kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kutsal emanete sahip çıkalım
Kutsal emanete sahip çıkalım
Zeytin Piyazı

Kutsal emanete sahip çıkalım


Türkiye zeytin ağacı stoku ile dünyanın ilk beşi arasında. Ancak, Ege sahillerinin baştan çıkarıcı rengini oluşturan bu önemli servet katlediliyor.

Yaz demek tatil demek gibi. Çoğu kez bu tuhaf mevsimsel çakışmayı farkında bile olmaksızın üsteleyip duruyoruz. Oysa her mevsimin, hatta bize soğuk çağrışımlar yapan kışın dahi bir cazibesi yok mudur? Özellikle kışın tatile çıkılabilecek bir dizi hedef bile sayabiliriz. Yani "yaz vakti" vazgeçilmez tatil aralığı olmasa gerek. Örneğin benim favorim sonbahardır. Eskilerin şahane bir tespiti var idi. Ağustosun yarısı zaten sonbahardır diye. Bütün bunları üst üste yerleştirip kısa bir tatil yaptık. Son zamanların gözdesi, gemi turları var ya! Onlardan birisi ile; Silversea. Onun hikayesi gelecek sefere. Bugün konumuz o değil. İnsan Akdeniz'i denizden kat edince bu muhteşem uygarlık çanağını, nerede ise tarihi, yeni baştan kavrıyor. Georges Duhamel, "Zeytin ağacının vazgeçtiği nokta Akdeniz'in sınırıdır" demiş ya. Bir deyiş de şu; Akdeniz, zeytin ağacı ile başlar, hurma ağacı ile biter. İnsan İspanya'dan Fransa sahilini takiben İtalyan Yarımadası boyunca Akdeniz'i kat edince zeytinin nasıl bir nimet olduğunu anlıyor. Zeytinin, zeytinyağının öyküsü insanlığın, uygarlığın da en can alıcı perdesi gibi. Bunu en iyi bilenlerden birisi de biz olmalıyız. Üzerinde 1000 yıldır yaşadığımız topraklar ve yakın çevresi zeytin ve zeytinyağının anavatanı gibi. Kutsal kitaplar, arkeolojik veriler, tümü bize bu mirası zimmetliyor. Peki bu bir talih mi? Evet, bir talih. Çünkü zeytin ve zeytinyağı lezzet, sıhhat demek. Ama aynı zamanda sorumluluk da demek. Hiç kuşkusuz zeytin söz konusu olduğunda bir emanetten söz ediliyor; gelecek kuşaklar için koruyacağımız, muhafaza edeceğimiz bir "kutsal emanet"! Kuzum söyler misiniz gerçekten layığı ile koruyabiliyor muyuz?

YÜKSELEN DEĞERLER
Türkiye halen zeytin ağacı stoku ile dünyanın ilk beşi arasındaki yerini muhafaza ediyor. Bu ise çok önemli bir servet. Daha önce de söylediğimiz gibi sadece zeytin ve zeytinyağı mahsulleri ölçeğinde değil. Elbette her iki mahsul de altın değerinde. 21. yüzyıl dünyasının yükselen değerlerinden en önde duranlar, şarap ve zeytinyağı. Dolayısı ile önemli hatalar yapılmazsa gelecek bizimdir. Bir de işin ulusal flora, tabii peyzaj faslı var. Yani bugün Ege sahillerinin el değmemiş baştan çıkarıcı güzelliğinin asli rengini zeytin ağaçları oluşturmakta. Daha doğrusu oluşturmakta idi. Aç gözlü müteahhitlerle para düşkünü yerel yöneticiler el ele, "Türk halkının" manasız yazlık ev temasını çekiştire çekiştire, vicdansızca bir zeytin ağacı katliamını gerçekleştirmekteler... Bu yaz uzun bir aradan sonra, yakın bir dostumun daveti üzerine Bodrum'a, Divan Palmira Oteli'ne gittim. Bir hafta sonu Türkbükü sefasına! Bodrum'un artık öyle noktaları var ki görmek dahi istemiyorsunuz. Muhakkak rastlamış olmalısınız. Hava fotoğrafları gazetelerde çarşaf gibi yayınlanıp duruyor. Vicdan sahibi her insanı yaralayacak gelişmeye 'dur' demezsek gelecek kuşaklar bizi tarif için doğru sıfatı bulmakta zorlanacak! Divan Palmira'da da servis olunan bir "zeytin güzellemesini" değerli dostumuz Gökçen Adar'ın derlemesini sizlere takdim ediyoruz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
 Palamut podyumu lüfere bırakıyor
 Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
 İşin sırrı baharatta
 Yerli domatesin lezzeti başka
 Köylü peynirini pazarda satamayacak
 Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
 Tatlı olarak suşi alır mıydınız?
 Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
 Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
 Pirinç, yosun ve çiğ balık
 Hamsiyle en iyi rakı gider
 Yeni üreticiler rakıda standardı değiştirdi
 Tatlı rakıyı kadınlar beğeniyor
 Son yemeğiniz ne olsun isterdiniz?
 Avrupalı liderlerin mutfak savaşı
 Denizatları nefes almaya başladı
 Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
 Aydınlıkta uyumak ister misiniz?
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Güzelliğin öbür adı
Güzelliğin öbür adı
Greta Garbo yaşasaydı 100 yaşında olacaktı. Ama o gelmiş geçmiş ve...
Fatsa'dan Japonya'ya giden de gitmeyen de pişman
Fatsa'dan Japonya'ya giden de gitmeyen de pişman
Japonya'da yaşayan yedi binden fazla Türk'ün neredeyse yarısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.