğimiz aile içi, sokakta ve siyasette yaşanan şiddet. ABD'nin Türkiye ile kuracağı ilişkinin şiddet, savaş, silah ve güvenlik politikaları üzerine değil, gündelik hayatın refahı ve şiddetin azaltılması konusunda olmasını daha değerli buluruz. Anti-Amerikan ya da anti- Avrupacı bir çizgide olmayı doğru bulmuyorum. Bununla birlikte savaşkarşıtı birisi olarak kim şiddetin yanındaysa buna karşı çıkmak gerektiğini düşünüyorum."

"CİNDY'NİN GÖZALTINA ALINMASINI KINIYORUZ"
Fatma Vargün
(KADER): "
Kadınların sorunlarını görünmez hale getiren şey savaşlar ve ardında bıraktığı yoksulluk. Savaşların bedelini de en çok kadınlar ödüyor. 21. yüzyılın ''savaşların yüzyılı" olmasından utanç duyuyorum. ABD'li kadınlarla kadın sorunları ve hakları konusunda işbirliğine hazırız, ancak savaş konusunda en ufak bir ortaklıktan yana olmayız. Bu arada, Cindy Sheehan'ın gözaltına alınmasından duyduğumuz rahatsızlığı da vurgulamak istiyorum."

HUGHES: TECAVÜZ VARDI BUSH DA ÇOK ACI ÇEKTİ
Karen Hughes, bu sert eleştiriler üzerine, tüm katılımcıların konuşmasını beklemeden arayagirerek, "kimsenin savaşı sevmediğini, bir anne olarak kendisinin de savaştan hoşlanmadığını, ancak bazen barışı korumak için savaşmaya zorlanıldığını" ifade etti. Irak'ta harekata başlamanın "yakın dostum" dediği "Bush için de zor ve acı veren bir karar olduğunu" belirten Hughes, "Bush'un ne kadar acı çektiğinin şahidi olduğunu" söyledi. Hughes, Saddam rejimi altında kadınların durumunun bugünkünden daha iyi olmadığını, her gün tecavüze uğradıklarını ya da işkence gördüklerini ifade ederek, Afgan kadınların Taliban yönetimi altında okula gidemediğini ve bu nedenle ABD'ye teşekkür ederek, kendilerini bir daha bırakmamalarını istediklerini kaydetti.

"DEMOKRASİ VE BARIŞ SAVAŞLA SAĞLANAMAZ"
FeraySalman (Bağımsız katılımcı):
"Barışı getirmek için savaş gerektiğine inanmıyorum. Barışın ihraç edilebilir olduğunu düşünmüyorum. Devletler başka ülkelerin demokrasi sorununa savaşla çözüm üretemez. Demokrasi o ülkenin topraklarında yaşayan insanların mücadelesiyle çözülür. Irak'ta yaşandığı gibi müdahaleler insan hakları ve demokrasiye hizmet etmez. Biz ABD'li kadınlarla ilişki kurmak istiyoruz. Devletlerden istediğimiz buna engel olmamaları."

"IRAK'TAKİ FOTOĞRAFLARI GÖRÜNCE İÇİM ACIYOR"
Hidayet Şefkatli Tuksal
(Başkent Kadın Platformu):
"Irak'a asker gönderme tezkerenin çıkmamasına üzüldünüz, kızdınız, ancak biz çok sevindik. 1 Mart tezkeresinin TBMM'den geçmemesi için çok sıkı çalıştık, her gün dua ettik ve geçmediği için de çokTopkapı Sarayını gezen Karen Hughes, burada dini cemaat temsilcileriyle buluştu.mutlu olduk. Irak savaşı olmasaydı, bugün burada çok farklı şeyler konuşabilirdik. Dinlerin erkek egemen yorumlardan çıkarılması için mücadele ediyoruz, burada bunları konuşabilirdik. Ama bu savaşa bir çözüm bulunmadıkça kadınların sorunlarından bahsetmek anlamsız. Bush'a çok yakın birisiniz. Irak'ta çekilen her fotoğrafı gördüğümde çektiğim acıyı aktarmak istiyorum. İçim yaralanıyor, kadınların ve çocukların gözünde korku görüyorum. Bu savaş var oldukça biz neşesiz ve kederli olacağız. Bu savaş sizin yaptığınız her iyi şeyi sıfırladı."

"BU SAVAŞ BİTMEDEN HİÇBİR SORUN ÇÖZÜLMEZ"
Nazik Işık
(Kadın Dayanışma Vakfı):
"ABD kadın hareketleriyle ilişkilerimiz var. Buna devam edeceğiz, ancak OrtadoğuHughes, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfını ziyaret ederek çocuklara kitap hediye etti.ülkelerinin kadın hareketleriyle de ilişki geliştirilmesinden yanayız. Ev eksenli çalışan kadınlar uluslararası şirketlerin yoğun sömürüsünü yaşıyor. Bu şirketlerin büyük kısmı da ABD kökenli. Bu konuda duyarlılık istiyoruz." Kadın örgütleri temsilcileri konuşmalarını tamamladıktan sonra ayrılırken Hughes'a çeşitli hediyeler sundular. Hughes'a Ortadoğu turunda eşlik eden ABD'li gazetecilerin, savaş karşıtı Türk kadınlara yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. "Dostların birbiriyle dürüstçe konuşabilmesi gerektiğini, kendisine yöneltilen görüşleri takdirle karşıladığını" ifade eden Karen Hughes, toplantıdan sonra Ankara Kalesi'nde kısa bir tur attı. Dükkanlara giren hediyelik eşyaları inceleyen, esnafla sohbet eden Hughes, kendisine nazar boncuğu satın aldı.

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gül:"Çerçeve belgesini görmeden Lüksemburg'a gitmeyiz"
 Müzakere Çerçeve Belgesi'nde uzlaşma yok
 Dışişleri'nden AP'ye tepki
 Arınç: "Meclis Ek Protokolü 3 Ekim'den önce görüşmeyecek"
 Villepin: "Türkiye'nin üyelik süreci denetim altında olmalı"
 O'Rourke: "Görüşmelerin başlaması için engel yok"
 Soyer: "Türkiye'nin AB sürecini destekliyoruz"
 AB'den Sırbistan-Karadağ'a yeşil ışık
 "AP'nin şartları provokatif"
 Şırnak'ta operasyon: 2 terörist ölü ele geçirildi
 Bitlis'te operasyon: 1 terörist ölü ele geçirildi
 Hizb-ut Tahrir üyesi yakalandı
 Şahin'in avukatı öldürüldü
 "E-borcu yoktur" projesi
 Uzatmalara kaldık!
 'Üçümüz birden öldük'
 Aslı son rolünü oynadı
 'Maganda' fezlekesi Meclis'te
 'Sessiz Ayakkabılar' 'silahlanmaya hayır' dedi
 2 PKK'lı çatışmada öldürüldü
 Kaçak silah operasyonu
 Mahkûm kadınlara öfke terapisi
 Esir aldığı Rum'la görüştü
 Yağış hava ulaşımını vurdu
 Kaçak anne Samsun'da çıktı
 Sedat Şahin'e ikinci tutuklama
 Cumhurbaşkanı'ndan gaziye 2000 YTL yardım
 Romanya'dan Sezer'e konuk
 Konteynerlerin içini boşaltıp gönderdiler
 İkiz kardeşi için kendini feda etti
YILMAZ ÖZDİL
AB marşı...
Bastığın yeri toprak diyerek geçme tanı,...
ALİ KIRCA
Yorumsuz
Son günlerde ana haber bültenleri,...
ÖMER LÜTFİ METE
Söylesem mi söylemesem mi?
Avrupa Parlamentosu'nun '...
UMUR TALU
Görüşmecim yeşil dolar getirmiş!
Özelleştirmeler...
FATİH ALTAYLI
Sorun piyasalar, AB değil
Avrupa Parlamentosu Türkiye'ye...
ERDAL ŞAFAK
Avrupa asla ihanet edemez
HERKES yürek çarpıntısıyla "AB...
Kızını görmek için çatıya çıktı
Kızını göremediğini söyleyen bir İngiliz, eşinden boşanan babaların...
Evdeki eşyanın kıymetini bilin
Kutu, anahtarlık, makara gibi eşyalar çocuğa daha yararlı. Kavraması...
Fener ligini buldu: 3-0
Fener ligini buldu: 3-0
Şampiyonlar Ligi'nin geçen sezonki yarı finalisti PSV Eindhoven'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu